İlk kez otomatik vitesli

Otomotivde artan maliyetler, ‘özel' olarak tanımlanan modellerin sayısını gittikçe azaltıyor.

İlk kez otomatik vitesli
İlk kez otomatik vitesli
GİRİŞ 05.05.2014 11:48 GÜNCELLEME 05.05.2014 11:48

Geçmişte en güçlü olmak için mücadele veren markaların hatırı sayılır bir bölümü bundan vazgeçti bile. Fakat hala en iyi olmak için özel araçlar üreten markalar var. Bu markalardan biri de Renault. Fransız marka, motor sporlarındaki tecrübelerini aktardığı ve Renault Sport (RS) adını verdiği iş birimiyle, güç ve performansı yollara en uygun hale getirmeyi başarıyor.

İlk kez otomatik vitesli

Yeni nesil Clio RS, kısa bir süre içinde Türkiye'de boy göstermeye başlayacak. Küçük hacimli benzinli motoru ve bir RS modelinde ilk kez kullanılan otomatik şanzımanıyla dikkat çeken model hem pist hem yola uygun sürüş karakteri ve yeterli konforuyla göz dolduruyor.

Henüz pazara sunulmadan deneme fırsatı bulduğumuz yeni Clio RS, bize en çekici rengi olan sarıyla konuk oldu. Yeni nesil Clio RS, sadece 5 kapılı olarak üretiliyor. Fakat aracın gizli arka kapı kolları, coupe gibi görünmesini sağlıyor. Böylece sportif görünüm için arka kapılardan
vazgeçilmemiş.

Tasarımda F1 esintisi

Aracın uzunluğu standart modele göre 27 milim daha fazla. Bunun nedeni yeni tamponlar. RS tipi ön tamponlar, geniş hava girişleri ve F1 araçlarının ön kanatlarına benzer şekliyle dikkat çekiyor. Arka tampondaysa köşelere yerleştirilen geniş egzozların tam ortasında dev bir difüzör yer alıyor. Çift egzozdan yayılan sesler ise oldukça gür. 18 inçlik sportif jantlara rağmen yükseklik 16 milim azaltılmış.

1.6 litrelik turbo

Araçta görev yapan 1.6 lit­re­lik tur­bo üni­te, 200 bey­gir güç ve 240 nm tork üre­tiyor. RS için prog­ram­la­nan 6 ile­ri çift kav­ra­ma­lı oto­ma­tik şan­zı­man EDC'nin ge­çiş­le­ri hız­lı. 1204 ki­log­ram­lık araç, 0-100 km/s iv­me­len­me­si­ni 6.7 sa­ni­ye­de ta­mam­lı­yor. Sa­at­te 230 ki­lo­met­re­lik son sü­rat de hac­mi­ne gö­re ba­şa­rı­lı.

19 cc vergiye takıldı

Ara­cın mo­tor hac­mi 1618 cc. Ha­cim­de­ki bu 19 cc'­lik fark, ara­cın ver­gi­si­nin bir üst ba­sa­ma­ğa çık­ma­sı­na ne­den olu­yor. Ya­ni araç, 1.6 lit­re­lik oto­mo­bil­ler gi­bi yüz­de 45 ÖTV ye­ri­ne, 2.0 lit­re­ye ka­dar olan mo­del­ler gi­bi yüz­de 90 ÖT­V'y­le ver­gi­len­di­ri­li­yor. Bu se­bep­le de ara­cın fi­ya­tı­nın 44 bin eu­ro (yak­la­şık 128 bin li­ra) ol­ma­sı bek­le­ni­yor.

Tutunmaya çok istekli

El freninin yanına yerleştirilen RS Drive butonuna bir kez basıldığında araç, Sport moduna geçiyor. Bu modda aracın tepkileri netleşiyor. Vites manuele alınıp RS Drive tuşuna bir saniyeden fazla süreyle basıldığındaysa eğlence başlıyor.

ESP ve ASR kapanıyor

Race (yarış) moduna geçenaracın patinaj önleme (ASR) ve ESP sistemleri devreden çıkıyor, şanzıman ise tamamen manuele geçiyor. Diferansiyel kilidi sayesinde aracın tutunma yetenekleri etkileyici. Sınırlar aşıldığında arkasını bırakan aracı, net direksiyonu sayesinde izinde tutmak kolay. Kırmızı kaliperli fren sistemiyse türünün en iyilerinden.

Emniyet kemerleri kırmızı

Ara­cın iç me­ka­nın­da dik­kat çe­ken renk tu­run­cu. Tu­run­cu, di­rek­si­yon, vi­tes to­pu­zu, ka­pı­lar hat­ta di­kiş­ler­de bi­le ken­di­ne yer bul­muş. Em­ni­yet ke­mer­le­riy­se bir RS ge­le­ne­ği ola­rak kır­mı­zı renk­te ta­sar­lan­mış. Spor kol­tuk­la­rın yan des­tek­le­ri çok ba­şa­rı­lı. Kon­for­da da bek­len­ti­le­ri aş­tı­ğı­nı söy­le­me­li­yiz. Alü­min­yum pe­dal­lar ve dev vi­tes de­ğiş­tir­me ku­lak­çık­la­rı da önem­li de­tay­lar ara­sın­da.