Tazminat hakkınızı unutmayın!

Trafik kazası geçirdiğiniz takdirde Trafik Sigortası, Taşımacılık sigortası ve Ferdi Koltuk sigortası kapsamında tazminat alabilirsiniz.

Tazminat hakkınızı unutmayın!
Tazminat hakkınızı unutmayın!
GİRİŞ 13.09.2016 09:11 GÜNCELLEME 13.09.2016 09:14

Türkiye'de yollarda 20 milyon taşıt var. Bunların tamamı 'Trafik Sigortası' yaptırmak zorunda. Çünkü Zorunlu Trafik Sigortası, sürücünün kendisi hariç üçüncü kişilerin can ve mal kayıplarını teminat altına alan bir sigorta türü. Trafik kazası geçirdiğiniz takdirde Trafik Sigortası, Taşımacılık sigortası ve Ferdi Koltuk sigortası kapsamında tazminat alabilirsiniz. Bu sigortaların sorgulanmasıyla bu haktan faydalanıp faydalanmayacağınızı öğrenmek beş dakikada mümkün.

Barodan sorgulayın

Bu işi yapan aracı şirketler de var. Yön Hasar Kazazede Danışma Ve Asistanlık şirketi bunlardan biri. Şirketin müdürü Mesut Aslan, "Hak sahipleri şahsen sigorta şirketlerine veya bize başvuru yapabilir" dedi. Hizmet karşılığı belli bir ücret aldıklarını ifade eden Aslan, "Piyasada hizmet verdiğini iddia eden çok fazla fınna ve kişi var. Lütfen tuzağa düşmeyin. Özellikle kendini avukat olarak tanıtıp yüksek komisyon alan şahısları barodan sorgulayın" diye konuştu.

Alacağınız 'güvence' altında

Tazminat tutarını sigorta eksperleri belirliyor. Kaza yapan aracın trafik sigortası yoksa veya sürücünün kimliği tespit edilemediyse 'Güvence Hesabı' devreye giriyor. Yani her durumda kişilerin gördüğü zarar bir takım kriterlere göre karşüanıyor. Kazazedelerin çoğu bilmediği veya sağlık durumu elvermediği için hakkı olan tazminatın peşine düşmüyor. Peşine düşse de mahkeme, SGK, karakol gibi bürokrasiyle uğraşamıyor. Özellikle sağlık kurulu raporlarındaki itiraz süreci hak sahiplerini caydırıyor. Kazada yaralanan ya da maddi hasara uğrayanlar iki yıl içinde bizzat yazılı olarak veya taahhütlü mektupla sigorta şirketlerine veya Güvence Hesabı'na başvurabiliyor

Dava açma süresine dikkat!

Dava açmak için belirlenen süre mağdurun uğradığı zararı ve failini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl. Eğer tazminat davası açacak kişi, zararı veya faili öğreriemediyse kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra dava açma hakkı zaman aşımına uğruyor. Bu zararı verene karşı açılacak davanın süresi. Dava, sigorta şirketine karşı açüacak ise bu süre 2 yıl olarak uygulanıyor.

KAYNAK: POSTA