11 milyar dolar harcadı

2010’da Çinli Geely tarafından satın alınan Volvo, 3 yıl önce yeni yatırım programı başlattı.

11 milyar dolar harcadı
11 milyar dolar harcadı
GİRİŞ 15.09.2014 17:37 GÜNCELLEME 15.09.2014 17:37

Güvenlik sistemlerini ön plana çıkaran marka, bugüne kadar yaptığı 11 milyar dolarlık harcamanın ardından yeni dönemin başlangıcını simgeleyen yeni XC90’ı otomobil severlerin beğenisine sundu.

Güvenli otomobil denilince akla ilk gelen markalardan İsveçli Volvo, 1999’da Amerikalı Ford’a satılmıştı. Ancak kârlı bir şirket olmayı başaramayınca 2010’da şirketin yeni sahibi Çinli Geely oldu. Uzakdoğulu üretici, bu satın almadan memnuniyetini Volvo’nun hem marka değerine katkısı olduğunu hem de teknoloji transferi sayesinde daha iyi araçlar ürettiklerini açıklayarak gösterdi.

Yeniden ihtişamlı günlerine dönmek isteyen İsveçli üretici, 3 yıl önce yenilenme projesi başlattı. Markanın 7 koltuklu SUV modeli yeni XC90’ın dünya lansmanında konuşan Volvo Cars Başkanı Hakan Samuelsson, 11 milyar dolarlık bir yatırım programının parçası olarak üretilen XC90’ın yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi. Samuelsson “Bu tarihimizdeki en önemli günlerden biri. Biz sadece bir otomobili lanse etmiyoruz, markamızı yeniden lanse ediyoruz. Bugün şirketimiz için yeni bir çağı simgeliyor. XC90, önümüzdeki senelerde gelecek olan heyecan verici yeni otomobillerin yolunu açıyor.” diye konuştu.

Şirketin geleceğin tasarımı olarak lanse ettiği XC90’da kendi sınıfına özel yeni teknolojiler ve yeni ölçeklenebilir ürün mimarisi (SPA) teknolojisi kullanıldı. 2015’in 2. çeyreğinde Türkiye’de satışına başlanacağını kaydeden Volvo Türkiye Genel Müdürü Greg Maruszewski, aracın ilk aşamada D5 AWD 2,0 litre dizel motor, 8 ileri şanzıman ile birlikte ‘Momentum’ olarak adlandırılacak yüksek donanım seviyesi ile sunulacağını kaydetti. Üst yönetici, 6 ay sonra piyasaya sürülecek modelin fiyatını vermekten çekinmedi. Normalin üzerinde bir kur değişikliği olmadığı takdirde aracın fiyatı 305 bin 150 lira olarak belirlendi. Araçta tamamen LED farlar kısa ve uzun aktif farlar, 12,3 inch dijital gösterge paneli, 4 bölgeli elektronik klima, ısıtmalı, elektrikli ve hafızalı sürücü ve yolcu koltuğu bulunacak. Deri döşemeli araçta 3 koltuk sırası ile birlikte 7 adet koltuk, elektrikli bagaj kapağı, otomatik fren kapasiteli geliştirilmiş Şehirde Güvenlik Sistemi (City Safety) şerit değiştirme uyarısı, park pilot asistanı ile birlikte ön ve arka park sensörleri ve 19” Momentum alüminyum jantlar gibi birçok özellik standart olarak verilecek.