'Yeni teknolojiler sigorta fiyatını düşürebilir'

CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, yeni teknolojiyle donatılan otomobillerin sigorta fiyatlarını düşürebileceğini söyledi.

'Yeni teknolojiler sigorta fiyatını düşürebilir'
'Yeni teknolojiler sigorta fiyatını düşürebilir'
GİRİŞ 11.08.2016 14:13 GÜNCELLEME 11.08.2016 14:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'de otomobiller ne kadar yen, güvenlik donanımları ne kadar yüksekse sigorta bedelleri aynı oranda yükseliyor. Eski ve hidrolik direksiyondan başka güvenlik donanımı olmayan, kaza riski daha yüksek araçlara ise çok daha ucuza sigorta poliçesi düzenleniyor.

CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen ise, en yeni teknolojileri kullanan akıllı taşıtların sigorta fiyatlarını dolaylı olarak düşürdüğünü ifade etti.

PARÇA ÖMRÜ UZAYABİLİR

“Yeni nesil araçlardan elde edilen veriler de büyük bir değere sahip” diye konuşan Alev Alp Esen, “Bu veriler birçok farklı amaca hizmet ediyor. Parçaların kullanım sürelerini artırmak, motorun değişik koşullardaki performansını otomatik olarak optimize etmek, sürücü alışkanlıklarını anlamak, diğer araçlarla iletişim kurmak, arızaları öngörmek, kazayı raporlamak ya da araca ilişkin çeşitli metrikleri izlemek ve tahmin etmek bu amaçlardan sadece birkaçı” dedi.

SİGORTAYA NASIL FAYDASI OLABİLİR?

Araçlardan toplanan verilerin sadece üreticiler için değil, sigorta şirketleri gibi üçüncü parti hizmet sağlayıcılar için de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Esen, “Verilerden derlenecek bilgiler sayesinde, sigorta şirketleri sürücülerin kullanım şekillerine göre kişiselleştirilmiş fiyatlandırmalar yapabilir, bu sayede daha etkili risk fiyatlama modelleri geliştirebilirler. Ayrıca yeni hizmetler de sunulabilir. Örneğin navigasyon cihazına bir adres giren sürücüye, rotası üzerindeki işletmelerden farklı teklifler yapılabilir; hava ve yol durumuna bağlı olarak, yol yardım hizmetleri önerilebilir” diye konuştu.

ABD ve AB ÇALIŞMA YAPIYOR

Bağlı araçların sağladığı veriler, şirketlerin olduğu kadar kamu kurumlarının da ilgisini çekiyor. ABD, Avrupa Birliği ve Brezilya’da, güvenliği artırmak, kazaları bildirmek ve hırsızlık olaylarını azaltmak için, üreticilerin araçlarda yeni akıllı sistemleri kullanmalarını teşvik eden yasal düzenlemeler yapılıyor. Kazaların yüzde 75’ten fazla oranda azaltılabileceğini tahmin eden ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu, araçlarda bu yeni teknolojilerin kullanılmasını sağlayacak standartlar getirilmesini planlıyor. Avrupa Birliği, araçlara yerleştirilen çarpışma uyarı cihazlarının çok fazla kazada fayda sağlayabileceği görüşünde.

YORUMLAR 2
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    yalan bu seferde senin araban lüks çok donanımlı kaza yaparsan masraflı olur deyip fiyatı bindirirler
    Cevapla
  • ekserva 7 yıl önce Şikayet Et
    evet duzen şekillenmeye başladı parası az olan ucuz araba hikayesini kaldırıp kredi çeksin modelli araba alsın ve vatandaş refaha ermesin devri hayırlı uğurlu olsun
    Cevapla