Sakaryalı Toyota SUV iş ve ses getirecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya temaslarında gündeme gelen Toyota'nın Sakarya fabrikasında yeni model üretimi için geri sayım başladı.

Sakaryalı Toyota SUV iş ve ses getirecek!
Sakaryalı Toyota SUV iş ve ses getirecek!
GİRİŞ 15.11.2015 12:29 GÜNCELLEME 16.11.2015 15:25

Bin kişiye ek istihdam sağlayacak yatırım için Toyota Otomotiv Sanayii CEO’su Orhan Özer, üretilecek SUV modelin ciddi ses getireceğini söyledi.

Japonların Türkiye yatırımları artmaya devam ediyor. Türkiye'de ki en büyük 5 otomobil fabrikasından biri ve Japonya'nın dünya markası Toyota, SUV pazarında iddianın ötesine geçecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya ziyaretleri esnasında gündeme gelen Sakarya'da ki SUV üretimini Toyota Otomotiv Sanayi Genel Müdür ve CEO'su Orhan Özer ile konuştuk. Özer, yeni yapılacak yatırımlar hakkında sorularımızı cevaplandırırken, Türk otomotiv endüstrisini de değerlendirdi.

Toyota SUV yatırımı hakında bilgi verir misiniz?

TOYOTA SUV İÇİN 4 YILDIR ÇALIŞIYORUZ

Bu fabrikanın neler yapabileceğini Brüksel'de ve Japonya'da doğru anlattık. Bunun da bize düşen kısmını iyi başardık ki işte bu son dönemde gündeme gelen projeyi aldık. Fabrikalar arasında ciddi rekabet olur. Her fabrika kendine proje alarak büyümek ister. Bu anlamda kendi içimizde büyük bir rekabet sürer. 3-4 senedir çok başarılıyız. Başarının kökenide buranınn insanı. Bu proje 4 sene öncesinden gündeme geldi.

Türk otomotiv endüstrisini ve üretimleri değerlendirir misiniz? 2023 hedefi gerçekçi mi?

TÜRK OTOMOTİVİNİN YENİ KANA İHTİYACI VAR


Türkiye'nin 2023 hedefi otomotiv üretiminde 4 milyon adet. Hyundai kapasitesini ikiye katladı. Diğer şirketlere bakıyorum. Onlar da sürekli kapasite arttırıyorlar. Fakat yeni bir kanında gelmesinde fayda olur. 4 milyon hedefi yeni yatırımlar olursa gerçekçidir.1,5 milyon konuşuluyor. 1,5 milyon üretim Türkiye için hiçbirşey değil, yakalarız.

Yatırım için Türkiye nasıl bir ülke?

YATIRIM İÇİN CAZİP BİR ÜLKEYİZ


Türkiye pazarı daha büyük olsa burası yatırım için daha cazip olur. Buraya gelen Japonlara biz şu şekilde konuşuyoruz yatırım hakkında; Direkt Türkiye haritası ve çevresindeki ülkeleri gösteriyoruz. Türkiye'nin coğrafi konumunu söylüyoruz. Orta Asya'ya baktığınız zaman buradakiler bizim akrabamız falan değil, kardeşimiz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya baktığımızda ise bunlarda akrabamız. Bu bölgenin pazarıdır Türkiye. İhracat gözüyle bakın.

Corolla'da işler nasıl gidiyor?

RUSYA DÜŞTÜ TÜRKİYE YÜKSELDİ


Corolla üretimimiz çok iyi gidiyor. Tek sıkıntımız Rusya'daki kriz pazara ciddi bir şekilde yansıdı. Kuzey Afrika ülkeleri ve Mısır satışlarımız çoğaldı.İsrail'e ciddi bir şekilde Corolla satıyoruz. Türkiye'de satışlarımız arttı. Rusya farkını kısmen kapattık. Rusya birinciyken 5. pazar haline döndü. Şu anda Corolla'da birinci Türkiye, ikinci İsrail.

KAYNAK: ŞUAYİP ALABAY - YENİ ŞAFAK