Yerli otomobille ilgili iddialı açıklama! Hızı...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil projesiyle ilgili iddialı açıklamalar yaptı.

Yerli otomobille ilgili iddialı açıklama! Hızı...
Yerli otomobille ilgili iddialı açıklama! Hızı...
GİRİŞ 28.11.2017 13:15 GÜNCELLEME 28.11.2017 13:15
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Küresel bazda tanınacak, fiyatı ve özellikleriyle piyasada rahat satılabilecek bir araba tasarlanacağını belirten Özlü, “Türkiye denince akla gelen bir marka olacak” dedi. Özlü, Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbetinde, elektrikli olacak yerli otomobil projesiyle ilgili şu noktalara dikkat çekti...

KÜRESEL BAŞARI İSTİYORUZ: İlk 24 ay şirketleşme ve prototip üretimi. Prototipi de, piyasada en rahat hangi arabayı satabileceksek onu tasarlayacağız. ‘Biz böyle tasarladık. Bunu satıyoruz’ demiyeceğiz. Sadece Türkiye’de değil, dünya araştırması yapacağız. Çünkü biz küresel bir başarı elde etmek istiyoruz.

FİNANS SIKINTISI OLMAZ: Beş holding bu işin içinde. Bunların hepsi bayilik sistemini bilen, küresel pazarda iş yapan şirketler. Finans ve pazarlama konusunda bir sıkıntı olmaz yeter ki biz rekabet edebilir vasıflarda bir araba tasarlayabilelim.

EN TEMEL SORUN BATARYA: (Batarya ve dolum süresiyle ilgili soru üzerine) Yerli Otomobil elektrikli olacak. Şu andaki en temel sorunumuz batarya konusu. Dünyada da herkes onun üzerine çalışıyor. Çinli, ABD’li şirketler elektrik depolama üzerine çalışıyor. Ana hedefleri şu; bir aracın bataryası cep telefonu kadar olacak. Cebinden çıkartacak fişe takar gibi takacak. Ama ne zaman? Şimdi değil tabi ileride. Bizim avantajımız şu; nikel ve kobalt yataklarımız var. Bataryanın esası da nikel-kobalt. Çinliler bunlara talipler ‘Gelin ortak olalım’ diyorlar. Çünkü geleceğin otomobili bu.

HIZDA SINIR YOK: Elektrikli otomobilde hızda sınır yok. Sorun menzil. Şu anda menzil 300 ila 500 km. arasında.

NE SATABİLECEKSEK ONU YAPACAĞIZ: (Şekli ve segmentiyle ilgili sorular üzerine) Ortak girişim grubu analiz yapacak. Piyasada ne satabilirsek onu yapacağız. Bugüne kadarki yöntem şöyleydi; biz bir araba yapalım bunu satmaya çalışalım. Hayır. Önce satabileceğimiz vasıfları, özellikleri belirleyeceğiz sonra tasarlayacağız. Almanya, İtalya, Fransa, Japonya, Kore deyince akla gelen araba markaları var. Bizim amacımız da bu. Türkiye denince akla küresel ölçekte bilinen bir araba markası gelecek.

TEK MODEL OLMAYACAK: Bizim araba tek model olmayacak. En az dört araba koyman lazım. Müşteri geldiği zaman kendine uygun birşey görmesi lazım. Bir araba yapmışsın olmaz.

PİYASAYA GİRMENİN TAM ZAMANI: Dünyada 35-40 yılda bir otomobil dönüşümü yaşanıyor. Çıkışı 1910’lardır. 1940-45’lerde bir dönüşüm yaşadı otomotiv sektörü. Orada yeni oyuncular girdi Toyota, Volkswagen gibi. 80’lere geldik petrol krizleri nedeniyle, yakıt tüketimi düşük araçlar piyasaya girdi. Dizelleşme oldu. Şimdi üçüncü bir dönüşümün başındayız. Elektrikli otomobil. Şu anda piyasaya girmek için uygun bir zaman. 10 sene önce olsa zor. Ya 60’larda girecektik ya 80’lerde. İkisini kaçırdık. Şimdi tam zamanı.

HER YÖNDEN KARLI: Elektrikli araçlar çevreyi kirletmiyor. Sessiz çalışıyor. Yakıt tüketimi az. 12’de birlik acayip bir tasarruf var. Elektrik motorlu bir otomobilin motor ve yürüyen aksamlarında 320 parça var. İçten yanmalı motorlu araçta aynı bölgelerde 4 bin parça. 4 bin parçanın arıza yapma sıklığı ile 300 parçanın arıza yapma sıklığı arasında çok fark var. Aşağı yukarı arıza yapmayan bir otomobilden bahsediyoruz. 320 parçayı 1 işçi 1 günde topluyor. 4 bin parçayı 7 işçi bir günde topluyor. İşçilik maliyetleri 7’de 1. Arıza yapma sıklığı yüzde 10’u kadar. O nedenle bütün dünya elektrikli üzerinde çalışıyor. Her yönden kârlı.

YORUMLAR 7
  • Sezer 6 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim utandırmasın en iyisini yapmayı nasip etsin inşallal benim mühendisim daha iyisini yapar şeterki devletimiz denetimini. Yapsın. Ve kasa konusundada en az volvo ya yekın bir sağlamlık olmalı
    Cevapla
  • seyit güler 6 yıl önce Şikayet Et
    hizda sorun yok da cezada var istedigin kadar hiz koy basamadiktan sonra 80 90 limit 120 limit 300 olsa ne olur
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 6 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli araç mevzu, hız sınırı değil. Hız sınırı olmasa kazalar ve ölümler kaç kat artar bir de bunu düşün. Hız yapmak isteyen pistlere gitsin. Kimse başkalarının hayatını riske atma hakkına sahip değildir!
    Cevapla
  • Selim 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah yolunuzu açık etsin. İmkanım olursa bende bir tane alacam inşallah. Devletin vergi desteği ve tüm petrol istasyonlarına şarj yerini mecburi kılması gerekiyor.hızlı şarj ve uzun menzil konusuna odaklanmalı ve tabiki dış görünüş çok önemli. Bence başarabiliriz.
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    tavsiyem suv üretmeniz ve karbon fiber şasisi olan ağırlığı 1000 kg ı geçmeyen geniş hacimli bir jipe dilediğiniz kadar batarya koyabilirsiniz eğer menzili 500-600 km olursa o arabayı 100.000 liraya dahi satsanız herkes alır.ayrıca kameralı aynalar ve halkımız için olmazsa olmaz 7 koltuk koyarsanız ve araç fiyatı 50.000 -60.000 bandında olursa yoksatar.eğer sedan yaparsanız batarya koymaya yer kalmaz hatchback dede durum aynı o yüzden station wagon veya suv üretip yerli üretim maliyeti düşük ucuz pillerle menzili uzun ve ucuz olsun
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 6 yıl önce Şikayet Et
    Sedan da olur hb de. Pili alta koyuyorlar ve sandığının aksine yanmalı motorlu araçlara oranla çok daha fazla alan kalıyor elektrikli araçlarda.Ön kaputta bile bagaj alanı oluyor. Şanzıman yok, şaft yok, büyük hacim kaplayan motor yok, marş motoru yok, zırt pırt bakım derdi yok. Dizel ve benzinli motorlardan daha iyi tork ve beygir değerine sahip elektrikli motorlar, masrafı da az. Motor yağı, hava filtresi,trigeri , antifirizi, bujisi, egzosu, şanzıman yağı vb yok. Yakıt konusunda yaklaşık 5 kat tasarruflu ve verimli. Soğuktan, sıcaktan çok az etkileniyor. Marş almıyor derdi yok. Kapak conta yandı derdi yok. Kaçak kalitesiz yakıt derdi yok. Avantajları saymakla bitmiyor.
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel açıklama kardeşim inşaallah devletimiz milletimiz bu işi başaracaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle