'ÖTV zammı ters zamanda oldu'

Toyota Türkiye CEO'su Bozkurt, ÖTV düzenlemesinin ardından açıklama yaptı. Bozkurt, ÖTV zammının kur farkının otomobil fiyatlarına yansıtılacağı bir dönemde yapıldığını söyledi.

'ÖTV zammı ters zamanda oldu'
'ÖTV zammı ters zamanda oldu'
GİRİŞ 25.11.2016 16:59 GÜNCELLEME 25.11.2016 17:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında değişiklik yapıldı. Değişiklik, motor hacmine göre fabrika çıkış fiyatları üzerinden gerçekleşti. Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt da konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

TERS DÖNEME DENK GELDİ

Bozkurt, ''Kasım ayından Aralık ayına geçerken sektörümüzde çok farklı beklentiler vardı. Kurlarda önemli bir artış söz konusuydu, bir miktar fiyat artışı zaten yapılacaktı. Bunun üzerine ÖTV düzenlemesi de gelince ortaya farklı bir sahne çıkmış oldu. Bu açıdan baktığımızda; “keşke bu dönem olmasaydı” dediğimiz bir gelişme. Ancak ben bu artışı yönetilebilir bir artış olarak görüyorum. Yeni düzenleme sektör genelinde ortalama yüzde 3,5 oranında artışa yol açtı.''

Bazı modellerinin ÖTV artışından etkilenmediğini belirten Bozkurt, ''Örnek vermek gerekirse; Corolla 1.33, Auris 1.33, Yaris, Hilux modellerimizde hiç vergi artışı olmadı. Diğer modellerimizde ise %3 artış oldu. Ayrıca, hibrit modelimizle ilgili teşviğin devam etmesi bizleri memnun etmektedir. Bu açıdan bakınca da, satışlarımızda bu yıl için büyük bir değişiklik olmasını beklemiyorum.'' dedi.

'LÜKSTEN ORTA SINIFA'

Bozkurt, sözlerini şöyle dürdürdü:

''Yeni ÖTV oranları ve kurlardaki artış ile birlikte lüks segmentteki modellerden orta segmentlere doğru bir yönelme yaşanmasını bekliyorum. Aralık ayında toplam pazarda küçük bir düşüş de olabilir. Kur artışının fiyatlara aynı oranda yansıtılmaması yıl sonuna kadar otomobil satın alacaklara bir miktar avantaj sağlayacaktır. Ancak 1 Ocak’tan itibaren bugün yaşadığımız kur seviyesinin fiyatlara yansıması kaçınılmaz gözüküyor. Bu yıl Aralık fiyatları ile 2017 Ocak fiyatları arasında, kurlar bu seyrinde devam ederse, yüzde 8-10’a varan oranlarda bir fiyat farkı olacağını şimdiden söyleyebiliriz.''

YORUMLAR 6
  • kkkk 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu hesabı yapanlar kafasında bişeyler vardır ama bu milletin verdiği açık krediyi bu ÖTV zammı ile çok büyük miktarda tepki verecektir. Zamanlama ve oranlar çok yanlış oldu..
    Cevapla
  • nero 7 yıl önce Şikayet Et
    30 yıllık memurum sıfır araba alacak kadar gücüm hiç olmadı, artık emekli oluyorum ikinci el araba alayım dedim ikinci el piyasasıda şaha kalktı, hükümetin amacı ne burada tam anlayabilmiş değilim, acaba orta sınıf vatandaşı tamamen çökertmekmi istiyor
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Gidip inadına araç alacağım. Dolara ve faiz lobisine inat paramı dolara yatırmayacağım. Her namuslu vatandaşın görevi budur. Bugün ülkeye sahip çıkma günü.
    Cevapla
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    ÖTV zammı geri çekilsin yoksa Türkiye çok büyük krize girecek..Kimse araba almaz ,ve sektöre bağlı şirketler,firmalar fabrikalarda işden çıkarmalar başlar,ekonomi resmen krize girer Çünkü AB ambargoya hazırlanıyor?.
    Cevapla
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet ne yapmak istiyor!..zaten AB ambargoya hazırlanıyor?..bu ÖTV zammı Ekonomiyi çökertir..aksine ÖTV,de % 50 indirime gidilirse Ekonomi şaha kalkar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle