1 Aralık'tan itibaren zorunlu oluyor: Test yaptırmayana 855 TL ceza

İstanbul'da otobüs durağına dalan halk otobüsünün dehşeti yaşatması, Avcılar'da bir servis minibüsünün öğrenciyi ezmesi ticari araç sürücülerinin belgelerini ve psikoteknik raporlarını bir kez daha gündeme getirdi.

1 Aralık'tan itibaren zorunlu oluyor: Test yaptırmayana 855 TL ceza
1 Aralık'tan itibaren zorunlu oluyor: Test yaptırmayana 855 TL ceza
GİRİŞ 16.11.2019 11:42 GÜNCELLEME 16.11.2019 11:43
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 1 Aralıktan itibaren ticari araç sürücülerinin psikoteknik teste girip rapor alması mecburi hale getirildi. 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulayacak.

İnsan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan psikoteknik testi 1 Aralıktan itibaren ticari araç sürücülerine zorunlu hale geliyor.

Psikoteknik testinin öneminden bahseden Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu “Kurtuluş Savaşında verdiğimiz can kadar, trafik kazalarında kayıp verdik. Trafik kazalarındaki insan kaynaklı trafik kazalarını minimize ederek, insan kaybının en düşük seviyede olmasını hedefliyoruz.” Diyerek psikoteknik testin öneminden bahsetti.

Sürücülerin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek, riskli sürücüleri tespit etmek ve bu sayede insan kaynaklı meydana gelen trafik kazalarını en aza indirmek için uygulanan psikoteknik testi 1 Aralık 2019 itibariyle ticari araç sürücülerine zorunlu hale geliyor.

Son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı, 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulayacak. Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 1-1.5 saat arasında gerçekleştiriliyor.

Bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, mühakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp trafik kazalarının olumsuz etkilerini azaltmak hedefleniyor.

“RİSKLİ SÜRÜCÜYÜ TESPİT ETMEK İÇİN PSİKOTEKNİK TESTİNDEN GEÇMESİ GEREKİYOR”

Psikoteknik testinin zihinsel sorunları ortaya çıkarmadığını söyleyen Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, “Psikoteknik, kişinin refleksini, algısını, muhakemesini, karar verme kabiliyetinin yerinde olup olmadığını seçiyor. Psikoteknik hiçbir zaman kişinin zihinsel sıkıntısını ortaya çıkartmaz.

Psikolojimiz belirli bir süre refleksini, algısını, karar verme yetisini kaybedebilir, biz buna riskli sürücü diyoruz. Bu riskli sürücüyü trafikten uzaklaştırmak için mutlaka bir testten geçmesi gerekiyor, bu testin adı da psikoteknik testi. Sürücüler bu teste girerek trafikte araç kullanıp kullanamayacaklarını görmeleri gerekiyor.” Dedi.

“TRAFİK KAZALARININ YÜZDE 96’SI İNSAN UNSURLU, BUNU MİNİMİZE EDEREK İNSAN KAYBINI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Türkiye’nin hemen hemen birçok noktasında psikoteknik merkezlerinin bulunduğunu söyleyen Kutlu, ''Sürücülerin psikometri becerilerini ölçüyoruz ve tüm sürücülerin mutlaka psikoteknik testten geçmesini öneriyoruz. Amacımız riskli sürücüyü belirli bir süre, risk geçene kadar trafikten uzaklaştırmak.

Son istatisliklere göre trafik kazalarının yüzde 96’sı insan unsurundan kaynaklanmakta. Kurtuluş Savaşında verdiğimiz can kadar, trafik kazalarında kayıp verdik. Bu insan unsurunu minimize ederek, insan kaybının en düşük seviyede olmasını hedefliyoruz. Bu anlamda Türkiye genelinde hemen hemen bütün il ve ilçelerimizde 400’e yakın merkezimiz var.'' Diye konuştu.

“1 ARALIK İTİBARİYLE PSİKOTEKNİK TEST RAPORU OLMAYAN TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ HİÇBİR ŞEKİLDE ARAÇ KULLANAMAYACAK”

İnsan unsuru nedeniyle meydana gelen kazaların minimize edilmesi için tüm sürücülerin psikoteknik testten geçmesi gerektiğini söyleyen Kutlu, ''Tüm sürücü belgesi alacak insanlar için psikoteknik testinden geçmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ancak şuanda sadece ticari araç kullanan sürücüler bu teste tabiler.

İçişleri Bakanlığımızın son genelgesinde, 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulanacak. Sürücüler bu cezadan etkilenmemek için mutlaka psikoteknik testini almaları gerekiyor. 1 Aralıktan itibaren psikoteknik test raporu olmayan ticari araç sürücüleri hiçbir şekilde araç kullanamayacaklar.'' İfadesinde bulundu.

“17-21 KASIM TARİHİNDE ANTALYA’DA ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Psikoteknik üzerinde 14 yıldır karşılaşılan mevzuatları tartışarak yeni düzenlemeler getirmek adına çalıştay gerçekleştireceklerini dile getiren Kutlu, ''Trafik güvenliği ve psikoteknik merkezleri derneği olarak Antalya’da 17-21 Kasım tarihinde dördüncüsü düzenlenen çalıştayı gerçekleştireceğiz. Bu çalıştayda psikoteknik nedir ve ne değildir konu başlığımız olacak. Yaklaşık 14 yıldır karşılaştığımız mevzuatları tartışarak, mevzuat sonuç bildirisini bakanlığımıza bildireceğiz. Bu nedenle tüm meslektaşlarımızı 17-21 Kasım’da gerçekleştirilecek çalıştayımıza davet ediyorum.'' diye söyledi.

YORUMLAR 17
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu testlerin nasıl yapıldığını biliyorum,yapan kişiler önce bi kontrol edilsin ve ciddi anlamda suistimalsız bir şekilde bu testler yapılsın,
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Taksiciler ,dolmuşcular 6 ayda bir yaptırsın...
    Cevapla
  • EHLİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkese ehliyet dönemi sona ersin artık, ehliyet süreleri 5 yıla indirilsin, 5 yıl sonra tekrar sınav ayrıca tahsili olmayan tabela okuyamayan cahile de verilmesin
    Cevapla
  • Nazende 4 yıl önce Şikayet Et
    Ingilterede ehliyeti veren kurum sahistan 5 yil sorumlu. Olumlu kaza oldugunda veren kurumda yargilaniyor.. Ben ehliyet aldim mesela sadece sinava gittim.. Bu kadar.. Bana ehliyeti verdiler.. Allah'a sukur 6 yildir en ufak kazam olmadi ama ya olsaydi.???
    Cevapla
  • kesin çözüm 4 yıl önce Şikayet Et
    idam ve kısasa kısas gelsin belgeye falan gerek kalmaz. Bakın çine 2 milyara yakın nüfusu nasıl kontrol ediyor. Bir cinayet işledimi ertesi gün idam. Hiç bekletmiyorlar bile...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle