Trafik sigortası olmadan yakalanırsanız ne olur?
Trafikte sigortasız araç sayısı arttı. Peki, araç sigortasız yakalanırsa ne olur?

Yunus Emre Kabaoğlu - Haber7
Trafik sigortasında fiyatların aşırı yükselmesi, hatta katlaması sebebiyle trafikte sigortasız dolaşan araç sayısı da arttı. Fiyat skandalıyla birlikte sigorta yaptırmayan araç sayısı bir anda 700 bin daha arttı. Böylece toplam rakam 3 milyon 800 bine ulaştı.
Öte yandan kaza sonrasında sürücünün ağır kusurlu bulunması halinde, sigorta şirketleri karşı tarafa ödediği parayı, bu sürücüden tazmin ediyor. Üstelik yeni düzenlemeye göre, sürücünün kendisi kazada ölse bile, şirketler varisin kapısına dayanabiliyor.
Otoparkın kapısında yakalansanız bile çekici geliyor
Trafik sigortası sürücüleri bu şekilde zorlarken, sigorta yükünden kaçanlar, polisler tarafından yapılan çevirmelerde yakalanabiliyor. Sigortasız yakalandığınızda, polisler önce aracın plakasını sisteme giriyor. Eğer bu işlemi yapan bir asayiş polisiyse, trafik ekiplerine haber veriyor.
Olay yerine gelen trafik polisleri ilk başta sürücüye ceza kesiyor. Ardından çekici çağrılıp araç otoparka taşınıyor. Bu arada, aracın bulunduğu yerin otoparka mesafesi bir anlam ifade etmiyor. Çevirmeye otoparkın kapısında girmiş olsanız bile, yine de çekici çağrılıyor. Yani aracınızı otoparka kendi götürmek isterseniz, buna izin verilmiyor. Ancak yakalandığınız anda polisle konuşup plakanızı sisteme girmeden önce sigortanızı yaptırabilirseniz, aracı bağlatmaktan kurtarabilirsiniz.
Araç bağlandıktan sonra...
Araç bağlandıktan sonra ilk iş, bir sigorta acentası bulup sigorta yaptırmak. Fiyatlar şirketten şirkete değişiyor. Hatta arada çok uçuk farklar çıkıyor. Bu yüzden fiyat araştırması iyi yapılmalı.
Emniyetteki işlemler
Sigortanızı yaptırdıktan sonra ilçe emniyet müdürlüğüne gidip, trafikle ilgilenen bölümden bir belge almanız gerekiyor. Bu işlemi ruhsat sahibinin yapması gerekiyor. Ruhsat sahibinin ehliyeti yoksa, buraya ehliyeti olan biriyle gitmeli. Çünkü belgeyi vermeden önce, ruhsat ve ehliyet fotokopisi isteniyor. Her şey tamamlandıktan sonra, aracınızı teslim alabileceğinize dair bir belge veriliyor.
Otoparkta pazarlık yapın!
Belgenizi aldıktan sonra otoparkın yolu açılıyor. Otoparkın işletmecisine kağıdı verip aracınızı almadan önce, çekici ve park ücreti ödemeniz gerekiyor. Şunu da belirtelim, otopark işletmecisiyle pazarlık yapabilirsiniz. Ücreti ödedikten sonra anahtarı alabilirsiniz.
Peki, bu işlemler kaça mal oluyor?
Sigortasız araç kullanmanın cezası 92 TL. Bunu da 15 gün içerisinde öderseniz yüzde 25 indirim yapılıyor.
Çekici fiyatları 100 - 150 TL arasında değişirken, otoparkın günlük ücreti ise yerine göre 10 - 20 TL arasında. Yani sigortasız araç yakalattığınızda, trafik sigortasından hariç ortalama 200 lira civarında para ödemeniz gerekiyor.
-
Mantık 8 yıl önce Şikayet EtKimseye zorla sigortacılık yap denilmiyor sadece sigorta yapmak zorumlu,yapmasınlar,yok zarar ediyorlarmış yalan! Hiçbir Şirket zarar ettiği işi yapmaz Bunlar milletin parasına gözü dikmiş ,bence kaldırsınlar sigortayı kaza yapmalanın suçu ne.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ümit 9 yıl önce Şikayet EtEn iyisi birer at arabası almak at beslemek daha karlı olur heralde ne sigorta ne yıllık vergi ne egzoz gazı ücreti yok.Beğen
-
naci türk 9 yıl önce Şikayet Ettrafik sigorta primleriini fahiş bir şekilde yükselten firmalar,,öncelikle kendi elamanlarını,, yani eksperlerini denetlesinler,,,bu arada,hakkiyle görevini yapanları tenzih ederim.............Beğen Toplam 3 beğeni
-
çul 9 yıl önce Şikayet Etuzerine örtecek çul bulamayan ,arabaya nasıl 300 tl kaldıkı o paraya arabada alamazsınız ,verecek ,pirim senın aracının değerine göre belirlenmez 1 milyarlık motorla kaza yaptın ,300 milyarlık mersedese çarptın haksızsın 20 milyar hasar verdın sgorta şirketi sana 1 milyarlık motor çarptı ödeme yapmammı diyor ,araç ekmek gibi zaruri ihtiyaç değil dır sgorta yaptıracak paran yok ise almaBeğen
-
mert 9 yıl önce Şikayet Etheryerden soygun motor alcan 1 milyar sigortası 800 lira :Beğen Toplam 1 beğeni