Sürüş İzlenimi: Nissan Qashqai 1.6 dCi

1.6 litrelik dizel motorlu ve 7 ileri CVT şanzımanlı Nissan Qashqai'yi şehir içinde de uzun yolda da kullandık.

Sürüş İzlenimi: Nissan Qashqai 1.6 dCi
Sürüş İzlenimi: Nissan Qashqai 1.6 dCi
GİRİŞ 09.06.2016 13:19 GÜNCELLEME 13.03.2017 16:57
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Kompakt crossver segmentinin lideri Nissan Qashqai’yi hem şehir içinde hem de uzun yolda kullandık. İşte Qashqai’ye dair sürüş izlenimi...

İLGİ MIKNATISI

Aracın öncelikle tasarımına dikkat çekmek gerek. Zira, kendisi tasarımıyla dikkat çeken bir araç. Özellikle ön tarafta çamurlukların kaslı yapısı aracı oldukça kuvvetli gösteriyor. Zihinde X şeklini oluşturan LED farları da göze çarpan ilk detaylardan. Şunu da belirteyim, bizim kullandığımız aracın rengi safir maviydi bu renk ilgi mıknatısı. Özetle Qashqai'nin tasarımı oldukça beğeniliyor.

HACİM MESELESİ ÇÖZÜLMÜŞ

Qashqai’nin iç tasarımı da dışı gibi gayet başarılı. Bizim insanımız derin konsolları sevmez. Japon mühendisler de iç mekan oldukça geniş olmasına rağmen camdan içeriye doğru upuzun bir konsol tercih etmemiş. Araçtaki gözler ise ne eksik ne fazla. Hatta orta konsolda telefonunuzu koyabileceğiniz bir göz bile yapmışlar. Ancak iç hacim geniş olduğu için şoför koltuğundan bazı noktalara ulaşmakta güçlük çekebiliyorsunuz. Yine de hacim konusu, bir önceki modelde oldukça eleştirilen bir konu olduğundan Japonlar bu şikayetleri ciddiye almışlar diyebiliriz.

HIZ YAPMA DÜRTÜSÜNÜ TETİKLİYOR

Sürüş deneyimine gelirsek…

Qashqai 1.6 litrelik dizel üniteye sahip. Beygir gücü 130, tork değeri ise 320 Nm (1750 d/d).

Aracı kullanmak oldukça keyifli. Özellikle yüksek hızlarda size ağırlığını hissettiriyor. Bu da güven veriyor. Devrini aldıktan sonra ise çok atılgan bir makineye dönüşüyor. Gaz pedalına verdiği tepki ise oldukça güzel. Yani gaza basma hissinizi tetikliyor. Ancak kalkışlarda biraz ağır. Devir saati 1750’yi gösterdikten sonra iyi hızlanıyor, ama bu seviyeye gelene kadar biraz yavaş kalıyor. Elbette bu durumu, şanzımanın kontrolünü ele alarak biraz daha hızlandırabilirsiniz. 

ŞANZIMAN NASIL?

Araçta aktarma işlevini Nissan’ın X-tronic dediği 7 ileri CVT şanzıman üstleniyor. Bu şanzıman hem manuel hem de otomatik olarak kullanılabiliyor. Otomatik mod şehir içinde oldukça rahat bir kullanım sunuyor.

Diğer moda geçtiğinizde ise şehir içinde doğru aralıkları yakalamak alışkanlık istiyor. Daha çok uzun yolda tercih edilebilir. Bu modda vitesi yükseltmek için ‘topuzu tokatlamak’ gerekse de, ani yavaşlamalarda düşürmek için bir şey yapmanıza gerek yok. Araç bunun sizin için yapıyor.

Yalnız otomatik modda içeriye şanzıman sesini alıyor. Diğer modda ise bu ses daha az duyuluyor. Yine de bu sesi sevenler çıkabilir.

NASIL KULLANIRSAN ÖYLE YAKIYOR

Yakıt konusunda ise, siz aracı nasıl idare ederseniz araç size onu veriyor. Aracı hem sakin hem de agresif şekilde kullandım. Şehir içi ve şehir dışı ortalama 100 km’de 8.4 litre yaktı. Tabi bu rakamı gösterirken gayet agresif kullanıldığını söylemem gerek. Ancak İstanbul içinde, sakin kullanımda 5.1 litreyi de gördüm. Yani siz gaza ne kadar basarsanız araç o şekilde tepki veriyor.

DARBE EMİCİ

Qashqai’nin süspansiyonundan bahsetmeden geçmek olmaz. Araçta ince yanaklı lastik kullanılmasına rağmen derin çukurları bile neredeyse hissetmiyorsunuz. Yani bu konuda yüksek puanları var. Tabi bu başarılı sistem aracın konforunu da doğrudan etkiliyor. İçerideki elektronik ekipmanlar ve yolcuyu saran koltuklar gibi ekipmanları da eklediğimizde oldukça konforlu bir araç olduğunu söyleyebilirim.

PASİF GÜVENLİK İYİ DURUMDA

Güvenlik konusuna gelecek olursak… Aslında biz kaza anında aracın neler yapabileceğini daha çok odaklanıyoruz. Hava yastığı var mı, kaporta sağlam mı gibi… Bunlar elbette önemli, ama hep kaza ve sonrasını ilgilendiren konular. Pasif güvenlik dediğimiz şey ise, işleri bu seviyeye getirmemeyi hedefliyor. Kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi, ESP gibi…

Qashqai bu konuda da oldukça başarılı. Arkanızdan bir yaya mı geçiyor, ya da bir motosiklet size çok mu yanaştı, anında uyarı veriyor. Araç birçok tehlikeye karşı hazırlıklı olduğundan aracın içinde sık sık sinyal sesini duyabilirsiniz.

SIFIRA SIFIR PARK İSTEYENLERE

Park konusunda da Qashqai çok avantajlı donanımlara sahip. Arka kamera ve uyarı sisteminin yanı sıra ön tampona da aynı özellik kazandırılmış. Böylece öndeki araca da ne kadar yaklaştığınızı görebiliyorsunuz. Yine ‘area view’ teknolojisiyle yan tarafa da ne kadar yaklaştığınızı görebilmek mümkün. Böyle ‘sıfıra sıfır park’ etmek daha kolay.

ARTILAR VE EKSİLER

Araçtaki artılar ve eksiler ise şöyle:

Artılar:

İç hacmi geniş
Güvenlik ekipmanları yeterli
Sürüşü keyif veriyor
Süspansiyonu çok iyi
Park etmesi kolay
İşçilik kaliteli
Piyasası kuvvetli

Eksiler:

Şanzıman sesi içeri giriyor
Kalkışlar daha seri olabilir
Bagaj hacmi

BONUS BİLGİLER

Öte yandan yeni Qashqai, kendi segmentinde en çok satan model konumunda. İlk 5 ayda 6 binden fazla sattı. Bu da piyasasının oldukça kuvvetli olduğunu gösteriyor. Yani satmak istediğinizde de diğer modellerden bir adım öndesiniz.

Qashqai, Euro NCAP güvenlik testinden ise beş yıldız aldı. Yetişkin yolcuda yüzde 88, çocuk yolcuda yüzde 83’lük başarı yakaladı.

Qashqai’nin satış fiyatı 76.700 TL’den başlıyor. Bizim kullandığımız araç ise 134.050 TL'lik X-tronic şanzımanlı dizel ünitede en üst seviye olan Platinium Premium Pack paketi idi.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Motor hacmi: 1598 cc
Motor gücü: 130 HP - 4000 d/d
Maksimum tork: 320 Nm - 1750 d/d

Ş.içi yakıt tüketimi: 5.3
Ş.dışı yakıt tüketimi: 4.2
Ort. yakıt tüketimi: 4.6 (Test tük. 8.4 lt.)

Ebatlar (Uzunluk/Genişlik/ Yükseklik): 4377 mm/ 1806 mm/ 1595 mm
Dingil mesafesi: 2646 mm
Boş ağırlığı: 1461 kg 
Bagaj hacmi: 401 lt

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • Fds 7 yıl önce Şikayet Et
    Elbette kademe yukseltme vardir cvt sanzimanda ancak cvt sanzimanin calisma prensibini herkes bilmez. klasik otomatik sanzimanlarda gecislerin hissedilmesi olumsuz kabul edildiginden cvt yi iyi bilmeyenler icin bu sekilde belirtilmesinde fayda var
    Cevapla
  • muhammet sayın 7 yıl önce Şikayet Et
    BENDE nissan Qashqai+2 var benim arabanın 49500 km turbo,sunda araza meydana geldi sürekli verviste bakımlarını yaptırdığımdan iyiniyet olarak parça parası almayacaklar sadece işcilik alacaklar sadece torbo fiyatı 8bin tl bu yuzden nissana teşekkür ediyorum.
    Cevapla
  • yakupseyran 7 yıl önce Şikayet Et
    CVT şanzumanda zaten bi oran yok, yani vites geçişi diye bişey yok. Hissedilmiyor yazmış da.
    Cevapla
  • zzz 7 yıl önce Şikayet Et
    manul modda vıtes gecısı yok otomatikte gayet gecısı hıssedıosun cvt sanzımanı otomatık modda kullananlara bı sor
    Cevapla
  • Ne güzel haber 7 yıl önce Şikayet Et
    Haber7 siz olsun bizi sehitlerimizin kemiklerini sizlatan pkk yardim eden ülkelerin arabalarindan uzaklastirin japon ve kore arabalarini met edin.. alman amerikaya hayir deyin ..
    Cevapla
  • ali ertürk 7 yıl önce Şikayet Et
    cvt şanzıman da geeçiş olmaz ki geçişleri çok sarsıntısız olsun ? test uzmanını astra dizel konusun da uyarmıştım ama anlaşılan bilgi olmadan devam ediyor testlere ! kabaca anlatmak gerekirse , cvt şanzıman birbirine ters konumlandırılmış 2 konik kasnak arasın da gezinen kayışdan oluşur ve tork-güç-hız taleplerin de yer değiştirir durur. manuel mod da vites olarak düşünülen şey de aslın da vites falan değil , limitördür. manuele aldığınız zaman vites kulaççığı ile oynadığınız da bu durdurucular tarafından kayış kasnak üzerin de sabitlenir veya ileri-geri bir kademe yer değiştirir...
    Cevapla
  • xxx 7 yıl önce Şikayet Et
    nasıl hıssedılmez otomatik modda ole bır hıssedılıyor kı.. Sarsıntı olmaz desen neyse de gecısler hıssedılıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle