Aracınız neden çekişten düşer?

Arabanın çekişten düşmesi araç sahiplerinin canını çok sıkar. Ancak çekiş kaybının sebebi teknik olabileceği gibi sizden sebep de kaynaklanıyor olabilir.

Aracınız neden çekişten düşer?
Aracınız neden çekişten düşer?
GİRİŞ 30.01.2017 15:43 GÜNCELLEME 30.01.2017 16:03
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bir sürücü için en moral bozucu anlardan biri de aracının çekişten düştüğünü hissettiği zamandır. Başta emin olamaz, yanılmış olmak ister ve devamında soru işaretleri...

Eğer anlık bir yanılsamaysa ne ala. Ama ya kabus gerçekse...

Aslına bakarsanız çekiş kaybını düz yolda kolay kolay anlayamazsınız. Ancak tırmanmaya başladığınızda araç kendini ele verir.

Aracınızın çekişten düşmesi sizden kaynaklanıyorsa çözümü kolay. Eğer teknik bir problem oluştuysa bunu anlamak da zor değil.

SÜRÜCÜDEN KAYNAKLANAN SEBEPLER

Sürücüden kaynaklanan çekiş kaybı sorunlarında akla ilk gelen yakıt değişimi. Her zaman aldığınız yerden değil de başka yerden yakıt aldıysanız ya da akaryakıt markanızı değiştirdiyseniz araç çekişten düşebilir. Çünkü markadan markaya yakıt değerleri değişiklik gösterebildiği gibi yakıtta hile yapan istasyonlar da mevcut. Zira EPDK sık sık çeşitli istasyonlara yüklü miktarda ceza kesiyor.

Sürücüden kaynaklanan bir diğer sorun ise bakımların zamanında yapılmamış olması. Zamanında değiş yağ ve filtreler aracı çekişten düşürür. Hele ki bakım zamanlarına hiç dikkat etmeyenlerdenseniz, aracınızı satarken ekspertizde üzülürsünüz. ‘Dyno’ya girdiğinizde motorun geçmişinden kalan ömrüne kadar birçok bilgi karşınıza çıkar.

ARACIN MEKANİĞİNDEN KAYNAKLANAN SEBEP

Bunların yanı sıra, aracın mekanik aksamı da çekiş kaybına neden olabilir. Debriyaj tertibatı, çekiş kaybı konusunda akla gelen ilk başlıklardan.

Arabanın yaşı veya yaptığı kilometre nedeniyle aşınma meydana gelir. Bu aşınma hem yakıt sarfiyatını arttırır hem yokuşlarda çekiş kaybına neden olur.

Öte yandan debriyaj tertibatındaki aşınmayı anlanın kolay bir yolu var. Siz yokuşta gaza bastığınızda devir göstergesi hızlı bir şekilde yükseliyor ama hız göstergeniz sabit kalıyorsa debriyaj sisteminde bir sıkıntı olabileceği anlamına gelir.

YORUMLAR 6
  • EMRE 4 yıl önce Şikayet Et
    xc 70 2008 model 136.000 de orjinal servisten dışarı çıkmamış bir aracım var EGR VALFİ değişti gaz kelebeği değişti bütün motor komple 6-7 kez her bakımda bilgisayara bağlanarak test edildi ancak zaman zaman araç yolda normal bir şekilde giderken bir anda güç kaybına uğruyor ve çekişten düşüyor. Bununla ilgili bir tavsiyeniz var mı?...Teşekkürler.
    Cevapla
  • Halil 3 yıl önce Şikayet Et
    Turbona baktır kurum baglamistir bide egzozunu temizlet
    Cevapla
  • Halil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende de aynı sorun var.Nasil hallettiniz
    Cevapla
  • olcay 6 yıl önce Şikayet Et
    Aracim cekisi dusuk ve yakit fazla harciyor
    Cevapla
  • Haluk 7 yıl önce Şikayet Et
    Aracım yokuşta çıkmıyor Neden olabilir
    Cevapla
  • fds 7 yıl önce Şikayet Et
    bu yeni başlayan bır durumsa baskı balataya baktırın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle