İHA'lar yerli yakıtla hızlanacak

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (GYTE) yürütülen proje kapsamında İnsansız Hava araçları (İHA) için üretilen yakıt sayesinde araçların uçuş süresi 3 kat artacak.

İHA'lar yerli yakıtla hızlanacak
İHA'lar yerli yakıtla hızlanacak
GİRİŞ 31.08.2013 11:30 GÜNCELLEME 31.08.2013 11:30

GYTE Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin terör tehdidi altında bir ülke olduğunu belirterek, bu tehdidin bertaraf edilmesinde İHA'ların takip, izleme gibi önemli bir rol izlediğini söyledi.

Ata, İHA'ların bir yerde "uçan robotlar" sayıldığını ifade ederek, İHA'ları geliştirirken robot teknolojisini de geliştirmiş olacaklarını dile getirdi. İHA'ların yangın gözetleme imkanlarına da değinen Ata, "Ülkemizdeki orman yangınlarının önlenmesinde, izlenmesi çok önemli bir faktör. Isıl yüklerin çok arttığı yaz mevsiminde İHA'larla yangın bölgelerini yoğun olarak gözlememiz gerekiyor" diye konuştu.

Prof Dr. Ata, orman yangınlarında ilk müdahalenin önemli olduğuna vurgu yaparak, "Buralarda İHA'ların sivil bi uygulaması yangın gözlemi ön plana çıkıyor. Belki ileriye doğru yangına müdahale noktasına da gelebilecekler" ifadelsini kullandı. - "Uçuş sürelerinde 3 katına kadar bir artış söz konusudur" Ata, yakıt teknolojisinde saf hidrojen yerine propan gazı, metan gazı gibi her yerde bulunabilen yakıt hücresi sistemlerinin kullanılabilmesinin önemli olduğunu dile getrerek, "Şu aşamada uçuş süreleri 3 katına kadar bir artış söz konusudur. Bu da 3 İHA yerine 1 tane almamızı gerektiriyor. Savunma sanayi bütçemizin İHA'larda 3'te 1 oranda azalmasına sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

GYTE Nano teknoloji Merkez Koordinatörü Dr. Ali Murat Soydan da Kale grubu ile üzerinde çalışılan İHA'ların sadece askeri uygulamalar için değil aynı zamanda tarım arazilerinin ilaçlanması gibi uygulamalarda da kullanılacağını, bu sayede hem insan faktörünün ortadan kaldırılacağını hem de pilotları bekleyen olası tehlikelerin bertaraf edilebileceğini belirtti.

KAYNAK: AA