14 Mayıs'ta 1.200 araçlık üretim kaybı oldu!

Renault ve Tofaş işçileri üretimi durdurdu. Oyak Otomotiv Başkanı Celal Çağlar, 24 saatte bin 200 adet üretim kaybı olduğunu belirtti

14 Mayıs'ta 1.200 araçlık üretim kaybı oldu!
14 Mayıs'ta 1.200 araçlık üretim kaybı oldu!
GİRİŞ 16.05.2015 11:16 GÜNCELLEME 16.05.2015 11:18

Hakan Özenen'in haberi

Bursa’da metal işçilerinin sendika gerginliği önce Oyak Renault fabrikasında, ardından da Tofaş’ta üretimin durmasına neden oldu.

Renault’da haklarını savunmadıkları gerekçesiyle bağlı oldukları Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden bin 500 işçi eylem başlatarak üretimi durdurdu.

Önceki gün 16.00-00.00 vardiyasına giren işçiler üretim yapmayıp fabrikadan da çıkmayarak eylem başlattı.

Bu vardiyadan sonra gelen 00.00-08.00 ile 08.00-16.00 vardiyalarındaki işçiler de içeri giremedi.

Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar her dakika 1 otomobilin üretildiği fabrikada 14 Mayıs’ta bin 200 araçlık üretim kaybına neden olduğunu söyledi.

‘HÂLÂ VERDİĞİMİZİN ÇOK ALTINDA’

Çağlar, anlaşmazlığın Oyak Renault ve işçileri arasında olmadığını, yasadışı bir eylem olmasına rağmen sükûnetlerini muhafaza ettiklerini kaydetti.

MESS ile Türk Metal arasında Eylül 2014’te toplu sözleşme imzalandığını ve bu anlaşma uyarınca Renault işçilerinin saat ücretinin 9 TL 80 kuruşa yükseldiğini ifade eden Celal Çağlar, şöyle devam etti:

“Bu tartışma, 38 aydır anlaşma sağlanamayan Bosch’un, bizim toplu sözleşmeyle verdiğimizin daha üzerinde bir artış oranı vermesinden kaynaklandı.

Ancak bu orana rağmen Bosch işçilerinin saat ücretleri, 8 TL civarına gelebildi ve hâlâ bizim verdiğimiz ücretin çok altında.” 

TOFAŞ DA 16.00 VARDIYASINDA DURDU

Renault’da 24 saati aşkın süredir üretim dururken, Tofaş’ta da 16.00-00.00 vardiyasına gelen işçilerin üretimi durdurduğu öğrenildi.

Fabrika müdürlerinin işçilerle görüşme halinde olduğu, ancak henüz bir sonuç alınamadığı ifade edildi. Tofaş’ın tek vardiyada çift bantta toplam bin 200 araç ürettiği kaydedildi.

Ayrıca Bursa’daki Tofaş fabrikasında 2-3 ayda bir düzenlenen ‘Biz Bize’ toplantısı da 3 hafta önce başlayan gerginlik sebebiyle ertelendi.

Önceki gün fabrika içinde işçilerle birlikte olması beklenen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu’nun gerginlik nedeniyle işçilerle bir araya gelemediği belirtildi.

Dün iş müfettişleriyle yaplan toplantı da sonuçsuz kaldı, işçiler eylemlerine devam ediyor.

BOSCH TÜRK METAL'DEN İSTİFA FURYASI GETİRDİ

Bosch fabrikalarındaki işçilerin Türk Metal’den istifa edip 3 yıllık hukuki süreç sonunda aldıkları yüksek oranlı zam farkları, diğer fabrikaları hareketlendirdi.

Türk Metal Sendikası’nın yıllardır yeterli çalışmayı göstermediğini düşünen 2 otomobil fabrikası ile büyük yan sanayii kuruluşlarındaki sendikalı yaklaşık 50 bin metal işçisinden en az 10 bini Türk Metal’den istifa etti.

Bursa’da Tofaş ve Renault’da çalışan Türk Metal Sendikası’na üye binlerce işçi, sendikadan istifa ettiklerini dijital ortamda bildirdi.

İşçiler ücret konusundaki tepkisini sosyal medyaya da kaydırdı. İşçiler fabrikada sosyal medyadan kısa sürede duyurulan yemek yememe, çatal kaşık vurma eylemleri ile rahatsızlığını dile getiriyor.

KAYNAK: HABERTÜRK