Her şey tamam, bir tek üretim yeri kaldı

Şirketin başına getirilen Mehmet Gürcan Karakaş, 1 Eylül’de göreve başlayacak. 3,2 milyar avroya mal olması beklenen milli projenin başlangıç yatırımı 1 milyar avro olacak. Şirket adı, CEO’su ve yatırım kaynağı netleşen Türkiye’nin otomobilinin nerede üretileceği merak konusu.

Her şey tamam, bir tek üretim yeri kaldı
Her şey tamam, bir tek üretim yeri kaldı
GİRİŞ 03.06.2018 10:13 GÜNCELLEME 03.06.2018 10:13
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin Otomobili projesinde önemli bir eşik daha geride kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2 Kasım 2017 tarihinde protokolü imzalanan şirketin kurulumu tamamlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda kurulan “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.” olarak belirlendi. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanarak resmileşen şirkette Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları yüzde 19’ar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin payı da yüzde 5 olarak belirlendi.

ELEKTRİKLİ ALTYAPISI İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR

 

Ankara’da düzenlenen şirket kurulumu imza töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin önde gelen 5 şirketi ve Türk Özel Sektörü’nün temsilcisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte Bakanlığımızın da desteğiyle bundan sonraki süreç daha hızlı ilerleyecektir. Süratle tasarım ve üretim ile ilgili faaliyetlere başlayacağız. Bu yalnızca bir otomobil üretme projesi değil aynı zamanda fikri mülkiyet hakları bize ait olan, markasıyla, tasarımıyla, yazılımıyla ve teknolojisiyle yerli bir atılımın önemli bir basamağıdır. Bu iş, ileri teknolojidir, teknolojik dönüşümdür. Hükümet ve Bakanlık olarak, Ar-Ge, tasarım ve üretim faaliyetleri başta olmak üzere, gerekli desteklerin sağlanması ve Türkiye’de elektrikli araçlarla ilgili altyapının kurulması için gerekli düzenlemeleri yapacağız” dedi.

KARAKAŞ 1 EYLÜL'DE GÖREVE BAŞLAYACAK

Şirketin başına Bosch’tan transfer edilen Türk yöneticilerinden Mehmet Gürcan Karakaş getirildi. Küresel otomotiv dünyasının en başarılı Türk yöneticililerden biri olan Karakaş, gerek Türkiye gerekse uluslararası pazarlarda çok önemli başarılara imza atan bir isim. Türkiye’nin Otomobili’ni dünyanın en önemli otomotiv şirketlerinden birisi yapma yolunda liderlik edecek Karakaş görevine 1 Eylül 2018’de göreve başlayacak.

OTOMOBİLİN TASARIM SÜRECİ BAŞLATILDI

Yerli otomobil markasının oluşturulmasında büyük önem teşkil eden tasarım süreci başlatıldı. Tasarım sürecinde önemli yerli ve uluslararası isimlerin desteği alındı. Tasarımın 2019 sonunda çıkarılacak prototip araç ile vatandaşların beğenisine sunulması hedefleniyor. Türkiye’nin otomobili geleceğin teknolojileri üzerine inşa edilip teknik özellikleri çağımızın tüm gereksinimlerini fazlasıyla karşılayacak. Yeni nesil araçların temelini oluşturacak olan platformun çalışmalarına başlandı ve platform özellikleri çağın önemli teknolojileri olan elektrikli, bağlantılı ve otonom sürüş özellikleri göz önünde bulundurularak belirlendi. Türkiye’nin Otomobilini hayata geçirmek için çalışmalar tam kararlılıkla ve planlandığı gibi devam ediyor. Bundan sonraki süreçte, şirket için kilit diğer pozisyonlar doldurulacak. Şirket içi yapılar oluşturulmaya başlanacak, mühendislik ve tasarım çalışmalarına hız verilecek. Kurulan şirketin hayırlı olması temennilerini ileten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “1,5 milyon üyemizi temsilen şirket hissedarı olarak projenin başarısı için azimle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“KÜRESEL PAZARDA SÖZ SAHİBİ OLACAK BİR ARAÇ ÜRETİRİZ”

Projenin Türkiye için makroekonomik gerekliliğin yanında ileri teknoloji projesi olmasından dolayı stratejik olarak çok önemli olduğunu ve doğru bir proje olduğunu belirten Mehmet Gürcan Karakaş, “Son 12 yıldır otomotiv teknolojilerinin içinde aktif rol alıyorum. Teknolojideki gelişim klasik otomobili bir mobilite ekosistemine dönüştürecek. Projemizdeki yüksek motivasyon ve kararlılığı, ülkedeki büyük potansiyelin kullanımıyla birleştirdiğimizde küresel pazarda söz sahibi olunacağına kesin gözüyle bakıyorum. Türkiye’de doğdum, büyüdüm, bu ülkede okudum. İş hayatına Türkiye’de adım attım. Bu projeyle, küresel pazarlarda edindiğim bilgi birikimimi ve tecrübemi ülkeme aktarabilme fırsatım olduğu için çok mutluyum. Emin olun Türkiye, küresel ortamda rekabet edebilen bir marka ve otomobilden daha fazlasını yapacak” dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 104
  • ilyas 5 yıl önce Şikayet Et
    Engüzeli antep otomobilin ismi bile hazır (mozaik)
    Cevapla
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Kayseri yada Gaziantep te olabilir sanayisi çok gelişmiş anadolu şehirlerinden birinde olabilir.
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Konya geniş bir ova yer sıkıntısı ve lojistik olarakta sıkıntı olmayan bir şehir sanayisi de gelişmiş durumda bence KONYA daha uygun gibi
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Gibisi fazla en uygun yer KONYA
    Cevapla
  • Cahit 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz için çok güzel olacak. Lakin hainlerin hoşuna gitmeyeceği belli. Malatya da olmasını cok isterim ... tabiki en dogruyu proje ortakları bilir
    Cevapla
  • Mg1907 5 yıl önce Şikayet Et
    Cok guzel birsey olacak insallah. Yolunuz acik olsun Babayigitler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle