Fiat'tan sonra Renault da yerliye talip

Türkiye’ye kök salmış bir üretici olduklarını söyleyen Renault’nun Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, yerli otomobile talip olduklarını açıkladı.

Fiat'tan sonra Renault da yerliye talip
Fiat'tan sonra Renault da yerliye talip
GİRİŞ 08.03.2012 09:16 GÜNCELLEME 08.03.2012 09:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

‘En Türk üretici biziz yerli otoya talibiz’

Türkiye’ye kök salmış bir üretici olduklarını söyleyen Renault’nun Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, “Günün birinde bir Türk markalı otomobil üretilmesi istenirse, en doğal ortak tabii ki Oyak Renault olacaktır” dedi

Fiat Başkanı Sergio Marchionne’nin yerli marka otomobil konusundaki çıkışının ardından ikinci hamle de Renault’dan geldi. Renault’nun Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, “Türkiye’de mevcut teknolojimiz var. Bu tür projeye her an katılabiliriz” dedi.

Cenevre Otomobil Fuarı’nda Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Kugler, Renault olarak Türkiye’ye derinlemesine kök salmış, ülkeyle bütünleşmiş bir üretici olduklarını anlattı. “Türkiye’de entegre olmuş teknolojilerle, örneğin motor veya vites kutusuyla birlikte üretim yapan tek üretici biziz. Daha da ileri gitmek istiyoruz” diyen Kugler, Renault’yu, Türkiye’deki otomotiv üreticilerinin “en Türk olanı” diye niteledi.

‘Hükümetle henüz görüşmedik’

Bir Türk otomobili üretme arzusu olduğunda, en doğal ortağın Oyak Renault olacağını kaydeden Kugler, Türkiye’de entegre durumdaki teknolojileri sayesinde yerli otomobil projesini en hızlı şekilde gerçekleştirmelerinin mümkün olabileceğini kaydetti. Henüz hükümetle görüşmediklerini ve talep almadıklarını hatırlatan Kugler, şöyle devam etti:

“Türkiye’de üretim yapıyormuşuz gibi çalışmıyoruz. Tamamen Türk bir üretim yapıyoruz. Hali hazırda hükümetten bize bu düzeyde resmi bir talep gelmedi. Halen şu bilinmiyor; Türk hükümeti bu konuda kendisi mi bir oyuncu olacak, yoksa bir üretici ya da bir şirketi bu konuda teşvik etmek mi istiyor? Hükümetin bu konuda getireceği her türlü aydınlatmayı heyecanla bekliyoruz”

‘İki yıldan az sürede biter’

Celal Çağlar da, projenin tarifine bağlı olarak yerli otomobil konusunda kendilerinin de işin içinde olacaklarını söyledi.

Yerli otonun tarifi ve teşvik gibi konuların netleştirilmesi gerektiğine değinen Çağlar, ortaklarıyla fikir alışverişi yaptıklarını belirtti. Renault otomobillerde yerlilik oranının yüzde 70 olduğunu vurgulayan Çağlar, yerli otoda benzer oranın “müthiş bir şey” olacağını ifade etti.

Çağlar, “Onu biz zaten yapıyoruz. Aradaki fark, ismin Fluence veya Megane olması. Onun yerine ismin Murat veya Osman olması haline dönüşüyor. Yoksa yapılan işlem üç aşağı beş yukarı aynı” dedi. Çağlar, yerli otonun iki yıldan az sürede tamamlanabileceğini söyledi. Çağlar, Nissan’ın Türkiye’de yatırım projesinin henüz rafa kalkmadığını, ancak zaman alabileceğini söyledi.

100. yıl şerefine

Son yıllarda büyük problemler yaşayan ve aile desteğiyle ayakta kalmaya çalışan ünlü İtalyan tasarım atölyesi Bertone, 100. yılını fuara getirdiği Nuccio konseptiyle kutluyor. Kurucu Giuseppe Bertone’nin takma adı “Nuccio”yu taşıyan ve şirketin Başkanı Lili Bertone tarafından tanıtılan araç, özel sipariş üzerine yapılmış. Yani alıcısı hazır...

Bu oto bitirme tezi!

İtalya’nın Torino kentinde bulunan ve bir dönem Türk öğrencilerin de eğitim aldığı IED, Cenevre Fuarı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bu yıl da fuarda yerini alan IED, öğrencilerin tez çalışması niteliğindeki bir konsepti sergiliyor bu kez. Öğrenciler, 1947-1952 yılları arasında üretilen

Cisitalia 202’yi yeniden canlandırıp konsept haline getirmişler. Ancak otomobilin motoru yok ve üretilmesi de pek mümkün görünmüyor.

‘Üzgünüm ama geciktim’

Türkiye’de üretilen ve Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenen araçlar arasında adı geçen Bursalı Doblo’nun yeni 7 kişilik versiyonu, fuara bir gün gecikmeyle gelebildi. Fiat standında hemen yerini alan Doblo’nun, ne gibi bir aksilikle karşılaştığını bilemiyoruz tabii. Ancak “Üzgünüm ama geciktim” der gibi bakan bir hali vardı... Bununla birlikte Doblo’nun ikizi olan ve Bursa fabrikalarında üretilen Combo da Opel standında yerini almış durumda.

İç mekân bildiğimiz ağaç!

Ünlü İtalyan tasarım stüdyosu Pininfarina’nın sergilediği Cambio adlı konsept, pek çok ilginç elementin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Örneğin aracın sol tarafında bir, sağ tarafında iki kapısı bulunuyor. Bununla birlikte aracın tabanı ve kapı altları tamamen ağaç kaplama. Üstelik, budakları ve delikleriyle bildiğimiz ağaç... 4 tekerleğinin her birinde 80 HP gücünde elektrik motoru bulunan otomobil, bir de jeneratör yerine geçen dizel motora sahip. 275 km/s hız yapıyor. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 1
  • tolga ceyhan 12 yıl önce Şikayet Et
    durum buyduda niye durdunuz bugüne kadar. oyak tofaş yeni bir kuruluşmuki yıllardır gözünüz neredeydi oyak askeri finanse etmekten başka ne işe yaradı sb astsb uygun taksitle araç sağladı başka ne işe yaradı bi zamanlar işte yerli otomobil geliyor derken toros gitti sonra şahin doğan vuruldu noldu sözde devamında tamamen yerli otomobil olacaktı bu sadece bir aldatmaydı isim ile türkiyeye kök salmaktı sonrasında tekrar kendi yabancı markalarına dönmek bu arada otomobil piyasasına hakim olmaktı bunu yaptılar bunu halen bir çok yabancı marka yapıyor önce türkiyeye türkçe bir modelle girip sonra kendi markasına dönüyor sözde türk malı gibi lanse ediliyor halbuki patentinde satış karına herşey yabancı firmaya ait ve sonunda geçmiş olsun tüm para yurtdışına bugün uçak top tüfek tank helikopter yapmaya başlayan bir millet otomobil mi yapamayacak devrimi yapmadılarmı zamanın okumuş cahil yöneticileri arabada benzin yok yolda kaldı diye tüm yatırımı durdurma kararı alan bir yönetim şimdiye kadar böyle geldik bakalım
    Cevapla