Köprü cezalarının takibi sonlandırılacak

Vergi daireleri tarafından, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden araç sınıfları itibarıyla kullanılması yasak olduğu halde geçiş yapan araçlara ilişkin idari para cezalarından tahsil edilmemiş olanlar herhangi bir başvuru beklenilmeksizin terkin edilecek ve takip işlemleri yapılmayacak.

Köprü cezalarının takibi sonlandırılacak
Köprü cezalarının takibi sonlandırılacak
GİRİŞ 01.01.2019 09:25 GÜNCELLEME 01.01.2019 09:25

Hazine ve Maliye Bakanlığının Tahsilat Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin  mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik  Yapılmasına Dair Kanun ve Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında  Kanun'a ilişkin açıklamalara yer verildi.

Buna göre, araç sınıfları itibarıyla kullanılması yasak 15 Temmuz  Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçilmesi nedeniyle idari  para cezası verilmeyecek, verilmiş olanlar tebliğ edilmeyecek, tebliğ  edilmişlerin tahsilatından vazgeçilecek ve bu kişilerden tahsil edilen idari para  cezası tutarları iade edilecek.

Vergi dairelerince, takip için ilgili vergi dairesine bildirilmiş  idari para cezalarından tahsil edilmemiş olanlar herhangi bir başvuru  beklenilmeksizin terkin edilecek ve takip işlemleri sonlandırılacak. İdari para  cezalarıyla ilgili olarak vergi dairesinin taraf olduğu dava bulunması halinde,  "mahkemece karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilebilmesi için" ilgili  mahkemeye bildirimde bulunulacak.

Ödemelerin iadesi

İdari para cezalarından yapılan ödemelerin iadesi yöntemi de tebliğle  belirlendi. Ödemenin, vergi dairesine veya vergi dairesi adına banka/Posta ve  Telgraf Teşkilatı AŞ'ye (PTT) yapılmış olması halinde, motorlu taşıtlar vergisi  yönünden bağlı bulunulan vergi dairesine gönderilmek üzere başvurulacak.

Ödemenin, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan sanal POS  üzerinden veya genel müdürlük adına açılmış posta çeki hesabına yapılmış olması  durumunda Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Veraset ve Harçlar Vergi Dairesine  gönderilmek üzere başvuruda bulunulacak.

Başvurular, dilekçe ile herhangi bir vergi dairesine 28 Şubat'a kadar  yapılacak.

Başvuruyu alan vergi dairelerince dilekçeler, iadeyi yapacak vergi  dairesine aynı gün elektronik ortamda iletilecek. Vergi dairelerince iade  işlemleri, 29 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Vergi daireleri-Karayolları Genel Müdürlüğü hesaplarına yapılmış  ödemeler dışında muhasebe birimlerine ödeme yapılmış olması halinde ödemenin  yapıldığı muhasebe birimine bu  bir dilekçe ile 28 Şubat'a kadar başvurulması  gerekecek.

Öte yandan, Bakanlıkça 2019 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest  Muhasebeci mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi de  yayımlandı. Tarifeler bugünden itibaren geçerli olacak.

KAYNAK: AA