Elektrikli oto 123 yıl önce Osmanlı'da vardı

Türkiye bu yıl çevre dostu, hız tutkunu ve yakıt tasarrufu sağlayan ilk elektrikli araçları kullanmaya hazırlanıyor. Oysa 123 yıl önce Yıldız Sarayı'nda teker döndürmüşlerdi...

Elektrikli oto 123 yıl önce Osmanlı'da vardı
Elektrikli oto 123 yıl önce Osmanlı'da vardı
GİRİŞ 31.03.2012 11:25 GÜNCELLEME 31.03.2012 11:25
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çevre dostu otomobil üretiminin dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, ''Ülkemizde çevre dostu elektrikli otomobiller 123 yıl önce Yıldız Sarayı'nda ilk kez kullanılmıştı.

Osmanlı belgeleri ilk elektrikli arabayı ülkemize getirenin II. Abdülhamid Han olduğunu ortaya koymaktadır. 1888 yılında II. Abdülhamid, İngiltere'den ilk elektrikli arabayı sipariş etti.'' dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) 26'ncı Olağan Genel Kurulu'na katılarak açılış konuşması yapan Yazıcı, denizyoluyla İstanbul'a getirilen ilk aracın deneme sürüşünü de dönemin Maliye Bakanı'nın yaptığını aktardı.

Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre Abdülhamid Han da arabayı Yıldız Sarayı'nda bizzat kendisi denedi. Sultanın elektrikli arabayla küçük bir kaza yaptığı da rivayetler arasında.

Yazıcı, otomotiv sektörünü, dünyanın her yerinde yüksek katma değer oluşturan bir sektör olarak tanımladı. Yazıcı, Türkiye'de yıllarca otomobilin zenginliğin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, bugün ise otomobilin artık bir ihtiyaç konumunda bulunduğunu söyledi.

Otomobilin artık orta gelir grubunun sahip olduğu bir araç olduğuna değinen Yazıcı, 2002'de bin kişiye 65 araç düşerken 2011 sonunda bin kişiye 141 araç düştüğünü, 10 yılda yüzde 100'ün üzerinde bir artış gerçekleştiğini kaydetti.

Otomotiv sektörünün son iki yıldır dış ticaret açığı verdiğini anımsatan Yazıcı, bu durumun otomotiv sektörünün üretiminde ithal girdi oranının oldukça yüksek olduğunu gösterdiğini ifade etti.

OSMANLI'DAKİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİN TARİHÇESİ 2. SAYFADA

Bundan tam 123 yıl önce elektirkli arabanın direksiyonunda olan isim de aracı İngiltere'den sipariş eden de SULTAN II. ABDÜLHAMİD'di..!!

Türkiye, bu sene içinde çevre dostu, hız tutkunu ve yakıt tasarrufu sağlayan ilk elektrikli araçları kullanmaya hazırlanıyor, oysa bu otomobiller bundan 123 yıl önce Yıldız Sarayı'nda teker döndürdü bile. Direksiyondaki isim de aracı İngiltere'den sipariş eden II. Abdülhamid Han.

İlk elektrikli arabalardan biri 1837'de İngiliz Robert Davidson'un ürettiği otomobildi. Sultan Abdülhamid Han'ın bu aracı sipariş ettiği sanılıyor.

Gerekli altyapının oluşması ve yeterli şarj istasyonuna ulaşılmasıyla birlikte ilk elektrikli otomobiller, bu sene Eylül ayından itibaren Türkiye'de yollara çıkmaya başlayacak. Renault, Peugeot ve Mitsubishi arasında 'Türkiye'de ilk aracı ben sunacağım' yarışı yaşanırken, ilk elektrikli aracın bundan tam 123 yıl önce İstanbul'da teker döndürdüğü ortaya çıktı. Yani aslında ilk elektrikli otomobilin direksiyonuna 1888 yılında Sultan II. Abdülhamid Han geçti, üstelik test sürüşü sırasında bir de küçük bir kaza atlattı.

BAŞBAKAN BİNİNCE ARAŞTIRDI

Sultan II. Abdülhamid Han'ın hayatıyla ilgili bir çalışma hazırlayan gazeteci-yazar Hakan Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen sene (25 Aralık 2010) Başbakanlık Resmi Konutu bahçesinde Türkiye'nin ilk elektrik motorlu seri üretim otomobili olan Renault Fluence Z.E'yi kullanmasıyla bu otomobillerin dünya tarih sahnesine çıkışını merak etti. Araştırması sırasında araçların ilk kez Avrupa'da ve Sultan II. Abdülhamid Han zamanında ortaya çıktığı bulgusuna ulaşan Yılmaz, dönemindeki teknolojik gelişmelere yabancı kalmayan ufku geniş padişahın bu buluşa da duyarsız kalamayacağını düşündü. Bunun için Osmanlı arşivlerine başvuran Yılmaz, Sultan II. Abdülhamid Han'ın Avrupa'dan elektrikli araba siparişi verdiğine dair belgelere ulaştı..!

PADİŞAH İLK SİPARİŞİ VERDİ

Türkiye 135 km hıza ulaşabilen, çevre dostu, sessiz, düşük arıza ihtimalli, en yüksek yakıt desteği sağlayan ilk elektrikli otomobilin heyecanını yaşarken, Osmanlı belgeleri aslında ilk elektrikli arabayı ülkeye getirenin Sultan II. Abdülhamid Han olduğunu ortaya koydu. 1888 yılında Londra Elçiliği'ne emir veren padişah, İngiltere'den ilk elektrikli arabayı sipariş etti. Deniz yoluyla İstanbul'a getirilen ilk aracın deneme sürüşünü de dönemin Maliye Bakanı yaptı. Sultan Abdülhamid Han da arabayı Yıldız Sarayı'nda bizzat kendisi denedi. Sultan'ın elektrikli arabayla küçük bir kaza yaptığı da rivayetler arasında.

HALK ARAÇLARDAN KORKUYORDU

Sultan, sayıları az da olsa otomobillerin yurt içine sokulmasında herhangi bir sakınca görmese de dönemin yolları araçların kullanımına pek de hazır değildi. Özellikle Ocak 1904'te İstanbul'daki Alman Konsolosluğu'nda çalışan bir memurun Almanya'dan elektrikli otomobil getirmeye çalışması ortalığı birbirine kattı. Beyoğlu Mutasarrıflığı'na gelen talep Zaptiye Nazırlığı'na iletildi. Ancak nazırlığın net bir yanıtı yoktu; çünkü o güne kadar gönüllü olarak izin verilmeyen bu araçlara müsaade edilmesi halinde bunun yabancılardan gelecek benzer taleplere kapı açmasından endişe ediliyordu. Alman Sefareti'ne gönülsüzce verilen iznin ardından bir yıl sonra bu kez de İzmir'deki Fransız Konsolosluğu, Marsilya'dan 3 adet araç istetti. Ancak bu talebe tek bir şartla olumlu yaklaşıldı:

'Bu araçlar şehir ve kasaba dışında kullanılacak.' Çünkü klasik at arabalarına alışmış, daha önce böyle bir taşıtla tanışmamış olan halk, önlerine hızla çıkan bu otomobilleri görünce büyük bir şaşkınlık ve korku yaşıyor, bu da sıklıkla kazaların yaşanmasına yol açıyordu.

MÜHENDİSLERE OSMANLI NİŞANI

Teknoloji alanındaki her türlü gelişmeyi destekleyen Sultan II. Abdülhamid Han, elektrikli arabaları geliştiren şirketleri mükâfatlandırmayı da ihmal etmedi. Sultan, Aralık 1900'de Almanya Achen'deki bir otomobil fabrikasında çalışan mühendislerden Mösyö Herman Blum'e 5. rütbeden Mecidi Nişanı ile 1 yıl sonra Aix-la-Chapelle Otomobil Fabrikası Müdürü Mösyö Ashof'a 4. rütbeden Osmanlı Nişanı verilmesini emretti.

İşte o tarihi yazışmalar

Londra Sefareti'nin (Elçilik) 12 Mayıs 1888 tarihinde Osmanlı Devleti'ne cevaben yazdığı mektupta (ilk belge) şu ifadelere yer veriliyor:

'Padişah için sipariş edilen ve önceden denemesi yapılmış olan elektrikli arabanın on beş- yirmi gün önce deniz yoluyla İstanbul'a gönderildiği... Yine önceden denemesi yapılmış elektrikli sandal tadîlâtının henüz bitirildiği ve tarafımdan da ikinci kez denemesinin yapıldığı... Hareketinden kaynaklı olarak çarkından çıkan sesin ise, zaman geçtikçe makinelerin kullanımıyla kaybolacağının düşünüldüğünün imâlâtçısı tarafından bildirildiği... Bu durumların iletilmesinde acele edildi. Bu konuda emir ve ferman padişahımızındır.'

DURUM PADİŞAHA İLETİLİYOR

Londra Elçisi'nin yazısı üzerine Maliye Bakanı, durumu Sultan II. Abdülhamid Han'a 'Hazîne-i Hâssa-ı Şâhâne' başlıklı bir yazıyla (ikinci belge) şu şekilde iletiyor:

'Padişah için sipariş edilen ve önceden denemesi yapılmış olan elektrikli arabanın on beş-yirmi gün önce deniz yoluyla İstanbul'a gönderildiği... Yine önceden denemesi yapılan elektrikli sandalın ise tadîlâtının henüz yapıldığı... Tarafımdan da ikinci kez denemesinin yapıldığı?. Bu hususun Londra Sefareti'nden gelen ve ekte sunulan 12 Mayıs 1305 tarih ve on dört numaralı yazıda gösterilmiş olduğu arz olunur. Bu konuda emir ve ferman padişahımızındır.' (5 Şevval 1306 / 22 Mayıs 1305 (1888-1889) Hazîne-i Hâssa Nâzırı.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 8
  • İbrahim 11 yıl önce Şikayet Et
    jeneratörlü elk.arac (hareket sistemi). yaklaşık 1ton ağırlığındaki hurda bir arac tadilat yapılarak 600kga indirildi motoru vs. detaylara girmiyorum.. şuan aracta çelebi hareket sistemine benzer muthiş bir mekanizma mevcut (aslında herşey bu), yine 1kw 2 adet elk.motoru ve 2,3kw elk.marşlı jeneratör. şuan aracta frenaj sorunu var durduramıyoruz, tam hız için pist gerekiyor.. devlet hibe yaparsa tasarruf hareketini başlatmış oluruz fakat yakıtdaki vergi gelirleri düşer :) jen.yakıt tüketimi 1,1lt/saat, bir saatte (yol ve trafik durumuna göre değişen) ort.min.60km gideri var.şarj olayı yok patent de yok :) varın hesabını siz yapın..
    Cevapla
  • huzurislamda 11 yıl önce Şikayet Et
    koca padişahsın bir elektrikli araban bile yok. koca türkiyesin bir elektrikli arabayı yaygınlaştıramadınız.eee milletten alışmışsın benzinden vergileri yüksek almaya.elektriği de zamlı yaparsın.vatandaş elektrik üretme tesisi kurdu farzedelim ona da vergi bindirirsin,eeeeeeeeeeeeeee ülke gelişmeye hep kapalı hacı olmaz böyle.icad yapan çatlak profesör damgası yiyor,adeta boş işlerle uğraşıyor gösteriliyor,suyla çalışan araba yaptığını iddia edenler susturuluyor.2 hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan ve yeryüzünün 4 te 3 ünün kendisiyle kaplı olduğu SU yu değerlendirebilirsek,ayrıştırabilirsek esas voleyi değil golü atarız.icadlarda değil de vergilerde birinci oluruz bu gidişle (haa zaten de öyleyiz :D )
    Cevapla
  • Nimetullah Müftüoğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    2.Abdülhamit Han Hazretleri. Cennet mekan ulu hakan ne kadar ileri görüşlüymüş onun hakkında ne okusam beni hep kendisine hayran bırakmıştır.Boğaza köprü projesi hicaz demiryolu,darulaceze,hem padişah hemde marangoz yıldız camiinde eserleri mevcut.Bence lider devlet adamı 2.Abdulhamid.
    Cevapla
  • cemil 11 yıl önce Şikayet Et
    `abdulhamit`i anlamak her seyi anlamak olucaktir`. Cennet mekan ulu hakan Abdulhamit han omrunu osmanlinin ve islam dunyasinin bekasina adamis ve 30 yillik iktidar hayatinda devleti ve milleti dimdik ayakta tutugu gibi dunyadaki her yeniligi ve bilgiyi takip etmistir, gerileme doneminin verdigi geri kalmisligi onun ustun zekasi ile astik ,cennet mekan Abdulhamit han`in demir yolundan tutunda egitimden saglik`a bir cok alanda attigi temeller hala bugunumuze isik tutmaktadir ancak!!! biz lerki , ona `kizil sultan` damgasi vuranlarin tesiriyle bu degerli insani yok saydik inseallah artik degerini anlar ve hak ettigi onemi ve ehmmiyeti gosteririz.Necip fazilin deyimiyle` Abdulhamiti anlamak her seyi anlamak olacaktir`!!!!!!
    Cevapla
  • ertamer 11 yıl önce Şikayet Et
    !!!!?. Allah rahmet eylesin Abdulhamit han bunu getirtti ama bunda övünülecek bişey yokki. Satın almış Üretmemiş. Tıpkı şimdiki gibi. O DEĞİLDE DÜNYANIN İLK BÜYÜK RASATHANESİ TOPKAPIDA AÇILMIŞ BU BÜYÜK ONURDUR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle