Küçük ticari araca vergi sürprizi

Maliye Bakanlığı, Doblo, Partner, Connect, Cango, Cady gibi hafif ticari araçları kamyonet sınıfından çıkardı. Onlar artık minibüs kategorisinde. Yeni vergileri de katlamalı oldu.

Küçük ticari araca vergi sürprizi
Küçük ticari araca vergi sürprizi
GİRİŞ 04.04.2005 07:47 GÜNCELLEME 04.04.2005 07:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

MALİYE Bakanlığı, Doblo başta olmak üzere Partner, Connect, Cangoo ve Caddy gibi hafif ticari araçları kamyonet sınıfından çıkartıp, minibüs yaptı. Hürriyet'ten Erkan Çelebi'nin haberi.

Bunun sonucunda, daha önce 300 YTL olan bu araçların Motorlu Taşıt Vergisi, bir anda 667 YTL’ye kadar çıktı. Kararın geçmişe yönelik uygulanacak olması, araç sahiplerinin ek vergi ödemesini de gündeme getirdi.

MALİYE Bakanlığı’nın, Sanayi Bakanlığı’nın ‘kamyonet’ olarak izin verdiği Fiat Doblo, Peugeot Partner, Ford Connect, Renault Cangoo, Wolkswagen Caddy gibi hafif ticari araçları, ‘şöförün arkasında koltuk var’ gerekçesiyle, ‘minibüs’ sınıfına sokması, araç sahiplerinin bir anda ‘vergi süprizi’yle karşılaşmasına yol açtı. Bakanlık’ın aldığı bu karar, daha önce 300 YTL olan Motorlu Taşıt Vergisi’nin bu araçlarda 667 YTL’ye kadar çıkmasına neden oldu. Kararın geçmişe yönelik uygulanacak olması, önceki yıllar için ek vergi ödenmesini de gündeme getirdi.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, 4 Ocak 2005 tarihinde yeni bir Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri yayınlayarak, 5035 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 21’inci maddesinde değişikliğe gitti.

Bu değişiklikle, Sanayi Bakanlığı’nın kamyonet olarak tanımladığı toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı), sürücü kısmının dışında oturma yeri bulunan, yolcu ve yük taşımak için üretilmiş tüm taşıtları panelvan sınıfına dahil etti. Bu da, daha önce yük taşıma kapasitelerine göre vergilendirilen hafif ticari araçlarda, bundan böyle silindir hacimlerinin göz önüne alınmasına neden oldu.

ARTIK MİNİBÜS: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, ‘Motorlu Araç Tescil Belgesi’ ile ‘Motorlu Araç Trafik Belgesi’ nde, ‘çift sıra’ ya da ‘üç sıra’ koltuk yer alan kapalı kasa (yandan camlı olanlar dahil) tüm ticari araçlar, kamyonet sınıfından çıkartılarak, panelvan sınıfına dahil edildi.

Böylece, Doblo başta olmak üzere, Partner, Connect, Cangoo ve Caddy gibi 0-6 yaş araçların Motorlu Taşıt Vergisi, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren 300 milyon liradan 444 ile 667 YTL arasında değişen miktarlara çıktı. Maliye Bakanlığı’nın aldığı karara göre, bu hafif ticari araçların ruhsatlarında eskiden olduğu gibi yine kamyonet ibaresi yer alacak. Ancak, bu araçların ruhsatlarına ‘çift ya da üç sıra koltuk’ eklemesi yapılacak. Maliye Bakanlığı’nın aldığı bu karardan, sadece sürücünün bulunduğu sıranın dışında başka bir koltuk yer almayan hafif ticari araçlar etkilenmeyecek. Bu tip araçların, vergilendirilmesine kamyonet olarak devam edilecek.

ADİL DEĞİL: Tofaş yetkilileri, panelvan uygulamasını bazı vergi dairelerinin Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün sirkülerini beklemeden uygulamaya koyduğuna dikkat çekerek, ‘Sirküler, yeni yayınlanmasına rağmen, bu kez de geçmiş yıllar için ek vergi talep edilmeye başlandı. Oysa otomotiv ithalatçısı ve üreticisi firmalar, ürünleriyle ilgili onay belgesini Sanayii Bakanlığı’ndan alıyor. Biz de Doblo için onayı, kamyonet olarak aldık. Vergileri de bu onaya göre ödeniyor. Yasa’da yapılan değişiklikle, bu araçlar daha yeni panelvan sınıfına dahil edildi. Bu nedenle, geçmiş yıllar için ek vergi talep etmek, adil olmaz. Şimdi, uygulamanın geçmiş yılları kapsamaması için Otomotiv Sanayicileri Derneği ile işbirliği yapıyoruz’ dedi.

Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek

Model                                  Eski vergi (YTL)   Yeni vergi (YTL)


Fiat Doblo(1200 cc)                    300                            444

Fiat Doblo (1300 cc)                   300                           444

Fiat Doblo (1900 cc)                   300                           667

Renault Kangoo (1900 cc)           300                           667

Volkswagen Transport                 300                          667

Volkswagen Caddy-1900            300                           444

Peugeot Partner                           300                           444

Ford Connect                              300                           444

YORUMLAR 2
  • Adem Şağban 8 yıl önce Şikayet Et
    2006 model 1500 motor ticari kango arac vergiler ne kadar
    Cevapla
  • Zehra kosker 8 yıl önce Şikayet Et
    2006 reno Kangoo var yıllık vergisi ne kadar öderim Panelvan 1.5 dis el 1500 cm3
    Cevapla