Bir aylık satış 5 günde yapıldı! Bu yaz çok hareketli geçecek

Seyahat yasağının 1 Haziran'da kalkması, ikinci el araç satışlarına gaz verdi. Bayramdan sonra bazı markalar, 1 aylık satışı 5 günde yaptı. Kamu bankalarının 3 Haziran’da devreye girecek kredi desteği ile satışların daha da hızlanması bekleniyor.

Bir aylık satış 5 günde yapıldı! Bu yaz çok hareketli geçecek
Bir aylık satış 5 günde yapıldı! Bu yaz çok hareketli geçecek
GİRİŞ 03.06.2020 09:25 GÜNCELLEME 03.06.2020 15:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Seyahat yasağının 1 Haziran'da kalkması, ikinci el araç satışlarına gaz verdi. Bayramdan sonra bazı markalar, 1 aylık satışı 5 günde yaptı. Kamu bankalarının 3 Haziran’da devreye girecek kredi desteği ile satışların daha da hızlanması bekleniyor.

 

 

“1 aylık satışı 5 günde yaptık”

Şehirlerarası seyahat yasağının 1 Haziran itibarıyla sona erdiğinin açıklanmasının bayram tatili sonrasında ikinci el satışlarını bir anda hareketlendirdiğine dikkat çeken Otomol CEO’su Uğur Sakarya, “Akabinde 3 Haziran’dan itibaren kamu bankalarının kredi destek paketinde ikinci el araçlara da yüzde 0,82 faiz oranlı kredi veriyor olması tam anlamıyla talep patlamasına dönüştü. Üstelik bu kredinin 6 ay ödemesiz ve 150 bin TL gibi yüksek bir tutara kadar kullanılabiliyor olması koronavirüs salgını sebebiyle 3 aydır ötelenen talebin satışa dönmesine sebep oldu. Şüphesiz bunda sıfır araç stoğunun çoğu markada yeterli seviyede olmaması da ciddi etken oldu. Otomol olarak bayram sonrası 5 iş gününde neredeyse 1 aylık satış hacmine ulaştık” diye konuştu.

 

 

“Fiyatlar dengelenecek”

Yeni kredi paketinin ikinci el pazarını daha da hareketlendireceğini belirten Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da “Yaşadığımız olağanüstü süreçte toplam otomotiv pazarı nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50,46 oranında daralmıştı. Mayıs ayı itibarı ile hareketlenmeye başlayan ikinci el pazarı, 1 Haziran itibarı ile normalleşme adımları ile toparlanmaya başlayacak. 1 Haziran tarihinde kamu bankaları tarafından açıklanan kredi paketi tüm sektörü olduğu gibi ikinci el pazarını da pozitif yönde etkileyecek. İkinci el araçlar için ilk defa uygulanacak bu kampanya talepleri artıracaktır. Ayrıca dolaylı olarak mevcut aracını sıfır ile değiştirmek isteyenlerin pazara sokacağı ikinci el araçlar, fiyatların dengelenmesine de katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.

Toplu taşımadan kaçan araç alıyor

Mutlu, 2020 yılında ikinci el pazarının tüm yaşananlara rağmen büyüme ile tamamlanmasını beklediklerini söylerken “Koronavirüs salgını nedeniyle yaşam tarzları değişecek. Yeni normale geçildikçe, toplu taşıma kullanmak istemeyenler, tatillere kendi araçları ile gitmek isteyenlerin sayısında artış yaşandıkça otomotiv sektörü beklenenin üzerinde satışlarla tamamlanabilir” dedi.

Fiyatlar son 1 ayda %10 artı

Salgın nedeniyle talebin hızlandığı ikinci el araç piyasasında fiyatlar da yeniden yükselişe geçmişti. Nisan ve mayıs ayı fiyat ortalamasını açıklayan ikinciyeni’nin analizine göre Covid-19 salgınının etkisiyle martta düşme eğiliminde olan ikinci el otomobil ve hafif ticari araç fiyatları nisanın ardından mayıs ayında da yükseldi. İkinci el otomobil fiyatları mayıs ayında yüzde 8.36 artış gösterdi. İkinciyeni Genel Müdürü Emre Ayyıldız, artışın mayısın son günleri ve haziran başında da devam ettiğini belirterek, non bir ayda ikinci el araçlarda fiyat artışının yüzde 10’u bulduğunu söyledi. Ayyıldız, "Bu artışın temel nedeni salgın dolayısıyla kişilerin kendilerini daha izole ettiği ulaşım alternatiflerinin tercih etmesi oldu. Kamu bankalarının kredi desteği de talebi hızlandırdı” dedi.

Analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, son günlerde Sahibinden.com’daki ikinci otomobil ilan sayısının da 47 bini aştığını belirterek, “Normalde bu sayı 20 binlerdeydi. 2.el pazarı adet olarak da canlanıyor, yazın 2.el için çok hareketli geçecek” dedi.

KAYNAK: DÜNYA/AYSEL YÜCEL
YORUMLAR 2
  • ecevit 3 yıl önce Şikayet Et
    bende tercihimi peugeot 2008den yana kullandım bu yaz gerçekten çok eğlenceki geçecek
    Cevapla
  • El insaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Ötv gelmeden araba almıyorum Ekmek su değil bu fiyatlara alan kusura makmasın da bir hastaneyr görünsün
    Cevapla