Peugeot 508 1.6 THP Otomatik (Test)

Peugeot’nun amiral gemisi yeni otomatik şanzımanı ile birlikte artık daha rafine...

Peugeot 508 1.6 THP Otomatik (Test)
Peugeot 508 1.6 THP Otomatik (Test)
GİRİŞ 05.12.2014 14:09 GÜNCELLEME 13.05.2015 08:39

Otomatikleştirilmiş (robotize) manuel şanzımanları sevmiyorum. Her ne kadar son zamanlarda bu tip şanzımanların başarısı özellikle yazılımda yapılan iyileştirmeler sonucunda artmış olsa bile, bence hâlâ debriyaja benden daha iyi basabilecek yetiye sahip değiller. Peugeot da bu durumun farkına varmış olacak ki, artık EMP2 olarak adlandırdığı yeni modüler platformun üzerinde yer alan modellerinde (yani bütün yeni jenerasyon modellerinde) tek kavramalı tork konvertörlü otomatik şanzımana yer verecek.

Okuduğunuz yazının baş kahramanı olan makyajlı 508 bu platform üzerinde yer alan otomobillerden bir tanesi değil, ancak Fransız üretici eli değmişken otomobilin 1.6-litre turbo motorlu versiyonunda yukarıda bahsettiğimiz şanzımana yer vermeye karar vermiş. Öncelikle kaputun altında yer alan ünitenin teknik detaylarından bahsedeyim: 1598 cc hacimli ünite maksimum 165 bg güç ve 240 Nm tork üretiyor. Ürettiği güç ve torku yukarıda bahsettiğim 6-ileri otomatik şanzıman üzerinden ön tekerleklerine ve ardından yere aktaran 508, 0-100 km/s hızlanmasını 8.9 sn’de tamamlarken, maksimum 210 km/s hıza ulaşabiliyor.

Otomatik şanzımanın vites geçişleri seri ve konforlu, şanzımanın başarısını deneyimledikten sonra “Peugeot bu şanzımanın tercih etmek için acaba neden bu kadar bekledi?” diye düşünmeden duramıyorum. Motor da şanzıman ile gayet uyumlu. 508 boyut olarak büyük bir otomobil olmasına rağmen 1410 kg’lik ağırlığıyla ağır bir otomobil sayılmaz. Ağırlık konusundaki bu başarı, otomobilin performansının artmasına, yakıt tüketiminin ise düşmesine yardımcı olmuş. 508’i cebinizin düşmanı olan benzinli-otomatik otomobillerden biri olarak görmek kesinlikle doğru değil. Eğer sağ ayağınızı eğitmeyi başardıysanız, bu otomobil ile şehir içinde Peugeot’nun iddia ettiği 7.5 lt/100km’lik ortalama tüketim değerini yakalamanız mümkün. Daha dikkatsiz bir sürüş ile ise tüketim değeri 8-8.5 lt/100km’lik değer arasında kendine uygun bir yer buluyor.

508’in geçirdiği makyaj operasyonu otomobili adeta gençleştirmiş. Yenilenen otomobil daha küçük bir ızgaraya, yeniden tasarlanmış LED farlara ve yere daha paralel bir kaputa sahip olmuş. Otomobilin arka kısmındaki değişiklikler yeni bir tampon ve yeniden tasarlanmış stoplar olmak üzere daha sınırlı. Ancak LED far grubunun ve yeni koyu renkli stopların otomobilin daha rafine bir görünüm sağladığını söylemeden geçmemek gerek. LED farlar gece aydınlatma konusunda bir hayli başarılı, uzun farlar ise özellikle sol şeritte ilerlerken en iyi dostlarınızdan biri oluyorlar.

Makyaj operasyonu ile iç mekan da elbette elden geçirilmiş. Yenilenen iç mekan orta konsola yerleştirilen yedi inçlik dokunmatik ekranla modernleşirken, dört kanallı klima ve head-up display standart olarak sunulmaya başlanmış. Yazının başında da bahsettiğim gibi, 508 Peugeot’nun EMP2 platformunda yer alan otomobillerden bir tanesi olmadığı için, 308’de gözlemlediğimiz az tuş barındıran, sade iç mekan bu otomobilde yer almıyor. Bence bu durum, otomobil ile seyir halindeyken gözlerinizi yoldan ayırıp, örneğin klimayı ayarlamak için ekrana çevirmek zorunda kalmadığınız için bir sorun teşkil etmiyor, ancak sade iç mekanın bir hayli şık göründüğü de bir gerçek.

Sonuç olarak, Peugeot 508’in makyaj operasyonunun bir hayli başarılı gerçekleştiğini söylemek mümkün. Yenilenen otomobil daha şık görünmesinin yanı sıra, 1.6-litre turbo motor ile sunulan yeni konforlu ve başarılı otomatik şanzımanı ile sürücüsüne keyifli sürüşler sunmayı başarıyor. Bu motora sahip yüksek donanımlı Allure versiyonun 104.500 TL’lik fiyat etiketi ise gerçekten rekabetçi...

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1598 cc

Güç: 165 bg @ 6000 d/d

Tork: 240 Nm @ 1400 d/d

0-100 km/s: 8.9 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 210 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 5.8 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 134 g/km

Baz fiyat: 104.500 TL (Allure - Aralık 2014)