Araç muayenesinde ayda bir sınırı getirildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, araç muayenede yaşanan sorunlara el attı.

Araç muayenesinde ayda bir sınırı getirildi
Araç muayenesinde ayda bir sınırı getirildi
GİRİŞ 15.07.2016 12:41 GÜNCELLEME 19.07.2016 11:02
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Ulaştırma Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, araç muayenesinde uyulması gereken kurallara dikkat çekti. Buna göre, tüm istasyonlarda kamera zorunlu olacak ve görüntüler 6 ay saklanacak. Bir kişi, aynı ay içinde başka bir kişiye ait sadece bir aracı muayene ettirebilecek. Bu kural, şirket araçlarında da geçerli olacak. Böylece muameleci olarak anılan aracılar frenlenecek.

Habertürk gazetesinden Deniz Çiçek’in haberine göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, araç muayenede yaşanan sorunlara el attı. Bakan Arslan tarafından Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile TÜVTÜRK istasyonlarına gönderilen genelgede, muayenelerde dikkat edilmesi istenen unsurlar tek tek belirlendi. Bunlar şöyle sıralandı:

6 AY SAKLANACAK

-Sabit ve seyyar araç muayene istasyonlarını kaydedecek kamera sistemi zorunlu olacak. Kaydedilen görüntüler 6 ay saklanacak. Bakanlık da bu sistem üzerinden istasyonları izleyebilecek.

-Her bir teknisyenin araç başına işlem süresi 15 dakika olacak. Teknisyenin günlük muayene edebileceği araç sayısı buna göre belirlenecek. Ağır vasıtalarda süre 30 dakika olacak.

-Pazar günleri istasyonlar çalıştırılmayacak. Bakanlığa bilgi verilerek, pazar günü hariç resmi tatil günlerinde çalışılabilecek.

-Mesai saatine 30 dakika kalıncaya kadar gelen tüm araçlara sıra verilecek. Sıra verilen tüm araçların da işlemi tamamlanacak.

-Muayene tekrarı olacak araçlara randevu önceliği tanınacak. Cezalı araçlar ile engellilere ait araçlara 7 gün içinde randevu ile sıra verilecek.

-Muayene tekrarına gelen araçta tadilat yapıldıysa, yine ücretli muayene yapılacak.

-Bakanlığın gerekli görmesi ve işleticiye bildirmesi halinde, istasyon personelinde yer ve unvan değişikliği yapılabilecek veya bu kişiler araç muayenesine ilişkin görevlerden alınabilecek.

-Kusuru tespit edilen araçlar, belli bir yetkili servis ya da tamirhaneye yönlendirilmeyecek.

ARAÇ MUAYENE ARACILARI ÖNLENECEK

-Bir kişi, aynı ay içinde başka bir kişiye ait sadece bir aracı muayene ettirebilecek. Bu kural, şirket araçlarında da geçerli olacak. Böylece muameleci olarak anılan aracılar frenlenecek.

-Otomobil Yarışları Sporları Federasyonu’nun bildirdiği yarış araçları ilave donanımları, ağır kusur ve emniyetsiz olarak değerlendirilmeyecek.

-Tadilatlarla cenaze yıkama, gezici kütüphane, kan alma ve cenaze nakile dönüştürülen araçlar da muayene edilecek.

TERÖR VE SEL VARSA HAKKI YANMAYACAK

-Terör, sabotaj, nükleer patlama, yangın, sel ve deprem gibi elde olmayan nedenlerle muayene tekrarı başka bir istasyonda ücretsiz olarak yapılacak.

-Araç muayene istasyonlarına, istenmesi halinde, kafeterya, oto koruma ve yıkama ile ATM için özel alan tahsisi yapılabilecek. İstasyonlara kuru yiyecek ve içecek otomatı kurulabilecek.

-Ambulans muayenelerinde ilkyardım çantası istenmeyecek ve zaman zaman rastlanılan, hasta mahremiyetini korumaya yönelik takılan buzlu camlar kusur olarak değerlendirilmeyecek.

YORUMLAR 19
  • metin 7 yıl önce Şikayet Et
    tuv turke yaramış vatandaş için nasıl bir kolaylık var anlayamadık.türkiyede bu işi yapacak firma yokmu da almanlara paramızı kaptırıyoruz.paramızla rezil oluyoruz.sıfır araba satışını hızlandırmak için muayenekeri zorlaştırıp vatandaşı canından bıktırdılar.
    Cevapla
  • ali sedef 7 yıl önce Şikayet Et
    isyan ettireceğiniz en sonunda.tekrar muayene için ücret de nerden çıktı. sigorta fiyatları olmuş en az 2000tl. utanın.allaha inancınız varsa biraz vicdan diyorum.
    Cevapla
  • emre 7 yıl önce Şikayet Et
    niye tuvturk dışında baska bir firmaya yetki verilmiyor yoksa arkasında baska bir durum mu var ? hem butun aracların aynı istasyonda niye muayene yaptırıyoruz ağır vasıta hafif hepsi aynı yere yığılıyor sıralar uzuyor.
    Cevapla
  • Nasıl 7 yıl önce Şikayet Et
    -Muayene tekrarına gelen araçta tadilat yapıldıysa, yine ücretli muayene yapılacak. BU NE DEMEK . ADAMLAR; SİNYAL ARIZALI, FREN LAMBASI YANMIYOR, GERİ VİTES LAMBASI YANMIYOR gibi gerekçelerle aracı kusurlu çıkaracaklar. MUAYENEDEN ÖNCE SAĞLAM OLDUĞU HALDE ARAÇTA BÖYLE ARIZA MEYDANA GELEBİLİYOR. Sen gidip yaptıracak yeniden ücret ödeyip muayeneye gireceksin. Bir çok araç sahibi ÇİFT ÜCRET ÖDEYECEK gibi bir sonuç çıkıyor. Yıllık vergisi, zorunlu trafik sigortası, fenni muayenesi, kaskosu, yakıttaki özel tüketim vergisi. Ne diyeyim...
    Cevapla
  • Nasıl 7 yıl önce Şikayet Et
    Şunu sistem neden anlamak istemiyor anlamak mümkün değil şirketler değerli zamanını harcamak istemiyor ve ücretini ödeyerek yaptırıyor dahası şirket çalışanı olarak gitsen yetki yazısında en ufak eksiklikte muayene olmuyor yine zaman kaybı madem komisyonculara bu paranın ödenmesini istemiyorsanız müşterilerin şikayetlerini dinleyin ve kolaylaştırın sisitemi insanların gitmek istemediği bir yere nasıl yollayacaksınız görelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle