Oto tamircilerden online devrim

Bir zamanlar ellerinden tornavida ve anahtarı düşürmeyen oto tamircileri, artık bilgilsayar ile araçları tamir ediyor.

Oto tamircilerden online devrim
Oto tamircilerden online devrim
GİRİŞ 25.10.2012 12:13 GÜNCELLEME 25.10.2012 12:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bursa'da bir zamanlar ellerinden tornavida ve anahtar düşmeyen oto tamircileri çağ atladı. Bilgisayarlarla donatılan otomobilleri internet üzerinden tamir eden oto tamircileri, artık tornavida ve anahtarları taşımıyor.
Oto tamirciliği konusunda uzmanlaşan Bursalı tamircilere şehir dışında araçlar gelirdi. Kaputu açtığında arızanın nerede olduğunu anlayan Bursalı oto tamircileri, teknolojinin gelişmesi ve otomobillerin bilgisayarlarla donatılması üzerine yerini yetkili servislere bırakmaya başladı. Ancak babadan hatta deden kalan mesleğini sürdürmekte kararlı olan bir grup esnaf son teknolojiyle hizmet veren yetkili servislere kafa tuttu. Büyük bir değişim yaşayan oto tamircileri 4 duvar arasındaki izve tamirhanelerde adeta teknoloji devrimi yaptılar. Tornavida ve anahtarı bırakan tamirciler bilgisayarı eline alıp doktor edasıyla arabaları dinlemeye başladılar.

Otomotiv sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler, otomobil tamircilerinin de değişime uğramasına yol açtı. Bundan 15 yıl öncesine kadar tornavida ve anahtar kullanarak otomobillerdeki her türlü arızayı onarabilen oto tamircileri, artık dükkanlarına gelen araçları laptop bilgisayar kullanarak tamir ediyor. Otomobil firmalarının ürettikleri her yeni modeli farklı elektronik sistemler ile donatması üzerine mesleklerini icra etmekte zorlanan tamirciler, mesleklerini devam ettirebilmek için tornavida ve anahtarları bırakarak laptop bilgisayarları ellerine aldı.



Bilgisayar destekli programlar ile üretilen otomobillerin bazıları kendi kendine park ederken, kimisi ise şoförsüz olarak gidebilecek şekilde üretilmeye başladı. Bunda sadece 15-20 yıl önce camları otomatik olarak açılıp kapanabilen otomobiller üretildiğinde bile büyük bir buluş olarak görülürken, günümüzde üretilen son teknoloji otomobiller adeta çığır açtı. Ancak her türlü konfor ve güvenliğin sağlandığı son model otomobillerin tamir edilebilmesi ise birtakım sorunları ortaya çıkardı. Basit bir motor ve elektronik aksam ile üretilen otomobillerin arızasını tornavida ve takım anahtarı kullanarak giderebilen tamirciler, son model otomobillerin yaptığı arızaları tamir ederken zorlanmaya başladı. Gazcılarda bulunan Enginer Oto Tamircisi'nin sahibi Firduz Kumova 1960 yılından bu mesleği yapan usta oto tamircilerinden biri. 52 yıllık meslek hayatında binlerce arabanın tamirini yapan Firduz Kumova, gelişen teknolojiyle birlikte araçların büyük bir değişim gösterdiğini belirterek, artık yeni model otomobillerin arızalarının basit bir tornavida veya takım anahtarı ile giderilemediğini söyledi. Yeni model otomobillerin beyin sistemli elektronik bir dizayn ile üretildiğini ifade eden usta tamirci, araçlardaki arızaların ancak otomobilin beynine bilgisayar bağlanarak bulunabildiğini dile getirdi. Babalarının yıllarca yaptığı devralan Akan ve Orkut Kumova ise, artık oto tamirciliğinin basit bir iş olmadığını dile getirerek, “Üretilen her yeni otomobil ayrı bir özelliği bünyesinde barındırıyor. Arabalar artık tamamen elektronik aksama bağlı bir sistemle çalışıyor. Bu otomobiller arıza yaptığında ise arızanın nereden kaynaklandığını bulabilmek için sistemin içine girmek gerekiyor. Bunu da sadece bilgisayar vasıtası ile yapabiliyorsunuz. Bilgisayarı aracın beynine bağlayarak tüm arızaları tespit ediyor ve arızanın durumuna göre tamire başlıyoruz. Yani bilgisayar olmadan bir arızayı tamir tornavida ve anahtar kullanarak edebilmek çok zor artık. Şuan eski tamircilerin birçoğu teknolojiye ayak uyduramadığı için işyerlerini kapattı. Bursa'da şu an bilgisayar kullanarak tamir yapan birkaç tamirciden biriyiz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Ayhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Selam.sorumu cevaplarsaniz sevinirim.benim arabam opel astra 1999 ci yil 2 mator otamatik.arabamin matoru soyutma cihazini mercedes gibi otomatik yapsam bi zarari olurmu ? Yani calisdirdin zaman soyutucu sisdem calşsin.lutfen cevaplayin
    Cevapla
  • ufuk kartav 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece bilgisayarla olsaydı.... haberin tamamı malesef doğru değil teşhis için test cihazı gereklidir fakat asıl iş ondan sonra başlıyor elektronik arızası veren beyini nasıl tamir edeceksin bunun için elektronik mühendisi olmanız gerekmekte dolayısı ile araçlar şuanda elektro mekanik çok yakın bir gelecekte sadece elektronik olacak ve kullan bozulduğunda at durumuna geleceğiz cep telefonları gibi...
    Cevapla