Mini'den MX-5 rakibi yeni Roadster

Mini, dört tekerlekten çekiş ve 80 km/s`ye kadar elektrikli sürüş imkanı sunuyor.

Mini'den MX-5 rakibi yeni Roadster
Mini'den MX-5 rakibi yeni Roadster
GİRİŞ 01.09.2015 15:53 GÜNCELLEME 01.09.2015 15:54

2014 Yılında İtalya'da düzenlenen Concorso d'Eleganza Villa d'Este'de ilk kez görücüye çıkan Mini Superleggera konsepti, firma yetkilileri tarafından Mini'nin amiral gemisi roadster modeli olarak tanımlanıyor. Aldığımız bilgilere göre, otomobille İlgili planlar şu sıralar netleşme aşamasındaymış.

iki kişilik otomobilin Mazda MX-5 ile doğrudan rakip olması planlanıyor. Mini'nin gelecekteki model gamında, Cabriolet versiyonuna kardeşlik etmesi düşünülen Superleggera'da birçok farklı motor seçeneği bulunacak. Bunlardan biri de benzin-elektrik karışımıyla çalışan ve ürettiği 219 bg gücü dört tekerleğe aktaran bir pluginhibrit düzeneği.

Mini'nin patronu Peter Schvvarzenbauer, Superleggera'nın üretim öncesi süreciyle ilgili olarak şunları söylüyor: 'Otomobilin konsepti ilk kez görücüye çıktıktığında büyük ilgi çekti. Şimdilerde aracı sokağa indirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ekonomik açıdan zorlayıcı bir proje ki henüz net olarak verilmiş kararlar söz konusu değil. Yine de Superleggera için çalışan kalabalık bir ekibimiz var. Bence firmamız adına çok iyi olacak bir otomobilden bahsediyoruz.'

Mini'nin roadster projesi, kardeş firma BMW'nin UKL platormu üzerinde şekillenecek ki güncel Mini hatchback'lerinde de bu platformun kullanıldığını biliyoruz. Bahsettiğimiz yapı hafif ve sağlam yapısıyla hem üstü açık bir otomobil için uygun olacak, hem de maliyeti düşürmek için atılmış güzel bir ilk adım niteliği taşıyacak gibi görünüyor.

Arkadan itişli MX-5'in aksine, Superleggera'nın doğası gereği önden çekişli olması planlanıyor. Dört tekerlekten çekiş opsiyonuysa yalnızca üst motor seçeneklerinde sunulacak.

Schvvarzenbauer, Superleggera projesinin Mini'deki güncel Coupe ve Roadster modellerinin yerini alacak bir otomobil olarak düşünülmediğini ısrarla vurguluyor. 'Bu araçları kıyaslamak imkansız. Superleggera ciddi bir spor otomobil olacak diyor.

Motor seçeneklerinin dizel ve benzinlide üç ve dört silindir ile çeşitlilik arz etmesi bekleniyor. 1.5 ve 2.0 litre hacminde olan ve diğer Mini modellerinde de kullanılan motorların başlangıç seviyesinde 136 bg, John Cooper Works versionundaysa 230 bg güç sunması muhtemel görünüyor.

Mini`den MX-5 Rakibi Yeni Roadster

Hibrit güç ünitesi düşüncesi, firma yetkililerine Superleggera'nın minik bir İ8 olabileceğiyle ilgili umutlar vermiş. Yöneticilerden birisi şöyle söylüyor: 'Sistem temel olarak aynı, fakat burada benzinli motor önde, elektrikli motor arkada bulunacak. Ayrıca dört tekerlekten çekiş ihtiyacımızı da karşılayacak olan bu mimari, otomobilin 80 km/s hıza kadar sadece elektrikle yol almasına da olanak sağlayacak.'

Bahsedilen hibrit güç ünitesi ilk olarak BMW'nin 2 Serisi Active Tourer modelinde kullanıldı. Öndeki benzinli motorun 136 bg güç ve 220 Nm tork değerine ek olarak, arkadaki elektrik motoru 89 güç ve 165 Nm tork üretiyor. Yani toplamda 225 bg güç ve 385 Nm tork üreten bir mekanizmadan söz ediyoruz

2 Serisi Active Tourer'da kullanılan hibrit güç ünitesi,öndeki benzinli motorun ürettiği gücü ön tekerleklere altı ileri otomatik şanzımanla aktarıyor. Arkadaki elektrik motoruysa gücünü iki oranlı bir şanzıman vasıtasıyla arka tekerleklere aktarıyor. Aracın ağırlık dağılımı ise bu haliyle arka tarafta yoğunlaşıyor.

Otomobildeki elektrik motorunun ihtiyaç duyduğu enerji 7.7 kWh gücündeki görece küçük bir lityum iyon batarya ile sağlanıyor. Bu arada, batarya düzeneğinin aracın arka tarafında yer aldığını da ekleyelim.

Mini logosuyla caddelere çıkacak olan ilk hibrit otomobilin, 2017 yılının ikinci yarısında tanıtılması planlanan İkinci nesil Countryman olması bekleniyor. Superleggera ise ikinci hibrit Mini olarak 2019 yılında tanıtılacak.

Yeni Mini roadster'in tasarımsal açıdan Superleggera konseptiyle ile benzerlik göstereceğini düşünüyoruz. Güncel otomobilden daha uzun ve daha geniş olacak şekilde tasarlanan araçtaki uzun motor kaputunun ucunda klasik Mini yüzü bulunacak. İki kişilik kabin ise mümkün olduğunca geniş tutulan aks aralığının gerisine konumlandırılacak.

Bütün olarak incelendiğinde, Superleggera'nın mevcut Mini modellerinden daha fazla tasarım detayı barındırdığı ortada. Otomobilin geniş omuzları yan taraftaki vurgulu çizgisi ve dramatik biçimde alçalan arka bölümü dikkat çekiyor.

Superleggera'nın şu anki UKL platformu üzerine geliştirilecek olması, aracın güncel Mini hatchback'leriyle birlikte, Mini'nin İngiltere'de bulunan Cowley fabrikasına üretileceği anlamına geliyor.

Autocar