Aston Martin borç yüzünden satılıyor

James Bond filmlerinin vazgeçilmez otomobili olan Aston Martin borç yüzünden satılıyor.

Aston Martin borç yüzünden satılıyor
Aston Martin borç yüzünden satılıyor
GİRİŞ 12.11.2012 07:43 GÜNCELLEME 12.11.2012 07:43

James Bond filmlerinin vazgeçilmez otomobili olan Aston Martin borç yüzünden satılıyor.

Hürriyet'in haberine göre, 4.9 milyar dolara ulaşan İslami tahvil borcunu ödeyemeyen Kuveytli yatırım şirketi Investment Dar, 2007 yılında Ford'dan aldığı İngiliz Aston Martin'i 800 milyon dolara satışa çıkarıyor.

James Bond'un otomobili olarak ünlenen Aston Martin'i almaya en yakın duran marka ise Japon Toyota.Hollywood dünyasının efsanevi karakterlerinden James Bond ile özdeşleşen 99 yaşındaki Aston Martin markası son 25 yılda 3'üncü kez satılığa çıktı. 1987 yılında Amerikan Ford tarafından alınan ve 2007 yılında yüzde 64'ü 805 milyon dolara Kuveytli yatırım şirketi Investment Dar'a satılan İngiliz spor otomobil üreticisi, 800 milyon dolara yeni sahibini arıyor. Investment Dar'ın 2009 yılında satın aldığı İslami tahvillerin borcunu ödeyemediği için zor durumda kaldığı bu nedenle Aston Martin'i elinden çıkarma kararı verdiği belirtildi. 3 yıl önce aldığı tahvilleri ödemekte güçlük çeken ve 4.9 milyar dolarlık borca giren şirket, geçtiğimiz yıl borçlarını yeniden yapılandırsa da Aston Martin'i satmaya karar verdi. İngiliz marka için en yakın isim olarak Toyota görünüyor.

EN YAKIN İSİM TOYOTA

Aston Martin gibi yılda sadece bir kaç bin adetlik üretim gerçekleştiren lüks bir otomobil markasını ayakta tutmanın yolu güçlü bir üreticinin yanında olmayı gerektiriyor. Investment Dar'ın bu nedenle Aston Martin'in beklediği kadar kârlı bir yatırım olmadığını düşündüğü için öncelikli olarak elinden çıkardığı öne sürülüyor. Aston Martin'i satın almak için en yakın isim olarak ise Toyota gösteriliyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'ın özel bir danışman tutarak Aston Martin hisselerinin satın alınması için yaklaşık 2 aydır araştırmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

YÜZDE 15 FORD

ABD'li Ford, Aston Martin'in yüzde 15'lik hissesini hala elinde bulundururken, şirketin geriye kalan yüzde 21'i ise İngiliz yarış şirketi Prodrive'ın sahibi David Richards ve diğer bir Körfez yatırımcısı Adeem Investment'ın elinde bulunuyor. Görüşmelerin çok gizli bir şekilde yürütüldüğü bilgisi verilirken, Hintli Mahindra'nın da satın almaya yakın isimlerden biri olduğu iddia öne sürüldü. Ancak Aston Martin'i almak isteyen şirketlerin 800 milyon doları fazla bulduğu, fiyatın daha da aşağıya çekilebileceği ifade edildi.

ÜRETİCİ DESTEĞİ ŞART

Yüzde 15'lik hissesini elinde bulunduran Ford'un hala motor tedariğini gerçekleştirdiği Aston Martin, yeni teknolojiler geliştirme konusunda lüks otomobil üreticilerinin gerisinde kaldı. Ferrari Fiat grubundan destek alırken, Lamborghini, Bugatti, Bentley ve Porsche de Volkswagen Grubu çatısı altında geliştirilen yeni teknolojilerden faydalanıyor.

121 milyon dolar kâr edebildi2011 yılında 4 bin 200 adetlik oto satışı gerçekleştiren Aston Martin'in cirous 806 milyon dolar olsa da kârı yüzde 18 düşerek 121 milyon dolarda kaldı. Aston Martin'in DB9, Vanquish ve Vantage olmak üzere 3 farklı modeli bulunuyor. Daha önce Toyota iQ modeli üzerinde geliştirdiği Cygnet şehir otomobilini de ürün gamına dahil eden Aston Martin, bu sayede toplam karbondioksit salınım ortalamasını aşağı çekti. Aston Martin'in 77 adet ürettiği ve 2 milyon dolara sattığı One-77 adlı bir modeli de bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 4 bin 200 araç satışı gerçekleştiren Aston Martin'in kârı ise yüzde 18 düşerek 121 milyon dolar oldu.