Bir depoyla 1300 kilometre

Volvo, kompakt hatchback modeli V40’la, sporcu kimliğini öne çıkarıyor.

Bir depoyla 1300 kilometre
Bir depoyla 1300 kilometre
GİRİŞ 16.07.2014 09:10 GÜNCELLEME 16.07.2014 09:10

 S40’ın yerini alan model, dinamik sürüş özellikleri ve atletik tasarımı kadar 1.6 litre dizel-otomatik vites seçeneğiyle de dikkat çekiyor
Volvo V40 sportif imajını bir adım öne taşıdı

İsveçli lüks otomobil üreticisi Volvo, en yeni modeli V40’la sportifleşme imajını bir adım daha ileriye taşıdı. Markanın önceki baz modeli olan S40’ın yerini alan yeni araç, atletik yapısı, keyifli sürüş özellikleri ve 1.6 litre dizel-otomatik vites seçeneğiyle dikkat çekiyor.

Arka tasarım çok sportif

Baz modelini ağırbaşlı bir sedandan sportif bir hatchback’e (HB) dönüştüren marka, güvenlik donanımlarıyla premium rakiplerinden ayrılmayı başarıyor. Bu hafta konuğumuz olan V40, D2 versiyonuyla da iddialı olduğunu kanıtlıyor. Akıcı ve zarif çizgilerle şekillenen karoser, tipik bir HB’den farklı değil.

Ön bölümde ızgarayı da kapsayan tampon, aracı geniş ve agresif göstermeyi başarıyor. Arka bölümde ise markaya özgü dik ve tavana doğru uzanan stoplar oldukça çekici görünüyor. İç mekan da klasik Volvo çizgilerinden oluşuyor.

Göstergeler artık 3 farklı modla teknolojik bir hale getirilmiş. Performance modunda büyük bir devir saati ve dijital hız göstergesine dönüşen ekran Eco ve Elegance’de ise büyük hız göstergesi, anlık olarak ne kadar tasarruf yapıldığı gibi pek çok detayı barındırıyor.  

Ağırlığı 1.5 tonu geçiyor

Araçta ön koltuklar oldukça geniş . Ön koltukların B sütununun arkasında kalması, araca yerleşirken biraz atletik olmayı gerektiriyor. Arkadaysa sınıf ortalama-larında bir hacim sağlanmış. Aracın 335 litre-lik bagajı da yine beklentileri karşılıyor.

Volvo V40, Türkiye’de tamamı 1.6 litrelik 2 farklı motorla satılıyor. Bunlardan dizel olanı, D2 ismiyle kendini belli ediyor. 115 beygir güç ve 270 nm tork üreten motor, bize 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman Powershift ile konuk oldu. Ağırlığı 1.5 tonu aşan otomobil, 0’dan 100 km/s sürate 12.1 saniyede ulaşabiliyor. Saatte 190 kilometre sürate kadar nefesi kesilmeyen araç, yumuşak geçişleriyle dikkat çeken otomatik şanzıman sayesinde ara hızlanmalar da beklentileri karşılıyor.

Donanım çok zengin

Ara­cın stan­dart do­na­nı­mı son de­re­ce zen­gin. Bi­ze ko­nuk olan Ad­van­ce do­na­nı­mın­da elek­trik­li ve ha­fı­za­lı sü­rü­cü kol­tu­ğu, elek­trik­li yol­cu kol­tu­ğu, 8 inç TFT ek­ran, Xe­non far­lar ve vi­raj ay­dın­lat­ma­sı, LGD gün­düz far­la­rı, City Sa­fe, ta­van spoy­le­ri, 10 mi­li­met­re al­çal­tıl­mış Dyna­mic şa­si gi­bi uzun bir lis­te yer alı­yor.

Bir depoyla 1300 kilometre

Kul­la­nı­mı spor­tif araç­la­rı ha­tır­la­tan V40, yol tu­tuş ye­te­ne­ğiy­le de bek­len­ti­le­ri kar­şı­lı­yor. Fab­ri­ka ve­ri­le­ri­ne gö­re or­ta­la­ma tü­ke­tim 4 lit­re. 52 lit­re­lik de­poy­la men­zil 1300 ki­lo­met­re. Bi­zim kul­la­nı­mı­mız­da ulaş­tı­ğı­mız 5.7 lit­re­lik or­ta­la­ma da ba­şa­rı­lı sa­yı­la­bi­lir. Sa­kin ve sa­bit hız­lı sü­rüş­ler­de tü­ke­ti­mi 5 lit­re­nin al­tı­na dü­şür­mek müm­kün.

Otomatik vites farkı sadece 1730 lira

Araç Tür­ki­ye­’de 82 bin 550 li­ra­dan (D2) baş­la­yan fi­yat­lar­la sa­tı­lı­yor. 180 bey­gir­lik ben­zin­li mo­del­se 83 bin 470 li­ra­dan sa­tı­lı­yor. Mar­ka­nın Po­wers­hift için be­lir­le­di­ği fi­yat far­kıy­la şa­şır­tı­yor. Bir­çok mar­ka­nın en az 3 bin li­ra fark­lı sun­du­ğu oto­ma­tik şan­zı­man, pre­mi­um mar­ka­lar­dan olan Vol­vo­’da se­de­ce 1730 li­ra.