Islak zeminde araç nasıl kullanılır?

Yol koşulları her zaman aynı olmuyor. Sürücülerin de buna hazırlıklı olması gerekiyor.

Islak zeminde araç nasıl kullanılır?
Islak zeminde araç nasıl kullanılır?
GİRİŞ 25.02.2016 14:48 GÜNCELLEME 25.02.2016 16:00

Otomobili doğru kullanmak, yol, yaya ve yolcu güvenliği sağlamak adına oldukça önemlidir. Ancak koşullar her zaman aynı olmaz. Dolayısıyla sürücülerin çeşitli yol koşullarına hazırlıklı olması gerekiyor. Lastik üreticisi Michelin de, bu konuda bazı ipuçlarını sıraladı.

Islak zemin

Yollar, sağanak yağışlı havalarda kayganlaşır. Bu nedenle öncelikle hızınızı azaltarak önünüzdeki araçlarla aranızda belirli bir fren mesafesi bırakın. Kısa farlarınızı ve çevresel aydınlatmayı kullanmayı tercih edin. Özellikle ıslak zeminlerde fren mesafesi kuru zemine oranla daha da uzayacaktır. Fren mesafesinin daha da artmaması için fren esnasında tekerleklerin kilitlenmesini engellemek adına kademeli olarak fren yapın.

Sisli havalar

Sisli havalarda sürücüler en çok görüş mesafesinin azalmasından olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle öncelikle kısa farlarınızı, sis farlarınızı açın ve önünüzde seyreden araçlarla aranızda güvenli bir fren mesafesi bırakarak, hız sınırlarına uyun. Sollama yapmamaya özen gösterin.

Rüzgarda yaya etkeni

Ayrıca rüzgarlı havalarda rüzgârın etkisiyle yola savrulabilecek yayalara karşı dikkatinizi yola odaklayın. Toz gibi maddelerin içeri girmesini engellemek amacıyla pencerelerinizi kapatmayı unutmayın.

Gece sürüşünde dikiz aynasını ayarlayın

Gece aracınızı sürerken, gözlerinizin ışık ve karanlığa alışması zaman alabilir. Karşı yönden gelen araçlardan ve çevreden yansıyan ışıkların gözünüzü almaması için dikiz aynasının açısını değiştirin. Geceleri görüş mesafesi azaldığından aracınızın hızını azaltın.

Az su birikintisi demeyin

Islak yollarda meydana gelen kazaların %99’u, yolda az miktarda su birikintisi olduğunda meydana gelir. Küçük de olsa yolda gördüğünüz su birikintilerinde dikkati elden bırakmayın.

Direksiyon hakimiyetini kaybedince ne yapmalı?

Ön tekerleklerde direksiyon hâkimiyetini kaybetmeniz durumunda yol tutuşunu yeniden kazanabilmeniz için, gaz pedalından ayağınızı çekerek hızı azaltmanız gerekir. Gerekiyorsa, tekerlekleri kilitlemeden fren pedalı üzerine hafifçe basın.

Arkadan itişli bir araçta, arka tekerlekler yol tutuşunu yeniden kazanıncaya kadar ayağınızı gaz pedalından hafifçe kaldırın. Daha sonra hızınızı tekrar kazanmak için hafifçe gaz pedalına basın. Hiçbir şekilde fren pedalına basmayın, çünkü fren arka tekerleklerin dengesizliğini arttırır.