Hyundai, Ford'dan esinlenip dünya devi olmuş!

Türkiye yerli otomobili başka bir markanın platformunda oluşturuyor. Ancak bu yöntem yeni değil.

Hyundai, Ford'dan esinlenip dünya devi olmuş!
Hyundai, Ford'dan esinlenip dünya devi olmuş!
GİRİŞ 15.10.2015 10:49 GÜNCELLEME 15.10.2015 10:51
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

 40 yıl önce bugünün dünya devi Güney Koreli Hyundai, 3 ülkenin katkısı ile ilk markasını oluşturdu.

Yerli otomobilin prototipinin başta bir markanın platformunda yükselmesi ile yeni bir tartışma başladı. Ancak başka bir markanın geliştirdiği platform üzerine araç inşa etmek oldukça eski bir yöntem. Otomotiv tarihindeki en başarılı uygulamalar da bundan 40 yıl önce Güney Koreli Hyundai tarafından yapıldı. Türkiye’de yüzde 100 yerli otomobil talebi dile getirilmeye başlandığı ilk yıllarda, bunun mümkün olmadığı, kendi markasını yaratmış ülkelerin de işbirliği yaparak bunu başardığı dile getirilmişti.

Güney Kore’nin bugün dünyanın en büyükleri arasında sayılan üreticisi Hyundai, farklı üreticilerin parçalarını bir araya getirerek ürettiği ilk otomobili Pony’de bu yöntemi kullanmıştı. Kendi otomobil markasını yaratmaya karar veren Hyundai, bu iş için British Leyland’ın direktörü George Turnbul ile çalışmaya başladı. Otomobilin motor ve şanzımanı, uzun yıllar işbirliği içinde olduğu, daha sonra 4X4 modeli Galloper’da da birlikte çalıştığı Mitsubishi’den alındı. Otomobilin önemli gövde parçalarının tedariki içinse Ford seçildi. Markanın Cortina modeli Güney Kore’nin ilk yerli otomobili için baz oluşturdu.

KISA SÜREDE İHRAÇ EDİLDİ

1974 yılında Torino Otomobil Fuarı’nda sergilenen Pony, 1975 yılında satışa sunuldu. 1976 yılında ise Güney Kore’nin ilk ihracat modeli olarak Ekvador’a satıldı. Otomobilin 1976 yılında pick-up, 1977 yılında station wagon ve 1980 yılında ise iki kapılı HB versiyonları geliştirildi. Pazara çıktıktan 3 yıl sonra Avrupa pazarına da girmeyi başaran Pony’nin yollarına çıktığı ilk Avrupa ülkeleri Belçika, Hollanda, İspanya ve Yunanistan oldu.

GM OLABİLİR Mİ?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın “Uluslararası bir markayla çalışıyoruz, yakında açıklayacağız” diye konuşması pek çok spekülasyona neden oldu.
Her ne kadar yerli otomobil projesinde Malezyalı Proton’un adı da geçse de, Bakan Işık’ın sözleri akla dünya devi GM’i getirdi. Yerli araç prototipi olarak gösterilen Cadillac BLS’nin platformunun GM’in mülkiyetinde olması, menzil artırıcı teknolojisini yine bu markanın geliştirip kullanmaya başlamış olması ister istemez “Milli otomobil GM’le ortak mı geliştirilecek?” sorusunu getirdi.

PLATFORM NEDİR?

Otomotiv dilinde platform üretim bandı demek. Aynı platformu paylaşan araçlar ortak şasi parçalarıyla aynı üretim bandından ama birbirlerinden tamamen farklı üstyapılarla çıkabilirler. Eğer milli otomobil GM platformunu kullanacaksa, Türkiye’yle işbirliği yapması gerekir. (Habertürk)

YORUMLAR 77
  • birisi 8 yıl önce Şikayet Et
    bunların ki esinlenme bizimki kopya arkadaş bizde böyle medyalar olursa düşmana ne hacet alayına kibrit çöpü
    Cevapla
  • KORKUT. 8 yıl önce Şikayet Et
    Konuşacak tartışacak zaman yok .bir an önce başlanmalı ve yol almalı.Türkiye bu konuda çok zaman kaybetti.
    Cevapla
  • attila 8 yıl önce Şikayet Et
    nifak ehlinin gakguklarını dinlemeyin önemli olan askeri,sivil sanayiinin seri üretimi hızlandırması yenisi arkadan gelir .....gerisi vızıltı
    Cevapla
  • Burak 8 yıl önce Şikayet Et
    Bütün uzun yollar bir adımla başlar ve biter. Öyle pat diye olmuyor bu işler. Elektrikli olması başlı başına bir devrim. Yapıcı eleştiriler başım üstüne.Cahilliginden eleştirenlere lafım yok. Fakat sırf akp yaptı diye eleştirenlere yazıklar olsun.
    Cevapla
  • Antalya07 8 yıl önce Şikayet Et
    Abi kopya mopya fark etmez uygun fiyata olursa ben alirim. inseallah ilk aractan sonra daha iyileride olur. Bu konuda emegi olan herkesi kutlamak ve desteklemek gerekir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle