Yerli otoya sürpriz talip! Biz yapalım

ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın yerli otomobilin Ar-Ge ve yedek parçasına talip olduğunu söyledi.

Yerli otoya sürpriz talip! Biz yapalım
Yerli otoya sürpriz talip! Biz yapalım
GİRİŞ 06.07.2017 11:04 GÜNCELLEME 06.07.2017 11:04
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın yerli otomobilin Ar-Ge ve yedek parçasına talip olduğunu söyledi. “Montajcılık bu ülkeye yakışmıyor” diyen Baran, yerli uçak gemisinin sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB'un 73. Genel Kurulu'nda gündeme getirdiği yerli otomobille ilgili "babayiğit" çağrısına, Ankara'dan Ar-Ge ve yedek parça desteği mesajı geldi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de bakanlık olarak üretimi için özel sektör öncülüğünde devlet destekli yeni bir iş modeli üzerinde çalıştıklarını belirttiği yerli otomobil için, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran "Ankara olarak bilgi birikimi ve tecrübemizi paylaşmaya hazırız. Ankara'nın teknokentler, OSTİM'deki 5 bin 500 işyeri ve Ar-Ge merkezleriyle bu işin içinde olmasını istiyorum. Ar-Ge ayağını buradan yürütelim" açıklamasını yaptı.

ARKASINDAN UÇAK GEMİSİ GELİR

Sabah Gazetesi'ne konuşan Gürsel Baran, yerli otomobil üretiminin Türkiye'yi milli gelirde bir üst basamağa taşıyacağını vurgulayarak "Bu ülkenin hedeflerine ulaşması için orta gelir tuzağından kurtulması lazım. Sıçrama yapmak için teknoloji ve yüksek katma değer üretmeliyiz. Yerli otomobil bunun için anahtar olacak. Belki arkasından elektrikli otomobil, uçak gemisi gelecek" dedi.

MONTAJCILIK BİZE YAKIŞMIYOR

Türkiye'nin gerekli altyapıya sahip olduğunu belirten Baran, "Otomobil ve hafif ticari araç ithalatına 10 milyar doların üzerinde para ödüyoruz. Gerek savunma gerekse otomobil sanayisinde bir üst aşamaya geçmemiz gerekiyor. Türkiye teknolojide dışa bağlı bir ülke değil. Montajcılık bu ülkeye yakışmıyor" diye konuştu. Ankara'nın da teknolojiyi sağlayacak yeterli kaynağı olduğunu belirten Baran, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece OSTİM'de 5 bin 500 işyeri var ve ağırlıklı olarak metal parça üretimiyle uğraşıyorlar. Şu anda OSTİM Airbus ve Boeing'e parça yapıp gönderiyor."

BEYİN GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Yerli otomobilin yeni bir istihdam kapısı açacağına dikkat çeken Baran, şunları söyledi: "Yüzde 100 yerli otomobili üretmek demek, bilim insanlarını, kalifiye işçiyi istihdam etmek demek. Bu sayede yeni bir istihdam kapısı açmış olacağız. Bu şekilde beyin göçünün de bir nebze önüne geçebiliriz. Neden kendi bilim adamımızı kendimiz istihdam etmeyelim? Yerli otomobilin üretimi için bir konsorsiyum kurulması riskleri de en aza indirir."

YORUMLAR 29
  • mehmet54 6 yıl önce Şikayet Et
    önemli ama risk taşıyan yatırımları devlet yapar,özel sektör riski sevmez,ayrıca bizdeki özel sektör bu yatırımın kendisine rakip olacağını biliyor,alışmış ithalden oturduğu yerde para kazanmaya,kısaca devlet başlamalı karlı hale gelince iyi paraya satmalı.
    Cevapla
  • Garip gurbetci 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim iş adamlarımız hazırcı nefen alıp satmak varken ellerini taşın altına koymuyorlar ülkede tek başına RTE.Mücadele veriyor yazık yazık.
    Cevapla
  • Özgür Can AYDIN 6 yıl önce Şikayet Et
    Fosil yakıt (petrol ve türevleri) ile çalışan otomobil yapmak mantıklı değil. Bu konuda Ford gibi Opel gibi (hatta bu firma PSA ya satıldı) 100 küsur yıllık firmalarımı geçeceğiz? Onun için elektrikli veya başka (nanoflowcell gibi) bir enerji kullanan otomobil yapmak lazım NOKTA!
    Cevapla
  • Süleyman 6 yıl önce Şikayet Et
    On senedir konuşuyorsunuz sonuç sıfır. Zorla güzellik olmaz. Türk işadamlarında bir vizyon eksikliği var. Adamların tek derdi para kazanmak başka birşey değil. Elon Musk Teslanın sahibi devletin zoru ile üretmedi Teslayı. Vizyon sahibi adam.. ve şu anda yeni vizyonu gezegene turistik turlar düzenlemek... bizimkiler yerinde saysınlar ve başkalarının malını Türkiye'de pazarlamaya devam etsinler... birşey çıkmaz bu kafalardan...
    Cevapla
  • halis 6 yıl önce Şikayet Et
    bu heveslerinin tek gayesi de o zaten! tum güvenceleri alacaklar devletten öyle girecekler işe!
    Cevapla
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    nasıl devleti soyarız nasıl işçinin hakkını çalarız derdindeler. ülke menfaatleri dertleri bile değil. bir de siyasilere yalakalık peşindeler...
    Cevapla
  • Cengiz 6 yıl önce Şikayet Et
    Eger bilim adamlarimiza gereken önem verilirse aya giden taksi bile yapar lar. Yasasin Türk mühendisler Allah yar ve yardimciniz olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle