Türkiye'ye 10 yılda 1 milyar dolarlık yatırım

Suudi devi ALJ Grup, Türkiye'yi yatırım markajına aldı. ALJ Holding CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "10 yılda 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız" dedi

Türkiye'ye 10 yılda 1 milyar dolarlık yatırım
Türkiye'ye 10 yılda 1 milyar dolarlık yatırım
GİRİŞ 03.10.2012 09:40 GÜNCELLEME 03.10.2012 09:40

Toyota Pazarlama'nın tamamını satın alan ALJ Grubu, Türkiye'deki yatırımlarını artıracağını açıkladı. Finansman, reklam, medya, otomotiv perakendesi ve yedek parça, enerji, sigorta, alanlarındaki tüm şirketlerini ALJ Holding çatısı altında toplayan grup, Türkiye'deki yatırımlarını üç katına çıkarmayı planlıyor. Bugüne kadar Türkiye'de 250 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren ALJ, 10 yılda bu rakamı en az 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. ALJ Grubu, tüm bu hedeflere ulaşmak için de holdingin yönetim kurulu başkanlığı ve CEO'luk görevini Toyota Pazarla'nın uzun yıllardır liderliğini yürüten Ali Haydar Bozkurt'a verdi. Bunun yanı sıra Toyota Pazarlama'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na da tayin edilen Bozkurt, aynı şirketteki CEO görevini de sürdürecek. 1945'te ve 50 yılı aşkın süredir Toyota ile işbirliği içinde bulunan ALJ'nin, Türkiye'ye büyük önem verdiğini belirten ALJ Holding Başkanı ve CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Grup şirketlerini holding çatısı altında toplamış olmamız, Türkiye'de yeni yatırımlar yapma kararlılığımızı ortaya koyuyor. Grubun birçok ülkede yatırımları var. Ancak Türkiye, ALJ için merkez Suudi Arabistan'dan sonraki ikinci en büyük pazar olarak görülüyor" dedi.

12 bin çalışanı 6 milyar dolar cirosu var

1955'te Toyota'daki ilk distribütörlüğünü alan ALJ, bugün Toyota Grubu şirketlerinin (Toyota, Lexus ve Daihatsu) dünyadaki en büyük bağımsız distribütörü unvanına sahip. Türkiye dahil 12 ülkede (Japonya, Almanya, Monako, İngiltere, Suriye, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Çin, Sudan, Mısır ve Türkiye) Toyota Grubu'na ait markaların distribütörlüğünü ve bayiliğini yürüten grupta 12 bin kişi çalışıyor. Lokomotif sektörü otomotiv olan grubun yıllık cirosu 6 milyar doların üzerinde. Grup ayrıca tüketici finansı, emlak, elektronik, reklam ve medya sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.

"Türkiye'ye inandık"

Ali Haydar Bozkurt, ALJ'nin Türkiye'yi yatırım yapılacak ülkeler arasında ilk sıralarda gördüğünü söyleyerek, "1986'da Türkiye'ye geldiğimiz dönemde ekonomik kriz vardı. Buradaki büyüme planlarımızı kriz döneminde aldık. Ülkeye inandık. Son 15 yılda Toyota distribütörlüğü başta olmak üzere birçok yatırımı hayata geçirdik. Bundan sonraki dönemde de farklı sektörlerden orta ve büyük ölçekli yatırım fırsatları üzerine araştırmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.

"Şirket satın alabiliriz"

Türkiye'ye sadece otomotiv değil grubun faaliyet gösterdiği diğer alanlarda da yatırım yapmayı planladıklarını vurgulayan Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de yatırım yapılabilecek tüm sektörlerle ilgili değerlendirme ve araştırmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Türkiye model bir ülke olarak dünya sahnesindeki yerini güçlendiriyor. Ancak, ALJ sıcak para yatırımlarıyla ilgilenmiyor. Cari açığı azaltacak, istihdam yaratacak reel yatırımlar planlıyoruz. Bunlar orta ve uzun vadeli kalıcı yatırımlar. İlgilendiğimiz sektörlerde şirket satın almalar, ortaklıklar ve sıfırdan yatırımlar söz konusu olabilir."

KAYNAK: AJANSLAR