Söylentisi bile yetti! Satışları patladı...

Yürürlüğe giren yeni ÖTV tasarısıyla birlikte motorlu araçların vergilenmesinde yeni dönem başlıyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte üç markanın satışları adeta patladı.

Söylentisi bile yetti! Satışları patladı...
Söylentisi bile yetti! Satışları patladı...
GİRİŞ 18.11.2016 09:22 GÜNCELLEME 18.11.2016 11:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yasalaşan yeni ÖTV planı, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girecek. En çok pazarın yüzde 11’ine hâkim 3 lüks Alman markası etkilenecek. ÖTV artacak söylentisiyle birlikte üç markanın satışları adeta patladı.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. Yasayla motorlu araçların vergilemesinde yeni dönem başlıyor. Habertürk'ten Hakan Özenen'nin haberine göre, ÖTV belirlenirken araçların sınıfından yolcu kapasitesine, kapı sayısına kadar farklı özellikleri dikkate alınacak. Bu değişiklikle ilgili söylentiler piyasaya yayılmaya başladığı andan itibaren, yılın son iki ayında kampanyaların da etkisiyle zaten hareketli olan pazar, daha da hızlandı. Özellikle de yeni ÖTV düzeninin etkilemesi beklenen başta Alman markaları olmak üzere anahtar teslim fiyatı 100 bin TL’nin üzerinde olan araçlar büyük talep görmeye başladı. Yeni ÖTV oranlarının uygulanmaya başlanmasından sonra yüksek ihtimalle en fazla etkilenecek olan bu markalar, söylentinin piyasaya yayılmasıyla birlikte yok satmaya başladı. Değişmesi beklenen oranlar büyük ölçüde, yılın ilk 10 ayında pazarın yaklaşık yüzde 11’i kadar satış yapan üç büyük Alman markasını etkileyecek.

SATIŞ ADETLERİ 60 BİNİ GEÇTİ

Audi, BMW ve Mercedes’in ekim ayı sonuna kadar 60 bin 371 adetlik satışı, bu süre içinde 553 bin 111 adede ulaşan pazarın yaklaşık yüzde 11’ini oluşturuyor.

Ağırlıklı olarak 1.4 litre araçlar satan Volkswagen de, en çok sattığı Passat modeliyle yeni vergi düzeninden ciddi isabet alacak markalar arasında görülüyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, motorlu taşıtların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi düzenlemesini de içeren ve TBMM’de kabul edilen kanun tasarısına ilişkin, “Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz Maliye Bakanı’mız ve Gelir İdaresi’ndeki bürokratlarla beraber sektörün yan yana gelmesi, beraberce çalışarak bu parametreleri belirlemek, sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulması” dedi.

BÜYÜMENİN % 1.5’İ OTOMOTİVDEN

Erce, ÖTV oranlarında geçmiş yıllarda, özellikle 2010’dan sonra 2 senede bir ciddi artışlar yapıldığını ifade ederek “Hem Otomobil tarafında hem hafif ticari vasıtada ÖTV oranları artırıldı ve Avrupa ile mukayese ettiğimiz zaman da oldukça fazla, ciddi seviyelerde. Şimdi ÖTV’yi daha fazla artırmak gerçekten büyümenin bu kadar zor olduğu bir ortamda -ki otomotiv büyümeye ciddi bir katkı veriyor-, geçen seneki yüzde 4’lük büyümenin 1.5 civarı hatta biraz daha fazla puanı otomotivden geliyor” diye konuştu.

‘GEÇİŞ İÇİN SÜRE VERİLMELİ’

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce otomotiv söktöründe planlamaların oldukça uzun vadeli yapıldığına dikkat çekerek geçiş sürecinin hassasiyetle belirlenmesi gerektiğini söyledi. Erce, “Gerek araç, gerekse parça ithalatında üretici firmalar için 3 ila 5 aylık süreler söz konusu. Dolayısıyla planlamalar uzun vadeli, bunlara da dikkat ederek geçiş süreçlerinin hassasiyetle belirlenmesi gerekiyor. Yoksa gerek ithalatçıların gerek üreticilerin bu belirsizlik içerisinde mağduriyeti söz konusu olabilir” diye konuştu.

10 ARAÇTAN BİRİ ALMAN LÜKS MARKASI

Yılın ilk 10 ayında Audi, BMW ve Mercedes’in sattığı binek araç toplamı 60 bin adedin üzerine çıktı. Bu rakam 553 bin 111 adetlik toplam 10 aylık binek otomobil satışlarının yüzde 11’ini oluşturuyor. ÖTV artacak söylentisiyle birlikte üç markanın satışları adeta patladı.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 1
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce demiski: ithal ederek büyüyoruz.. !! ithal ederek derken Türkiye adina konusuyor, büyüyoruz derken de otomobil üreticisi ülkeler va saticilar adina konusuyor.. Bir ekonmoist olarak soktayim.. Acayip bir büyüme tanimi.. yaziklar olsun. bu millet ekonomist degil diye mal yerine koyup tanimlama yapmayin. ülkemizin paralarini uc Kurus kemik icin yabanci ülkelere gönderen boynumuza gecirilmis zincirdir ithalat.. otomobil, ilac, silah ....
    Cevapla