Araç motor yağı ne zaman ve nasıl değiştirilir?

Motor yağı, aracın motorunun yaşam kaynağıdır. Araçlarının bakımlarını kendileri yapmak isteyenler motor yağı nasıl değiştirilir, sorusunun yanıtını arıyorlar. Siz de aracınızın motor yağını kendiniz değiştirerek maliyetten tasarruf edebilirsiniz.

Araç motor yağı ne zaman ve nasıl değiştirilir?
Araç motor yağı ne zaman ve nasıl değiştirilir?
GİRİŞ 19.02.2018 09:59 GÜNCELLEME 19.02.2018 09:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Motor yağı, aracın motorunun aşınmadan sağlıklı bir şekilde çalışması için son derece önemli bir sıvıdır. Motor, hareket halinde olan bir sürü parçaya sahip olduğu için belirli kilometre aralıklarında yağın değiştirilmesi gereklidir. Otomobil meraklılarının yaptığı araç bakımlarından birisi de motor yağı değişimidir. Siz de aracınızın yağını değiştirerek maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Peki araç motor yağı nasıl değiştirilir? Motor yağı değişiminde nelere dikkat edilmelidir? Detaylar haberimizde...

YAĞ DEĞİŞTİRİLMEZSE MOTOR ARIZALANIR!

Yağ, motor içerisinde sürekli kullanılması nedeni ile de belirli bir süre sonra özeliğini kaybeder ve koyulaşır.. Bu koyulaşma sonucunda da motor aksamlarında aşınmalar meydana gelebilir. Bu nedenle yağ değişimi önemlidir. Bu değişimler belirli periyotlar halinde yapılır. Yağın belli bir kullanım ömrü vardır. Bu da genelde kilometreye göre hesaplanır.Bu oran her araca göre farklılık göstermektedir. Aracın sorunsuz çalışması için bu önemli bir ayrıntıdır. Bu değişim ihmal edilirse bir süre sonra motordan farklı sesler gelmeye başlar. Sonrasında da arızalar oluşur ve aracı kullanmak mümkün olmayabilir. Yağ değişimleri araç tamir ve bakım servislerinde yaptırılırsa olası arızalar da önceden tespit edilir ve büyük sorun yaşanmadan ortadan kaldırılır.

ARAÇ MOTOR YAĞI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Öncelikle aracı düz bir zemin ve yeterli çalışma alanı olan bir alana çekin. Yağın tamamıyla boşalması için motor yağının ısınması gereklidir. Aracı 5-10 dakika rölantide çalıştırın.

- Aracı parka yerleştirin, anahtarları çıkarın ve park frenini çekin ve  aracı terk edin.

- Profesyonel kriko yardımıyla aracı ön tarafından  kaldırın. (Bunu yalnızca bir taraftan yapmanız yeterlidir).Daha sonra  her iki taraftan aracınızı destekleyin.

- Aracın emniyetli olduğunu görmek için aracı sallayarak kuvvet uygulayın.

- Yağ geri kazanım tablasını (tahliye tablası) motorun altına yerleştirin.

- Aracınızı serinletmek için 10 dakika bekletin. Motor / egzoz sıcak olabilir, dikkat edin

- Karter üzerinde bulunan yağ tapasını sökün. Manevra yapmak için yeriniz varsa, tapayı saat yönünün tersine doğru bir ay anahtarı kullanarak gevşetin. Tapanın altına denk gelecek şekilde yaklaşık 5 litrelik bir boş bidon koyun. Tapayı yavaşça açarak yağın boşalmasını sağlayın. Yağ tamamen bitene kadar bekleyin ve tapayı geri takın.

- Aracın biten motor yağının tamamlanması için motor kaputunu açın. Motorun üzerinde bulunan motor yağ kapağını açın ve aracınıza uygun motor yağını, aracın kitapçığında yer alan kendi yağ numarasına uygun yağı yine belirtilen miktarda dökün. Daha sonra yağ çubuğunu çekerek yağın üst çizgide olduğundan emin olun. Daha sonra yağ kapağını kapatın. Artık motorunuz çalışmaya hazır hale gelmiştir.

YORUMLAR 1
  • gurbetci 6 yıl önce Şikayet Et
    yağ deyişmişken birde yağ filitreside deyişmesi iyi olmazmıydı birde motorun içinden çıkacak yağın miktarı 5 litreden fazlada olabilir
    Cevapla