Yerli dizel motorda ilk adım atıldı
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, motor mükemmeliyet merkezi için ilk adımın atıldığı belirtildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, aksamları ile birlikte yıllık yaklaşık 3 milyar dolar dış ticaret açığına sebep olan dizel motor ihtiyacının yerli üretimle karşılanması yönünde çalışma başlatıldığı bildirildi.
Ağır ticari araçlarda, yol dışı iş makinalarında, traktörlerde, askeri araçlarda, jeneratör tarzı makinalarda ve denizcilik uygulamalarında yoğun olarak kullanılan dizel motorlardan yılda ortalama 150 bin adet ithal edildiği kaydedilen açıklamada, Dünyadaki en büyük motor üreticilerinin başta döküm olmak üzere birçok girdisinin yerli üreticilerce sağlandığının altı çizildi.
Makina ve traktör üreticilerini yurt dışına bağımlı olmaktan kurtaracak çalışmanın, Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü daha da artıracağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye, yaklaşık 1,8 milyon traktör parkı ve Çin ve Hindistan'ın ardından en büyük üçüncü büyüyen iş makinaları pazarı ile yerli üreticilere büyük fırsatlar sunuyor. Yılda 60 bin adetlik traktör pazarının, eski traktörlerin yenilenmesi ile çok daha büyüyeceği öngörülüyor. Tank ve hızlı taşıyıcıların yanı sıra denizcilik uygulamalarında da yerli motorların kullanılacak olması savunma sanayisine de güç katacak."
Bakanlığın çalışmasında AB kurallarına göre emisyon değerleri düşük, çevreci motor üretimi hedefleniyor.
İlk toplantı yapıldı
Açıklamaya göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli dizel motor üretiminde rol oynayabilecek sanayi kuruluşları ile bir araya geldi.
Toplantıda ülke ihtiyaçları değerlendirilirken, sanayi kuruluşları arasındaki muhtemel işbirliği imkanlarının masaya yatırıldı.
Bakanlığın ve TÜBİTAK'ın Ar-Ge destekleri ile işbirliğine ortam oluşturan 'Kümelenme Destek Programı' için prensip kararı alındı. 'Motor Mükemmeliyet Merkezi' oluşturulması için ön hazırlıkları yapacak "Motor çalışma grubu' oluşturulmasına karar verildi.
Motor çalışma grubu Bakanlığın koordinesinde alanda deneyimli bir akademisyenin başkanlığında özel sektör temsilcilerinden oluşacak.
"Birlikte çalışmamız gerekiyor"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada tekel olan global şirketlerin ürettiği motorlara bağımlı kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, yerli dizel motor alanında üreticilerin, kümelenme yoluyla işbirliği yapmasını istedi.
Işık, dünyaya motor parçası üreten yerli firmaların büyük düşünmesi gerektiğine işaret ederek, "Güçlerimizi birleştirerek, devletin desteğini arkamıza alarak motor üretimiyle ilgili bir yapı oluşturup önce kendi ihtiyacımızı karşılayıp sonra dünyayla rekabet eden noktaya gelebiliriz" ifadesini kullandı.
-
Seyit 10 yıl önce Şikayet EtGümüş Motoru üretiyoruz, keşke bu organizasyon bize de bir satır yazıyla bilgi verseydi. Çok gerekli ve çok geç kalmış adım. Türkiye'de bizim gibi bir çok firma dizel motor üretiyor. Hatta Çin'e lisans satanlar bile var.Beğen Toplam 4 beğeni
-
emre 10 yıl önce Şikayet EtGümüş motor var turkıyenın ılk dızel motor fabrıkası eskı adı pancar motor en saglam motor 30 sene ömru varBeğen Toplam 4 beğeni
-
Seyit 10 yıl önce Şikayet EtEmre bey Gümüş Motorun hakkını teslim ettiğiniz için teşekkür ederim. Biz üretiyoruz.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Mustafa 10 yıl önce Şikayet EtTümosan denen bir fabrika var ama sözde motor fabrikası değilmiydi orası?Beğen Toplam 2 beğeni
-
ufuk 10 yıl önce Şikayet Et21. yüzyıla geldik hala motor bile üretemiyoruz.... Hani Türkiye bölgesel güçtü, yazık...Beğen Toplam 5 beğeni
-
Seyit 10 yıl önce Şikayet EtTürkiye dizel motor üretiyor. Hatta Çine lisans satan firmaların bile olduğunu biliyorum. Sorun üretememek değil, ithalatın baskısı altında ezilmektir. Mevcut üretim sürekli azalıyor ve eriyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Asım 10 yıl önce Şikayet Etchp sadece bunu yapacağım dese idi %5 oyları artardı.Beğen Toplam 8 beğeni
-
kadem 10 yıl önce Şikayet Etİnanır mısınız peki ?Beğen Toplam 8 beğeni