Türk mucitlerden devrim gibi uygulama!

Şirketlere ve sürücülere büyük kolaylık sağlanması hedeflenen otomobil uygulamasında Türkiye'nin öncü olması hedefleniyor.

Türk mucitlerden devrim gibi uygulama!
Türk mucitlerden devrim gibi uygulama!
GİRİŞ 07.05.2016 14:42 GÜNCELLEME 07.05.2016 14:52
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK tarafından desteklenen Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile sürücüler belli bir güzergahta kendi araçlarının modelindeki diğer araçların ortalama yakıt tüketimlerini görebilir, otomotiv şirketleri araçlarının en çok hangi arızaları verdiğini öğrenebilir ve akaryakıt dağıtıcıları en uygun istasyon noktasını belirleyebilir.

Girişimciler Ümit Çavuş Büyükşahin, Zafer Arıcan ve Engin Tola, Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

Proje, büyük veri ve bulut bilişim teknolojilerini kullanarak, araç verilerinin toplanıp hem sürücüler hem de otomotiv endüstrisiyle ilgili tüm şirket ve kurumlar için değerli bilgi ve analizler sunmayı hedefliyor.

DİĞER ARAÇLARIN YAKIT TÜKETİMİ

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon, dünyada 1,2 milyar araç üzerinde her saniye veriler üretiliyor. Bu verilerle şu an için sadece araç içindeki yol bilgisayarları tarafından çok sınırlı ölçüde sürücülere bilgi sağlanıyor. Proje ile sürücüler basit bir okuyucu cihaz ve akıllı telefonlarıyla çok daha kapsamlı verilere ulaşabilecek. Büyük veri ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak toplanacak araç verileri, değerli bilgi ve analizlere dönüştürülecek. Örneğin şu anda sürücüler sadece belli bir zaman aralığında kendi araçlarının yakıt tüketimlerini görürken, bu sistemle belli bir güzergahta, kendi araçlarının modelindeki diğer araçların ortalama yakıt tüketimlerine de ulaşabilecek.

DİĞER AVANTAJLARI

Bu sistem, sürücülerin yanında, otomotiv üreticilerinden şehir bölge planlamacılara, akaryakıt dağıtıcılarından sigorta şirketlerine, araç kiralamadan filo hizmetlerine geniş bir yelpazede katma değerli analizler sunacak. Otomotiv şirketleri, araçlarının en çok hangi arızaları verdiğini konum ve zaman bilgisiyle öğrenebilecek; akaryakıt dağıtıcıları en uygun istasyon noktasını belirleyebilecek; belediyeler en çok arızanın oluştuğu yolları tespit ederek anında müdahale edebilecek.

'TÜRKİYE ÖNCÜ OLSUN' HEDEFİ

Projeyle otomotiv endüstrisinde hem otomobil hem de bağlantılı veri teknolojilerinde Türkiye’yi öncü konuma getirmek hedefleniyor.

Bu noktada akıllı telefon uygulaması basic ve pro olarak iki versiyonda uygulama marketlerine konulacak. Basic versiyonda, şu an marketlerde hali hazırda olan ürünler gibi OBD cihazlarından alınan veriler görselleştirilerek son kullanıcıya sunulacak.

Pro versiyonunda ise bunlara ek olarak, büyük-veri sistemindeki analizi yapılan veriler kişiye özgü analizler, akıllı önermeler şeklinde sunulacak. Yine aynı müşteri grubu için bu uygulamayı yükleyen son kullanıcılara, uygulama içi servislerle üyelik hizmetleri verilecek.

YORUMLAR 7
  • birisi 7 yıl önce Şikayet Et
    mantıklı güzel çözüm. bu yazılım ihraç edilebilinir.
    Cevapla
  • erol üstün 7 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli araçların şanzıman bağlantılı yeteri kadar elektrik dinamosu takılırsa petrole ihtiyaç kalmaz bedava bineriz
    Cevapla
  • shefkatli 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar zor isleri birakin kardesim, bir kac tane otomobil fabrikasi kurun yeter daaa
    Cevapla
  • tabi tabi 7 yıl önce Şikayet Et
    kafamizi kuma sokalim degilmi ? baskalari yapiyor zaten ! sen kolay islere bak.
    Cevapla
  • ruhsuz vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    tekerlegi yenidenmi icad edecegiz yani ??! bu sistem zaten avrupada var. en basitinden SOS sistemi var ve bunun produksiyonu almanyada 2017den itibaren sart olacak.. yeni model ASTRA'lardaysa sizin bahsettigniz sistem zaten var.. uzaktan diagnostik sistemi olan bu sistem satellit komunikasyonundan faydalaniyor.. yani, yazdiklariniz yeni briseymis gibi göstermeyin.. Türkiyede öncü olamaz cünkü zaten bu sistem cikti ve calisiyor ASTRA modellerinde.. ayrica birde TESLA modeli olan arabayida incelerseniz ondada yok yok..
    Cevapla
  • ruhsuz vatandasa 7 yıl önce Şikayet Et
    ismin yazdigina uymus . sen hans'misin ?
    Cevapla
  • Almanyada gurbetci 7 yıl önce Şikayet Et
    yerli teknoloji diye bir sey duydunmu? Astranin teknolojisi herhalde bildigin gibi patentlidir. Peki almanlar icat etti diye buna dokunmayalimmi?. Bu senin dedigin gericilik degilmi? Nasil bu teknolojileri türkiyeye getirecegiz ithallami? Eski zihniyet devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle