Sürüş İzlemini: Citroen C4 Cactus

Citroen'in dikkat çeken C4 Cactus modeli, 1.6 litrelik dizel motoru ve otomatikleştirilmiş şanzımanıyla konuğumuz oldu.

Sürüş İzlemini: Citroen C4 Cactus
Sürüş İzlemini: Citroen C4 Cactus
GİRİŞ 05.07.2016 14:56 GÜNCELLEME 12.01.2017 15:02
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Çizmeli Kedi’yi bilmeyen azdır. Sevimli görüntüsünün altında savaşçı bir karakter yatar. O sevimli görünümüyle önce düşmanını yumuşatır, düşman kıvama geldiği anda da kedinin pençeleri birden çıkar. Sonuç: Hedef imha edildi.

İşte Citroen C4 Cactus tam da böyle bir araç.

Tasarımıyla oldukça sempatik duran Cactus, seriliği ve kıvraklığıyla şaşırtıyor. Agresif kullanıma oldukça müsait. İşte Cactus izlenimim…

AIRBUMPLAR SANKİ TÜRKİYE İÇİN YAPILMIŞ

Citroen C4 Cactus’te ilk dikkat çeken şey, şüphesiz tasarımı. Fransız marka zaten sıradışı tasarımlarıyla tanınıyor. Cactus’te de bu geleneği sürdürürken, ‘Airbump’ teknolojisiyle tasarıma akılcı bir boyut kazandırmış. Airbumplar, sürtme gibi hafif darbelerde aracın zarar görmemesi için tasarlanmış. Bu özellik Türkiye için büyük avantaj. Çünkü, ikinci el araç alırken neredeyse tampon çiziğinden bile fiyat kırmaya çalışanları hepimiz biliyoruz. Bir de sürtüp kaçanlar var tabi… Tam da bu yüzden Türkiye'deki sürücülerin kabusuna verebilecek bir özellik.

Öte yandan Cactus çok ilgi çeken bir araç. Caddede gözler üzerine çevriliyor. İnsanlar aracı gördüğünde konuştukları konu bir anda değişebiliyor. Bunda rengin de etkisi büyük. Eğer Cactus alırsanız sıradışı bir renk seçin ve jant konusunda cimrilik yapmayın. Böylesi bir kombinasyonla Cactus ne kadar sempatikse, küçük tekerleklerle o kadar itici olabiliyor. Örneğine de rastladım.

Tasarımda bir diğer detay da arka camlar. Bu camlar aşağıya doğru açılmıyor. Minibüslerde olduğu gibi arka köşeden, 2-3 parmak genişliği kadar dışarıya doğru açılıyor.

DIŞI SENİ İÇİ BENİ YAKAR

Aracın iç mekanı da dışı gibi ilginç. El freni bir uzay gemisindeki kontrol kolunu andırıyor. Otomatikleştirilmiş şanzımana sahip olduğundan vites topuzuna da ihtiyaç duyulmamış. Bunun yerine konsolun alt orta kısmına üç tuş koyulmuş: İleri, geri, boşta.

Konsol ise geniş tutulmuş. Camla sürücü arasındaki mesafe geniş. Torpido gözünün kapağı da bir çantayı andırıyor ve çapraz açılıyor. Oldukça hoş. Konsolun ortasında yer alan ekran ise çok büyük kolaylık sağlıyor. Navigasyondan yakıt tüketimine kadar bütün bilgilere tek tuşla ulaşabiliyorsunuz. Kullanımı da çok basit, kafa karıştırmıyor.

İç mekândaki bir diğer ayrıntı da ön koltuk. Vites topuzu olmadığından uzun tutulmuş. Kol dayama aparatını kaldırdığınızda fazlaca yer kalıyor. Acil durumlarda ön yolcu koltuğuna iki kişi rahatça sığabilir. Ancak eşya gözü az. İçeride onca alan varken bu konuda daha cömert olunabilirdi.

Bir de ön tarafa doğru alçalan tavan basık bir his veriyor. Tabi kullandıkça alışıyorsunuz. Arka koltuk ise şaşırtıcı derecede rahat.

KONTROLÜ ELİNE AL, HEM DAHA ZEVKLİ

Citroen C4 Cactus’ün kullanımı ise keyif veriyor. Araçta 1.6 litrelik dizel motor görev yapıyor. Bu motor 92 beygir gücündeyken, tor değeri 230 Nm. Aktarma işlevini ise 6 ileri otomatikleştirilmiş şanzıman üsteniyor.

Otomobilin hızlanması güzel.  Ancak sakin kullanımda şanzımanda kademe atlanırken bu işlemi çok fazla hissediyorsunuz. Bir üst kademeye geçerken sanki bir şey sizi çekip bırakıyor gibi oluyor. Bu durum 2 saniyede kadar sürüyor. Agresif kullandığınızdaysa o kadar uzun sürmüyor. Bir de düşük tüketim elde etmek için bu geçişler alt devirlerde gerçekleşiyor. Ancak direksiyonun arkasında bulunan kulakçıklardan bu durumu kontrol edebilirsiniz. Hatta kontrol etmelisiniz. Çünkü bu bir dizel araç ve geçişlerin yüksek devirlerde olması gibi aşağı devirlerde olması da olumsuz bir sonuca götürebilir.

Şöyle ki, yarın birgün ekspertize gidip aracı dynoya soktuğunuzda, Türkiye’nin 1930-60 arası nüfus değişim tablosu gibi bir çizelge çıkar önünüze. Yani inişli. Ama aracınızı doğru devirlerde kullanırsanız, sürekli yükselen bir grafikle karşılaşırsınız. 1960 sonrası nüfus artışı gibi… Tabi Cactus’de devir saati göstergesi olmadığı için bunu motor sesinden veya tecrübenizle anlamanız gerek.

YAKIT TÜKETİMİ NASIL?

Öte yandan araç agresif kullanıma çok yatkın. ‘Roketleme’ denilen kick-down işlemine çok iyi tepki veriyor.

Yakıt tüketimi de makul. Onca zorlamama rağmen en fazla anlık 6.1 lt tüketim gördüm. Kullandığım süre boyunca karma yakıt tüketimi ise 5.9 lt oldu. Bu daha da aşağıya düşürülebilir, çünkü ben aracın sınırlarını görmek istediğimden gaza fazla bastım.

DİREKSİYON – TEKERLEK İLİŞKİSİ MUHTEŞEM

Bunun dışında araç çok kıvrak. Tekerleklerin direksiyon verdiği tepki çok güzel. Bu da gösteriyor ki, Citroen mühendisleri dönüş yarı çapını iyi ayarlamış. Sizi manevraya teşvik ediyor. Bu sebeple keyifli olduğu gibi, İstanbul trafiğinde de çok avantaj sağlıyor. 

İstanbul’un yokuşları için de kalkış desteği sunuyor Cactus. Ama destek çok hızlı kayboluyor ortadan. 2 saniyede gaza basmalısınız, yoksa kaçırıyor. Özellikle geri viteste daha seri olmakta fayda var.

Citroen deyince akla gelen bir diğer özellik de konfor. Bu bağlamda Cactus, konforu tamamlayıcı unsur olarak başarılı bir süspansiyona sahip. Hele ‘Selamlama’ dediğimiz ön tarafın inip kalkma olayı çok keyif verici. Sürekli yapmak istiyorsunuz.

ARTILAR VE EKSİLER

+ Tasarımı ilgi çekici
+ Bilgi ekranı çok kullanışlı
+ Ses yalıtımı iyi
+ Yakıt tüketimi başarılı
+ Çok kıvrak
+ Sürüşü keyif veriyor
+ Süspansiyonu başarılı
+ Hızlanması güzel, seri

-İç mekanda eşya gözü az
-İç mekan öne doğru basık
-Şanzıman hareketleri hissediliyor
-Yokuş kalkışlarında çok seri olmalısınız

BONUS BİLGİLER

Citroen C4 Cactus, Euro NCAP güvenlik testinden 4 yıldız aldı.

Bu yılın ilk 6 altı ayında 820 adetlik satış yakaladı ve B segmenti crossover araçlar içerisinde iyi bir rakam.

C4 Cactus’ün şu anda kampanyalı satış fiyatı 61 bin lira. Bizim aracımız ise en üst donanım seviyesindeki 1.6 E-HDI 92HP ETG6 Shine versiyonu ki, fiyatı 78.970 TL olarak belirlenmiş.

Citroen ayrıca, temmuz ayı boyunca Shine versiyonunda panaromik cam tavanı ücretsiz olarak sunuyor.

TEKNİK VERİLER

Silindir adedi ve tipi : 4/Sıralı
Motor hacmi: 1560
Maksimum güç (hp/dd): 92/3750
Maksimum tork (Nm/dd): 230/1750
Şanzıman: Otomatikleştirilmiş 6 ileri

0-100 km/s hızlanma: 12.6 sn
Maksimum hız: 180 km/s

Ş.içi yakıt tük: 3.9 lt (100 km)
Ş.dışı yakıt tük. 3.5 lt
Ort. yakıt tüketimi: 3.6 lt (Test tüketimi 5.9 lt)

Boyutlar (Uz/Gen/Yük): 4157 mm / 1729 mm (Ayna hariç) / 1480 mm
Boş ağırlık: 1055 kg
Bagaj hacmi: 358 lt
Yakıt deposu: 50 lt

YORUMLAR 15
  • Golden 7 yıl önce Şikayet Et
    92 beygir nedir ya...
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    alinacak en son araba akillarinca birsey yaptigini zanediyorlar fransiz akli zeka yoksunu mahlukatlar
    Cevapla
  • lego 7 yıl önce Şikayet Et
    oyuncak araba gibi
    Cevapla
  • Musa 7 yıl önce Şikayet Et
    Çekici olarak çalışan bi abimize sorduk en çok fıransız malı arabaları çektiğini söyledi (reno, pejo gibi) artık gerisini siz düşünün.
    Cevapla
  • hmmm 7 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü en çok reno var,
    Cevapla
  • hahaha 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi hoşta fransızların 4-5 sene sonra heleki yeni kasası çıkmışsa satarken Allah canını alıyor. 2012 308 piyasası dizel otm. için çok temizse 40-45 max. ederi. aynı yaştaki golf 70-75. sıfırken aralarında 12-13 lira oynuyordu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle