Şampiyon Socrat trafik için gün sayıyor

Güneş enerjisiyle çalışan Socrat'ın bu yılki hedefleri arasında TUBİTAK Formula G-2012'ye katılmak ve şampiyonluklarını pekiştirerek, 4'üncü şampiyonluğu almak var.

Şampiyon Socrat trafik için gün sayıyor
Şampiyon Socrat trafik için gün sayıyor
GİRİŞ 21.04.2012 08:34 GÜNCELLEME 21.04.2012 08:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fatih Çakmak'ın haberi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Güneş Enerjisiyle Çalışan Araç Takımı ''Socrat''ın kurucu öğrencilerinden Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Murat Altuğ, ''Hedefimiz, ileriye yönelik inşallah bu projeyi trafikte görebileceğimiz araçlar modeline getirebilmek'' dedi.

Altuğ, güneş enerjisiyle çalışan araçları ''Socrat'' ile bu yılki hedefleri arasında TUBİTAK Formula G-2012'ye katılmak ve şampiyonluklarını pekiştirerek, 4'üncü şampiyonluğu almak olduğunu bildirdi.

Bunun ardından Hollanda'ya teknik bir gezi düzenlemeyi düşündüklerini ifade eden Altuğ, burada dünyanın en iyi ikinci takımını ziyaret edeceklerini söyledi.

Bu geziden edinecekleri bilgilerle çok daha iyi yeni bir araç yapmayı hedeflediklerini ifade eden Altuğ, ''Bu yılki TÜBİTAK yarışları için yeni bir araç yapılıyor. Bilgisayar ortamında onun çalışmaları başladı. Ekipte 21 öğrenci var. 13 yeni arkadaş aldık. Genel ağırlıklı olarak bir ve ikinci sınıftaki arkadaşları ekibe dahil edip, bu projenin sürekli olarak devam etmesini hedefliyoruz. Hedefimiz, ileriye yönelik inşallah bu projeyi trafikte görebileceğimiz araçlar modeline getirebilmek'' dedi.

''Socrat''ın kurucu öğrencilerinden Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu Sertel Tanta da kuruluş aşamasında sadece Türkiye'de yapılan güneş enerjisiyle çalışan araçları değil, tüm dünyada hem üniversitelerin, hem şirketlerin yaptığı araç projelerini incelediklerini, 2009 yılında takımı kurduktan 6 ay sonra ilk güneş enerjisiyle çalışan aracı ürettiklerini, bu araçla TÜBİTAK Formula G-2009 yarışlarına katıldıklarını ve Türkiye şampiyonu olduklarını söyledi.

Yeni yaptıkları güneş enerjisiyle çalışan araçlarla 2010 ve 2011 yıllarında da aynı yarışa katılıp şampiyon olarak başarılarını pekiştirdiklerini anlatan Tanta, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Böylece 3 araç yapmış olduk. Bunlara Socrat 9, Socrat 10 ve Socrat 11 adlarını verdik. Son olarak, Avustralya için tasarladığımız güneş enerjili aracımızı yaptık. Bu araç, diğerlerinden farklı. Bu aracımız tamamen kompozit malzemelerle, mekanik aksamları da titanyum ağırlıklı ve alüminyum malzemelerden üretildi. Aracımızın toplam ağırlığı 160 kilogram. 5 metre uzunluğunda 1 metre 8 santim genişliğinde bir araç için oldukça hafif bir ağırlık. Pilot kabininde direksiyon ve pilotun bilgi almasını sağlayan bilgi panelleri var. Panel üzerinde pilotumuz gerekli bilgilere anlık olarak ulaşabiliyor. Motorumuz arka tekerleğin yanında yer alıyor. Aracımız 80 kilometre hızla giderken, sadece bir saç kurutma makinesinin tükettiği kadar enerji tüketiyor. Üzerinde 6 metrekarelik bir güneş paneli var. Bataryamız öğle vakti güneşiyle 4 saatte doluyor. Bu bataryayla da 600 kilometre yol gidebilmektedir.''

-İstanbul-Ankara yolculuğu-

Bu araçla geçen yıl eylül ayında İstanbul'dan Ankara'ya bir test sürüşü yaptıklarını hatırlatan Tanta, şunları kaydetti: 

''Başbakanımız aracımızı gördü, inceledi ve hatıra olarak aracımıza imza attı. Bizi destekledi. Türkiye'de bir ilk gerçekleştirdik. İlk defa güneş enerjisiyle çalışan araç, Türkiye'de halka açık yollarda İstanbul-Ankara arasında güvenli bir şekilde tamamen doğal kaynaklarla ücretsiz olarak Ankara'ya vardı. Aracımız bu yolculukta yaklaşık 2 TL'lik bir elektrik tüketimi gerçekleştirdi. Yani güneş enerjisinden almamış olsaydık şebekeden sadece 2 TL'lik bir elektrik tüketecektik. Bu da İstanbul'dan Ankara'ya elektrikli bir araçla 2 TL'ye gidebildiğimiz anlamını taşıyor.''

-Avusturalya'da elde edilen başarı-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği desteklerden sonra Avustralya'da geçen yıl ekim ayında düzenlenen ''World Solar Challenge 2011'' yarışlarına katıldıklarını belirten Tanta, burada dünya 8'incisi olduklarını hatırlattı. 

Bu yarışta 30 ülkeden 40 farklı ekibin olduğunu ifade eden Tanta, ''Bu yarış, Türkiye'deki yarışlardan biraz daha farklı olarak ralliye benzeyen çok uzun soluklu 3 bin kilometre menzili olan bir yarıştı. İlk 10'a girme gibi bir hedefimiz vardı. Yarışta 8'inci olarak Amerika'daki çok büyük üniversitelerin ekiplerini de geride bıraktık'' dedi.

Takımın pilot öğrencilerinden Ertunç Kırgül de ''Araçta fren sistemimiz mekanik. Gazları direksiyon yanında bulunan butonlara basarak veriyoruz. Yine buradaki göstergeden batarya durumumuzu, güneşten ne kadar enerji aldığımızı görebiliyoruz. Aracın maksimum hızı saatte 120 kilometre. Ancak enerji verimliliği açısından yarışlarda en fazla 80 kilometreyi gördük. Güneş panellerinden aldığımız enerjiyi bataryalara depoluyoruz, bu enerjiyle de motoru çalıştırıyoruz ve aracımız hareket ediyor. Dolu bir batarya ile araç, güneşten hiç enerji takviyesi yapmadan buradan Ankara'ya gidebilir'' diye konuştu.

''Socrat'' takımının sorumlu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Atmaca ve takım üyeleri, AA ekibi için araçla üniversitenin rektörlük binası önünde bir gösteri gerçekleştirdi.

(aa)

Şampiyon Socrat trafik için gün sayıyor
GALERİYE GİT
YORUMLAR 1
  • fmk 12 yıl önce Şikayet Et
    neden olmasın.... şehiriçi minibüsler, otobüsler hatta otomobillerin tavanlarına güneş paneli konulsa burdan gelen enerjiyi klimaya bağlasak büyük bir enerji tasarrufu sağlanır.Özellikle büyük araçlarda hibrit motorları bile besleyebilir buda enerji faturalarına büyük katkısı olur...
    Cevapla