AB en fazla aracı Türkiye'den alıyor

Son yıllarda kendi otomobil markasını oluşturma gayreti veren Türkiye, geçen yıl Avrupa Birliği'ne (AB) en fazla motorlu taşıt ihracatı yapan ülke oldu.

AB en fazla aracı Türkiye'den alıyor
AB en fazla aracı Türkiye'den alıyor
GİRİŞ 25.06.2017 14:02 GÜNCELLEME 25.06.2017 19:06
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye, 2016'da AB'nin ithal ettiği motorlu taşıt pazarında en büyük payı elde etti.

AB, geçen yıl toplam 77 milyar 132 milyon avroluk motorlu taşıt ithalatı yaptı. AB'nin ithalatında Türkiye, 15 milyar 335 milyon avroyla yüzde 20'lik paya ulaştı.

Diğer ülkelerden AB ülkelerine motorlu taşıt satışında Türkiye'yi Japonya izledi. Japonya, birliğin motorlu taşıt ithalatında yüzde 19 paya sahip oldu.

Söz konusu pazarda, ABD'nin yüzde 14, Güney Kore'nin yüzde 10, Çin'in yüzde 8, Güney Afrika'nın yüzde 5, Tayvan'ın yüzde 4, Meksika ve Tayland'ın yüzde 3, Hindistan'ın ise yüzde 2 payı oldu.

2015'TE REKOR KIRDI

Türkiye'nin AB'ye motorlu taşıt ihracatı son 5 yıldır kesintisiz artış kaydetti.

Türkiye’den AB ülkelerine ihraç edilen motorlu taşıtların toplam değeri 2012'de 8 milyar 455 milyon avro seviyesinde gerçekleşirken, bu rakam 2013'te 9 milyar 472 milyon avroya, 2014'te 10 milyar 708 milyon avroya ulaştı.

Son 2 yılda daha da hızlı artış kaydeden Türkiye'nin AB'ye motorlu taşıt ihracatı, 2015’te 12 milyar 918 milyon avro, geçen yıl ise 15 milyar 335 milyon avro seviyesiyle rekor kırdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • Börü 6 yıl önce Şikayet Et
    şimdi şöyle bir durum var Türkiye ara sanayi işini görüyor demekki Türkiye'de işçilik Avrupa'ya göre ucuz demektir buda bizim yararımıza olacaktır çini örnek verirsek ülkede yerli sanayi Yok adamlar ucuz işçilik ile üretiyorlar satışa sunuyorlar. Bence bu çok karlı bir iş. Türkiye hem yerli malını üretmeli hemde bu ticarete devam etmelidir.
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle.
    Cevapla
  • hazeyn 44 6 yıl önce Şikayet Et
    pardonda araba zaten onlarin araba,he akan turk teri turk emegi,sonra ötv ile bize geri satan da bizim devlet ,ulkemizde uretilen hafif ticari araci ben alirsam 60 bin tl ama firansiz alirsa 15 bin $ yani verdigim rakamlara takilmayinda benim olnayan bir teknolojinin urettigi araba ne benim arabam nede bu ....
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    çok garip yorumlar, sanki 15 yıl önce araba üretiyorduk da şimdi üretmeyi durdurduk. yahu ülkemiz tayyip erdoğan sayesinde coştu. araba üretsek güzel ancak kimse üretmek istemiyor. parayı devlet verse bende üretirim. bu tarz konuşmalar enayi konuşmaları..
    Cevapla
  • hafiz ogul 6 yıl önce Şikayet Et
    kolelik
    Cevapla
  • eyup ozer 6 yıl önce Şikayet Et
    anadolu isuzu bu pazarda lider olur altyapilari avrupa ulkeleri ile iliskileri satilan otobusler vs..bence yerli oto da da devreye girmeliler..Turkiyeyi cok guzel gunler bekliyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle