Resmen açıklandı! Akaryakıtta yeni dönem

Benzin ve motorinde yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ile biodizelin harmanlanması zorunlu oldu.

Resmen açıklandı! Akaryakıtta yeni dönem
Resmen açıklandı! Akaryakıtta yeni dönem
GİRİŞ 16.06.2017 09:45 GÜNCELLEME 16.06.2017 09:47
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta bitkisel katkı kullanılması zorunlu hale getirilirken, bu bitkilerin yerli olması şartını koştu.

Buna göre, dağıtıcı lisansı sahiplerinin rafinericiden temin edilen benzinde en az yüzde 3, motorinin toplamında ise en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ve biodizelin harmanlanması zorunluluğu getirildi.

YÜRÜRLÜĞE GİRME TARİHİ

EPDK'nın söz konusu uygulamayı düzenleyen iki ayrı tebliği, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmek üzere bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğlerden ilkinde, dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen ve ithal edilen benzin türlerinin toplamına, en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanolün harmanlanmasının 2018'den itibaren zorunlu olması kararlaştırıldı.

Diğer tebliğe göre ise dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizel harmanlanmış olması yine 2018'den itibaren zorunlu olacak.

Söz konusu harmanlama yükümlülüğü kapsamında, EPDK'ya intikal eden bildirimlerin incelenmesinde biodizel oranı en yakın yüzde 0,01’e yuvarlatılarak değerlendirilecek.

REKABET KURALLARI

Piyasada biodizel arz sıkıntısı yaşandığının veya biodizel fiyat oluşumunda rekabeti ve piyasayı bozucu durumların kurum tarafından tespiti halinde, harmanlama oranı yeniden belirlenebilecek. Ayrıca, takibe konu takvim yılının tamamında faaliyette bulunmayan dağıtıcı lisansı sahipleri için harmanlama yükümlülüğü aranmayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Ke mal 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben şimdi bir dünya para verip araba alayım sonra depoya doldur zehiri al sana iş
    Cevapla
  • Polatoğlu 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu denli zalimlik olur mu? Vallahi arabaya binip te bir yerlere gitmek artık bizler için büyük bir külfet.Ey hükümet şu akaryakıt vergisi zulmü nü biraz hafifletin, ne olur yahu? Hiç mi insafınız yok sizin?
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Boş yapmayın motora zararı olmaz. Öyle olsa 10 numara yağa izin verirlerdi. Biyodizel bütün gelismiş ülkelerde üretiliyor ve kullanılıyor zaten..
    Cevapla
  • Millet 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir ara yosundan dizel üretilmişti o işe geliştirseler güzel olur.
    Cevapla
  • Trabzon 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben bundaan sonra aracımın yağını değiştirdiğim zaman eski yağını kendim alacağım ve yakacağım toplanan bunca yağları mazot veya arac yakıtı millete devlet kazığı
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Aman devlete üç kuruş faydan dokunmasın yak tabi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle