Renault'dan konsept gibi yarış otomobili

Renault’nun tek marka şampiyonası, 2015 yılından itibaren yeni araçlarla koşulacak.

Renault'dan konsept gibi yarış otomobili
Renault'dan konsept gibi yarış otomobili
GİRİŞ 15.09.2014 12:46 GÜNCELLEME 15.09.2014 12:46

Konseptleri andıran tasarımıyla dikkat çeken RS 01, güçlü motoru ve üst düzey performansıyla öne çıkıyor

Renault'dan konsept gibi yarış otomobili
 
Otomobil üreticileri, teknik kapasiteleri ve becerilerini göstermek için motor sporlarında yer almayı tercih ediyor. Yarışlarda milisaniyelik geliştirmeler yaparak en verimli kombinasyona ulaşan markalar, bu tecrübelerini binek modellere aktararak rekabette birkaç adım öne çıkmayı hedefliyor.

40 yıllık tecrübe

Bu üreticilerden en önemlilerinden biri olan Renault, 40 yıla dayanan Formula 1 tecrübelerini tek marka yarışlarında da kullanıyor. Dayanıklılık serisi olarak adlandırılan Renault Trophy ile caddelerde görmeye alıştığımız modelleri piste çıkaran marka, 2015’ten itibaren yepyeni bir seri ve araçla yoluna devam etmeye hazırlanıyor.

Yeni yıldızı olacak

Etkileyici tasarımı ve üst düzey performansıyla dikkat çeken Renault Sport RS 01, yepyeni bir şampiyona olan Renault Sport Trophy’de kullanılacak. Konsept otomobillerden ilham alınarak geliştirilen tasarımı ve dikkat çekici aerodinamisiyle öne çıkan araç, markanın sportif DNA’sının 4 tekerlek üzerindeki yeni ifadesi anlamına geliyor. RS 01, önümüzdeki yılından itibaren dayanıklılık şampiyonalarında World Series by Renault’nun yıldızlarından biri olacak.

Aerodinamizm önde

Renault Endüstriyel Tasarım Direktörü Laurens van den Acker, “Bu göz kamaştıran silüeti ortaya çıkarırken, aerodinamizm ve performansı da göz önünde bulundurarak konsept araçlar dünyasından esinlendik. RS 01, konsept görünümünde süper bir yarış otomobili. Bu araç Renault DeZir’in güzelliği ile Formula Renault 3.5’in performansının birleşimi” dedi.

Deposu 150 litrelik

Araca eklenen LED ikaz lambaları sportif tasarımı destekliyor. Araçta kullanılan bodykit sayesinde genişlik 2 metreyi buluyor. Aracın yüksekliğiyse sadece 1.11 metre. Aracın deposu da 150 litre yakıt alıyor. Aracın yarış koltukları ise 6 noktalı Sabelt kemerlerle donatılmış.

500 beygirlik V6 motor

Markanın motor sporları ekibi Renault Sport Technologies (RS) tarafından geliştirilen araç, Nissan ittifakından da faydalanıyor. Araçta görev yapan 3.8 litrelik çift turbo beslemeli V6, Japon markanın motor sporları ekibi olan Nismo’nun hazırladığı ve Nissan GTR’da kullanılan benzinli ünitenin ta kendisi. 500 beygirin üzerinde güç ve 600 nm tork üreten motor, aracın arka aksının üzerinde yerleştirilmiş.

300 kilometre sürate ulaşıyor

Ağırlığı sadece 1100 kilogram olan aracın monokok gövdesi, karbondan üretilmiş. 7 ileri sıralı Sadev vites kutusunun kullanıldığı araç, gücü arka tekerleklere iletiyor. Saatte 300 kilometre süratin üzerine çıkabilen yarış otomobilinde, karbon frenler ve özel üretim Michelin lastikler kullanılıyor.

Bugün