Hidrojenle çalışan otomobil sponsor bekliyor

Mersin'de 80 bin lira harcamayla hidrojenle çalışan otomobil geliştiren Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bu yıl İzmir'de yapılacak yarışta yer alabilmek için sponsor arıyor.

Hidrojenle çalışan otomobil sponsor bekliyor
Hidrojenle çalışan otomobil sponsor bekliyor
GİRİŞ 15.01.2013 12:12 GÜNCELLEME 15.01.2013 12:12

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencileri, Prof. Dr. Yusuf Zeren'in de önerisi ile 8 aylık bir çalışma ile hidrojenle çalışan bir araç prototipi üretti. 'Hidragon' adı verilen araç, zehirli egzoz gazı yerine su püskürtürken saatte 55 kilometre hız yapıyor. 160 kilo ağırlığındaki araç, geçen yılki Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması'nın eleme turlarında arıza yapınca derece yapmadan dönmüştü.

Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampusu'ndaki atölyede yeniden çalışmalarına başlayan ekip bu dönem elektrik ve elektronik bölümünü de projeye dahil etti. Geçen yıl projeye destek veren TÜBİTAK bu yıl destek miktarını düşürünce öğrenciler bu kez sponsor arayışına girdi.

Bugüne kadar kentteki bir çok firma ile görüşen ancak sonuç alamadıklarını belirten Makina Mühendisliği Bölümü'nde Araştırma Görevlisi Hakan Bucak, hayata geçirdikleri prototipin, hidrojen gazı ile çalıştığını, zehirli egzoz gazı yerine su püskürttüğünü belirterek, "Bu yıl İzmir'de düzenlenecek olan Alternatif Enerjili Araçlar Yarışmasına katılarak Mersin'i temsil etmek istiyoruz. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan sorun nedeniyle şimdi aracımızın teknik donatımını yenileyerek bakımını yapıyoruz"dedi.

'30 BİN LİRAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Takım kaptanı Mehmet Vurgun ise geçen yıl TÜBİTAK ve üniversiteden destek aldıklarını, ancak bu yıl bu destekleri alamadıkları için sponsor arayışına girdiklerini söyledi. Çevre ve doğa dostu olan Hidragon ile bu yıl İzmir'de düzenlenecek olan Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması'nda Hidromobil kategorisinde yarışmak istediklerini bunun için de 30 bin liralık desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Mehmet Vurgun, işadamlarından destek beklediklerini belirtti. Vurgun, geçen yıl projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarından çok az sayıda insanın kendilerine güvendiğini kaydederek, "Yola çıktığımızda sadece 5 kişi bu aracı yapmaya başladık. Elektrik konusunda sorunlarımız vardı. Projede de elektrik ve elektronik bölümünden öğrenci arkadaşlar yoktu. Bu yıl 20 kişilik bir ekibimiz var. Bu ekiple projeyi tamamlayarak Mersin'e iyi bir derece kazandırmak istiyoruz. Bununda olabilmesi için sponsora ihtiyacımız var. Bu yıl TÜBİTAK ve üniversitemizin desteği kısıtlı olacağı için Mersinli işadamlarından desteklerini bekliyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: DHA