Araç sahipleri dikkat! O parayı almayı unutmayın

Trafik kazası yapan aracınızı tamir ettirdiğinizde değeri kayboluyor. Bu değer kaybını hem kasko hem de karşı tarafın sigortasından karşılamayı ihmal etmeyin.

Araç sahipleri dikkat! O parayı almayı unutmayın
Araç sahipleri dikkat! O parayı almayı unutmayın
GİRİŞ 03.08.2017 09:55 GÜNCELLEME 03.08.2017 10:40
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye'de her gün binlerce maddi hasarlı kaza gerçekleşiyor. Bu kazalarda hasar gören araçların maliyetleri sigorta şirketlerince karşılanıyor. Suçlu aracın trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödüyor. Ayrıca kaskosu bulunan araçlardaki hasarlar da yine sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Ancak bu tamirat sonrasında araçların değerleri düşüyor. Hasarlı oldukları TRAMER kayıtlarına giren araçlar satış sırasında daha düşük değerde satılıyor.
 
Bu durum araç sahibine maddi zarar veriyor. Ancak birçok vatandaşın bilmediği bir hak bulunuyor. Bu da aracın değer kaybının tazmini. Birçok araç sahibi aracının tamiri sonrasında otomobilin yenilendiğini düşünüyor ama durum öyle değil. Aracınız değişen parçaları ya da yapılan boya sebebiyle daha düşük değerde satılıyor.
 
Burada hiçbir kusuru olmamasına rağmen aracı hasar gören ve değeri düşen vatandaşlar sigorta şirketlerine bunun tazmini için başvurabiliyor. Ancak sigorta şirketleri bunu ödemeye yanaşmıyorlar. Bu durumda 2 yıllık bir süre içinde dava açma hakkı bulunuyor. Burada değer kaybı parası karşı tarafın sigortasından karşılanıyor. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor. Yargıtay değer kaybını zarar kalemleri arasında saydığı için hukuken de bu hakkınız bulunuyor.
 
YAZILI BAŞVURU GEREKİYOR
 
Aracın hasarının tespiti sırasında verilen expertiz raporlarında değer kaybının da bulunması gerekiyor. Bu kaybın maddi miktarı belirlendikten sonra önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapmak gerekiyor. Ödenmediği takdirde ise mahkeme yoluna gidiliyor. Bu konu bazı kasko poliçelerinde teminatlar arasında da sayılıyor. O yüzden poliçenizi iyi incelemenizde yarar var. Sizin arabanıza zarar veren aracın sigortası yok ise bu kez kişilere de değer kaybı davası açılabiliyor. Araç ticari bir araç ise değer kaybıyla birlikte aracın tamirde kaldığı sürede meydana gelen kayıplarda talep edilebiliyor.
 
KAYIP NASIL HESAPLANIYOR
 
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün kararına göre araç değer kaybı tespitini sigorta ekspertizleri yapabiliyor. Araç değer kaybı hesaplaması için hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, pazar değeri gibi faktörler esas alınıyor.
 
HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR
 
- Kaza tespit tutanağı
- Servis raporu ve servis faturası
- Sigorta poliçesi
-  Hasara ait fotoğraflar

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 11
  • Efedayı 6 yıl önce Şikayet Et
    Kusurlu taraf kaçtıysa ve bulunamadıysa da kusursuz tarafın araç değer yitimi hakkaniyet gereği ödenmelidir...
    Cevapla
  • bozok 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerikada Almanya da falan dizel araba yok. Neden mi? Çünkü benzin çok ucuz. Bizdeki gibi 1 motor 1.2 motor da yok. neden mi çünkü hem benzin ucuz hem vergiler normal. Tamam bunu geçelim. Ya bir kilo et ukraynaya uçakla gidip 5 kilo et alıp uçakla geri dönseniz aynı fiyata gelir mi?
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Şu sigorta sektörü artık devletin ve vatandaşın gündemi olamaktan çıksın.Bu ülkede hiçbir şey düzgün işlemezken birde düzgün işlemeyen devlet sigorta sektörüne müdahale edip bu işten geçim yapanları zor durumda bırakmasın
    Cevapla
  • Gudor 6 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı da kendin beğendin herhalde :)))
    Cevapla
  • veli 6 yıl önce Şikayet Et
    Kafaya bak güneş geçti heralde
    Cevapla
  • Alo 6 yıl önce Şikayet Et
    Galip olan Allah dır
    Cevapla
  • mezzo 6 yıl önce Şikayet Et
    Benim araba 18 yaşında o kapsama girmiyormuş anlıyacağınız biz gine harralıyız
    Cevapla
  • cenk can 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet devletligini yapsa .Deseki kaza sonrası deger kaybınıda vatandaşa ödiceksin dese sigorta fırmaları öder.Ama nerde Bizim devlet vatandaşınımı düşüncek .O sizin söylediginiz İnsanını düşünen devletlerde olur .Bizim devlet sistemi kople yanlış.fazlada konuşmıyım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle