15 araçla ilgili çarpışma testi sonuçları

Dünyanın en önde gelen otomobil güvenlik organizasyonlarından olan Euro NCAP, gerçekleştirdiği son çarpışma testleri sonrasında Fiat 500L'nin en yüksek değerlendirme kriteri olan 5 yıldız aldığını açıkladı.

15 araçla ilgili çarpışma testi sonuçları
15 araçla ilgili çarpışma testi sonuçları
GİRİŞ 29.11.2012 17:02 GÜNCELLEME 29.11.2012 17:34

Euro NCAP, test edilen 15 otomobil ile ilgili çarpışma testi sonuçlarını açıkladı. Üç yıldız alan Dacia Lodgy dışında bütün otomobillere beş yıldız verildi. Kurum bazı yeni sürücü yardımı teknolojilerini ödüllendirdi.

Test edilen 15 otomobil, Dacia Lodgy, FIAT 500L, Ford Fiesta; Ford Kuga, Hyundai Santa Fe, Mercedes-Benz A Sınıfı, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, SEAT Leon, Skoda Rapid ve ikizi SEAT Toledo, Subaru Forester, yeni Range Rover, Volvo V60 Plug-In Hybrid, ve yedinci nesil Volkswagen Golf'den oluşuyor

Kurum düzenlediği testler ile ilgili yaptığı açıklamasında şöyle dedi:

"Üç yıldız Dacia'nın sınırlı isteklerini karşılayabilir, fakat bir kere daha müşterileri güvenliği tercih etmeye çağırıyoruz, zira bu sene bu kategoride beş yıldız alan birçok araç var.

Birçok üreticinin değerlendirmenin bir ya da daha fazla alanında neredeyse tam puan aldığı bir zamanda, Lodgy bütün güvenlik alanlarında ortalamanın altında kaldı.

Önden darbede ayırıcı sütunun ön camın üstündeki kısmı ciddi biçimde deforme oldu ve tavan da B sütununun önünde eğildi. Arka yolcu zemin paneli ve tünel tamamen ayrılarak sürücünün ayak alanına genişledi, ayrıca şanzıman tüneli de ön koltukların arasında deforme oldu.

Yaya korumasında, Lodgy'nin yüzde 44 puanı bu testteki diğer otomobillerin hepsinin yüzde 60'ın üstünde puan aldığı düşünülürse düşük kalıyor. Yüzde 77 çocuk koruması sıradan ve kendinden menkul "aile arabası" nitelemesi için yeterli değil. Son olarak, Dacia bir elektronik denge kontrolünü standart ekipman olarak sunmamayı tercih ederek, bu teknolojinin zorunlu hale gelmesinden önce son fırsatını kullanmış."

Euro NCAP Genel Sekreteri Dr Michiel van Ratingen şöyle konuştu: "Güney Amerika'da Renault markasıyla satılan Sandero'nun Latin NCAP'ten tek yıldız almasından sadece bir hafta sonra şimdi de Lodgy'nin testlerde kötü puan alması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Lodgy ekonomik bir otomobil, ama müşteriler konfor ve performanstan ödün vermeyi kabul etseler de güvenlikten ödün vermeyi kabul etmeyeceklerdir. Euro NCAP, sürücüler araçlarına ne para verilerse versinler, yolcu güvenliğinin en önemli kriter olması gerektiğine inanıyor."

Skalanın diğer ucunda bulunan Land Rover Range Rover ve Volvo V60 Plug-In Hybrid iyi puanlar aldı.

Yeni Golf çoğu alanda önceki modele benzer puanlar alsa da yeni ve gelişmiş sürücü yardımı teknolojileri sunarak yeni bir ölçüt oluşturdu.

Kurum Golf'ün üçü de Euro NCAP Advanced kapsamında ödüllendirilen Çoklu Çarpışma Fren sistemi, Ön Yardım ve Proaktif Yolcu Korumasıyla ve ayrıca Şerit Yardımıyla donatıldığını söyledi. Fakat otomobil etkileyici gelişmiş sistemlerine rağmen, standart olarak arka koltuk emniyet kemeri hatırlatıcısı içermediği için eleştirildi.

Gelişmiş sürücü teknolojileriyle donatılan diğer araçlar Mercedes-Benz'in giriş seviyesi otomobili A Sınıfı ve Ford Fiesta.

A Sınıfı standart olarak Çarpışma Önleme Yardımı ve Dikkat Yardımı ile, seçenek olarak da PRE SAFE sistemi ile geliyor.

Fiesta, otomobilin bazı kritik güvenlik özelliklerinin sürücüye göre ayarlanmasına izin veren programlanabilir anahtar sistemi MyKey ile sunuluyor.

Bu sistem ebeveynlerin Fiesta'da maksimum hızı sınırlayarak ve daha ısrarcı emniyet kemeri hatırlatıcıları koyarak çocuklarının sorumlu bir şekilde otomobil sürmelerine yardımcı olmalarını sağlayabilir.

Dr Michiel van Ratingen şöyle dedi: "Programlanabilir anahtarlar tamamen yeni özelliklere imkân tanıyorlar ve bunlar sadece anne, babalara ve çocuklarına yönelik değil. Bu teknoloji aynı zamanda güvenli sürüş kuralları olan şirketlerin de ilgisini çekecektir ve gelecekte bu çeşit sistemlerin uygulamasının yaygınlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum."

KAYNAK: AA