TEST: Alfa Romeo Giulietta

Bu hafta test köşemize Alfa Romeo Giulietta konuk oldu.

GİRİŞ 12.04.2016 11:23 GÜNCELLEME 12.04.2016 11:49

Serkan Saraç - Haber7

Her sektörde , her alanda örnek alınan ülkeler vardır. Moda, tasarım denince de akla ilk İtalya gelir. Şıklığını bir bakışta bizlere yansıtan Alfa Romeo Giulietta bu haftaki test konuğumuz oldu.

TASARIM

Dikey uzanan dönerli farlar ve Üçgen ızgara yapısı ön tasarımda ilk dikkat çeken unsurlar. İtalyan modası şıklığını bu bölgelerde bizlere sunan Giulietta , yan profile doğru daha bombeli ve kaslı bir hal alıyor. Yan tarafta bir Porsche görünümü sunan model , C sütununda keskin hatlarını daha çok ortaya çıkarıyor. Alçalan tavanda aracın kompakt hatchback sınıfını buralarda belirginleştiriyor. Özellikle arka taraftaki far grubu beni çok etkiledi. Tamamen led olan farlar çok dikkatli bakıldığında yine bir İtalyan marka olan Ferrari'yi anımsatıyor. Rüzgarlık ve ince kıvrımlarda arka tasarımı çok başarılı bir biçimde bütünlüyor.

İçeriye geldiğimizde ise o dışarıda ki şıklığın bir benzerini göremiyoruz. İçerisi çok daha sade yapıyla döşenmiş. İtalyanlar’ın yarışçı karakteri vardır ya hani , işte o çizgileri birkaç yerde görebiliyoruz. Vites topuzu , pedallar, kadranlar ve direksiyon simidi. Malzeme kalitesi sınıf ortalamasının sanki biraz altında. Yer yer sert plastiklere denk geliyorsunuz. Üst konsol daha yumuşak kaplanmış olsa da, yeteri kadar cömert olamıyor. Klasik Fiat donanımlarının göründüğü modelde ekran da biraz sade kalıyor.

PERFORMANS KÖŞESİ YORUMLARIMIZ…

Aracı teslim alacağım gün , daha ilk oturduğumda, ilk beklentim motor sesinin etrafı inletmesiydi. O da ne, aksine Fiatlarda gördüğümüz multi- jet motor sesi geliyordu kulağıma. Resmen hayal kırıklığı yaşamıştım. Aracı biraz kullandıktan sonra yavaş yavaş sevmeye başladım. Motor sesine aldırış etmeden çok keyifli bir şekilde modelin tadını çıkarmaya ve aracı tanımaya başlıyordum. İtalyan yarışçı karakteristik özelliklerini seri bir şekilde bana sunmaya başlayan model, daha ilk virajda ne kadar sıkı bir araç olduğunu gösterdi. Sert süspansiyonlarıyla müthiş yol tutuşuna sahip araç , bir üst motorda neler yapabileceğinin hayallerini kurduruyordu. 1.6 Lt JTDM -2 dizel motoruyla konuğumuz olan model, bizlere  testimiz boyunca ortalama 7 LT gibi bir yakıt ortalaması sundu. Yol tutuşu konusunda çok iddialı olan model, hızlandıkça yere daha da bir fazla yaklaşıyordu.

105 beygirlik model 0-100 km hızlanmasını 11.3 saniyede yaparken, maksimum 185 güvenli hızlara çıkabiliyor.  Manuel 6 vitesiyle test konuğumuz olan Giulietta, VİTES geçişleri konusunda gayet seri ve sarsıntısız. Araç 320 NM metre torkunu ise alt devirlerden itibaren çok cömert bir şekilde sunmaya başlıyor. (1750 dd )

ARTI VE EKSİ KÖŞEMİZ

   + Tasarım müthiş, dışarıdan bütün gözleri üstüne topluyor.
   + 105 beygirlik motora rağmen agresif sürüşler yapılabiliyor.
   + İçeride bölüm bölüm sportif hatlar var.
   + Yakıt tüketimi testimiz boyunca çok başarılı bir çizgide kaldı.
   + Viraj performansları etkileyici düzeyde.
   + Hızlandıkça yere yakınlaşan model, keyifli ve güvenli yolculuklar yapmanızı sağlıyor.
   + Hacim konusunda sınıf ortalamasında , diz ve baş mesafeleri gayet yeterli.
   + Koltuk kavramaları başarılı.
   - Motor sesi çok daha eskiyi hatırlatabilirdi bizlere.
   - Malzeme kalitesi tatminkar değil.
   - Orta ekran çok daha modern olabilirdi.

MOTOR ÖZELLİKLERİ VE YAKIT TÜKETİMİ

Silindir Hacmi : 1598 cc
Silindir Adeti : 4
Maksimum Güç : 105 hp / 77 kw
Maksimum Tork : 320 NM
Bagaj Hacmi : 350 lt
Maksimum Hız : 185 km
Hızlanma 0-100 km  : 11.3 sn

Yakıt Tüketimi:

Şehir İçi : 5.5 LT / 100km
Şehir Dışı : 3.7 LT / 100km
Karma Tüketim : 4.4 Lt / 100 km

Test Konuğumuz Dışında Türkiye’de modelin 3 farklı motoru daha var.

1.4 TB benzinli 120 HP / 206 nm / Manuel 6 ileri
1.4 TB Multiair benzinli 170 HP / 250 nm / Manuel 6 ileri
1.750 TB benzinli 235 HP / 340 nm / Manuel 6 İleri