Yeni ÖTV düzenlemesi için önemli uyarı!
ODD Genel Koordinatörü Erce, ÖTV tasarısı nedeniyle 2017 Nisan'a kadar siparişler olduğunu, bunun için bir geçiş süresi verilmesi gerektiğini söyledi.
Motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirleme tasarısı meclisten geçti. Buna göre, artık ÖTV oranları aracın cinsi, yük ve yolcu haddi, emisyon değeri gibi kriterlere göre belirlenecek. Yeni oranları belirleme işi ise bakanlar kuruluna devredildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, "Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; maliye bakanımız ve gelir idaresindeki bürokratlarla beraber sektörün yan yana gelmesi, beraberce çalışarak bu parametreleri belirlemek, sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulması." dedi.
'AVRUPA'YA GÖRE FARK BÜYÜK'
Erce, ÖTV oranlarında geçmiş yıllarda, özellikle 2010'dan sonra 2 senede bir ciddi artışlar yapıldığını ifade ederek, "Hem otomobil tarafında hem hafif ticari vasıtada ÖTV oranları artırıldı ve Avrupa ile mukayese ettiğimiz zaman da oldukça fazla, ciddi seviyelerde. Şimdi ÖTV'yi daha fazla artırmak gerçekten büyümenin bu kadar zor olduğu bir ortamda ki otomotiv büyümeye ciddi bir katkı veriyor, geçen seneki yüzde 4'lük büyümenin yüzde 1,5 civarı hatta biraz daha fazlası otomotivden geliyor. Bu iç tüketim dinamiklerini olumsuz etkileyecek şekilde bu vergi oranlarını artırmamak bize daha doğru geliyor." diye konuştu.
'ŞİMDİDEN SİPARİŞ VERENLER MAĞDUR OLABİLİR'
Erce, sektördeki planlama süreçlerinin 3 ila 5 ay olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şu anda gerek parça siparişleri gerekse araç siparişleri önümüzdeki senenin şubatı, martı, nisanı için veriliyor ve bugünkü konjonktür, vergi yapısı dikkate alınarak bunlar veriliyor. Tüketiciler de bugünkü ÖTV yapısına bakarak şimdiden sipariş veriyorlar. Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağduriyeti olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durumda kalmaları söz konusu olacaktır."