Karlı havada ani frenlerden kaçının

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Kocaeli Şube Başkanı Ceyhun Yücel, karlı havada araç kullanırken ani fren yapma, ani direksiyon hareketinde bulunma ve gereğinden fazla gaza basmanın aracın kaymasına neden olacağını bildirdi.

Karlı havada ani frenlerden kaçının
Karlı havada ani frenlerden kaçının
GİRİŞ 20.12.2012 14:26 GÜNCELLEME 20.12.2012 14:39

Yücel,  derneğin trafik kazalarının önlenmesi ile ilgili çalışmalarının olduğuna değinerek, kış şartlarında vatandaşların araçlarına ''kış lastiği'' takmasını ve araçlarını kışa hazır hale getirmelerini önerdiklerini kaydetti.

Kış lastiğinin ticari araçlara takılmasının zorunlu olmasının önemli bir adım olduğunu vurgulayan Yalçın, kış lastiğinin vatandaşlar tarafından temin edilmesi gerektiğini söyledi. Yalçın, yağışlı havalarda lastiklerde ''kayma ve kızaklamanın'' meydana geldiğini belirterek, su birikintilerine girilmemesi ve karlı yollarda ani frenlerin yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların sert geçen kış aylarında kazalara maruz kalmaması için araç kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Yalçın, kış lastiğinin trafik kaza oranını azaltacağını bildirdi.

Yücel, sürücülerin kar yağışının etkili olduğu yerlerde araç kullanırken, gaza yüklenmemesi gerektiğini ifade ederek, araçlar arasındaki mesafenin de çok önemli olduğunu vurguladı.

''Araçlarda kış bakımının yapılması şart''

Karlı ortamlardaki araç kaymalarının 3 nedeninin bulunduğunu dile getiren Yücel, şöyle konuştu:

''Birincisi sürücü direksiyonu çok sert çevirmiştir, ani direksiyon hareketleri yapmıştır. İkincisi, sürücü ani fren yapmıştır. Bu ABS sitemi olmayan araçlarda geçerlidir. Son olarak da gereğinden fazla gaza basmıştır. Bunun sonucunda araç patinaj çektirmiştir. Aracın arkası kayarsa burada yapılacak olan hareketlerden biri, aracın arkasının kaydığı yöne doğru direksiyonun çevrilmesi ve debriyaja basılmasıdır.''

Yokuş yukarı çıkılırken aracın gücünü yere verilebilmesi açısından dengeli gaz verilmesi gerektiğine işaret eden Yücel, aracın yokuş yukarı çıkabilmesi için olabildiğince yere tutunacak şekilde gaza basılmasını önerdi.

Yücel, karlı ve buzlu yollarda etraftaki diğer sürücülerin yapabilecekleri hatalara da hazırlıklı olunması gerektiğine vurgu yaparak, ''Sürücüler karlı ve buzlu yollarda seyir halindeyken mümkün olduğunca diğer araçlarla mesafelerini korumaları gerekiyor. Sağımızda solumuzda araç varsa yavaşlayarak, o araçların daha ileri gitmesini sağlayarak sürücüler kendilerine güvenlik çemberi oluşturabilir. Kışın kısa farların da mutlaka yakılması gerekiyor. Ayrıca havalandırma sisteminin de çalışır durumda olduğuna dikkat edilmeli. Böylece araç içerisindeki buharlaşma önlenecektir. Sileceklerinde bu noktada kış şartlarına girdiğimiz bu günlerde yenilenmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.

''Toplu taşıma araçları kullanılmalı''

Kış aylarında uzun yolculuk yapan sürücülerin gideceği yere bir an önce ulaşma telaşında olduğunu ifade eden Yücel, sürücülerin yorgun bir şekilde araç kullanmalarının da trafik kazalarına neden olduğunu söyledi.

Yücel, yoğun kar yağışının olduğu bölgelerde vatandaşların toplu taşıma araçlarının kullanmalarının, trafik kazalarının azalmasını sağlayacağını bildirdi.

KAYNAK: AA