OYAK Renault 3 milyonuncu motoru üretti

Elektrik motorlu Fluence ZE'nin seri üretim çalışmalarına hız veren OYAK Renault Otomobil Fabrikaları'nın, termik motor üretimini de bütün hızıyla sürdürdüğü ve 3 milyonuncu motorunu ürettiği bildirildi.

OYAK Renault 3 milyonuncu motoru üretti
OYAK Renault 3 milyonuncu motoru üretti
GİRİŞ 06.10.2011 13:43 GÜNCELLEME 06.10.2011 13:43

Uluslararası pazarlarda satışa sunulacak elektrik motorlu Fluence ZE'nin seri üretim çalışmalarına hız veren OYAK Renault Otomobil Fabrikaları'nın, termik motor üretimini de bütün hızıyla sürdürdüğü ve 3 milyonuncu motorunu ürettiği bildirildi.

OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, OYAK Renault'un Bursa'daki üretim tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, OYAK Renault Otomobil Fabrikaları'nın, kurulduğu günden günümüze otomobil üretiminin yanı sıra mekanik faaliyetlerini de gerçekleştiren, bu konuda yüksek yatırımlar yapan bir üretici olmanın ayrıcalığını bugün bir kez daha yaşadığını söyledi.

Tunalıoğlu, motor, vites kutusu ve şasi üretiminin meşakkatli işler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Türkiye'de bulunan otomobil üreticisi firmaların çoğunun faaliyet göstermediği bu alanda 40 yılı aşkın süredir faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz.

3 milyonuncu motorumuz, OYAK Renault Mekanik Fabrikası'nın Renault Grubu içerisinde de Türk otomotiv sanayi içerisinde de ulaştığı başarıyı ve bundan sonra ulaşacağı başarıları göstermesi açısından çok önemlidir.

Yeni projeler, yeni teknolojilerle çeşitlenen ve gelişen mekanik faaliyetlerimize emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.''

Motor üretimi ve ihracatı iki katına çıktı

1969'da kurulan OYAK Renault Otomobil Fabrikaları, 1973 yılında, dönemin ekonomik ve teknik şartlarına göre çok yenilikçi ve ileri görüşlü bir kararla benzinli C motor üretimine başlayarak Türk otomotiv sanayinde seri olarak ilk otomobil motoru üreten kuruluş oldu. 1973-2000 yılları arasında toplam 1 milyon 200 binden fazla benzinli C motor üretildi.

1999 yılında yeni nesil enjeksiyonlu K motorların üretimi için yeni bir motor üretim hattının devreye alınmasıyla OYAK Renault, Türkiye'nin ilk çevreci motorlarını üretmeye başladı.

Bu hatlardan çıkan 8 supaplı 1.4 ve 1.6, 16 supaplı 1.4 ve 1.6 yeni nesil benzinli motorlar OYAK Renault'nun ürettiği Renault 19, Megane, Symbol, Clio ve Yeni Renault Symbol'lerin yanı sıra Fransa, İspanya, Slovenya, Kolombiya, Arjantin, Malezya, Romanya'da üretilen Kangoo, Clio, Megane'ları ya da Logan ve Sandero'ları donatarak dünya yollarına çıktı. 2009 yılı itibarıyla benzinli motor üretimine dizel motorların da katılmasıyla OYAK Renault'un motor üretimi ve ihracatı kısa sürede iki katına çıktı.

Bin kişinin çalıştığı Mekanik Fabrikası, 4 üretim hattından oluşuyor.

Motor Departmanı'nda son nesil çok noktadan enjeksiyonlu 1.4 8 ve 16 supap, 1.6 16 supap, değişken supap zamanlamalı (VVT) benzinli ve 1.5 8 supap Common Rail dizel K motorlar üretiliyor. Motor departmanı 3 ekiple yüzde 50'si dizel olmak üzere, saatte 73, haftada 10 bin adet motor üretim kapasitesine sahip.

Vites Kutusu Departmanı Symbol, Clio, Fluence ve Megane HB modellerinde kullanılan vites kutularının işlenmesi ve montajını gerçekleştiriyor ve halen 3 ekiple haftada 6 bin vites kutusu üretiyor.

Şasi Departmanı'nda ise OYAK Renault'ta üretilen araçlarda kullanılan ön ve arka takım parçaları işleniyor ve ön ve arka takımın montajı yapılıyor. Ayrıca üretilen araçların motor beşiği ve dingillerin kaynakları gerçekleştiriliyor. Şasi Departmanı ise halen 3 ekiple haftada 6 bin 500 ön-arka takım montajı yapıyor.

Yıllık 360 bin otomobil, 450 bin motor üretim kapasitesi

OYAK Renault Otomobil Fabrikaları, bugün Renault firmasının Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki konumunda bulunuyor.

Kaporta-montaj ve mekanik-şasi fabrikaları, uluslararası lojistik merkezi ve Ar-Ge merkezinden oluşan OYAK Renault, Renault Grubu'nun dünya çapındaki 38 üretim merkezinden biri. Bu fabrikalar, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor üretim kapasitesine sahip.

OYAK Renault, halen Symbol, Clio III modelinin 3 ve 5 kapılı hatchback ve Grand Tour versiyonlarını, Fluence ve Megane HB modelleriyle bu otomobillerin motor ve mekanik aksamlarını üreterek ihraç ediyor. OYAK Renault, Türkiye'nin dördüncü büyük kuruluşu, kuruluşundan bu yana kayıtlarını tuttuğu ve vergilerini ödediği Bursa'nın ise en büyük kuruluşu konumunda yer alıyor.


Renault Brezilya'daki üretim kapasitesini artıracak

Renault'un Brezilya'nın Curitiba kentindeki fabrikasının üretim kapasitesinin 2013'ten itibaren yılda 100 bin artırılacağı bildirildi.

Renault tarafından yapılan açıklamaya göre, Renault Başkanı Carlos Ghosn, Renault do Brasil'in kuruluşundan bir yıl sonra 1998 yılında Curitiba'da açılan ilk fabrikasını ziyareti sırasında 2013 yılından itibaren üretim kapasitesinin artırılacağını açıkladı.

Açıklamaya göre, Renault, 2013'ten itibaren Curitiba fabrikasında her yıl 100 bin araç daha fazla üretecek. Bu da 1000 yeni istihdam anlamına geliyor. Fabrikanın yıllık kapasitesi (binek hafif ticari) 380 bin araca ulaşacak. Yapılacak yatırım 500 milyon Brezilya Real'i (yaklaşık 200 milyon avro) olacak.

Renault, bu kapasite artışıyla bugün yüzde 5 olan pazar payını 2016'da yüzde 8'e çıkarmayı hedefliyor. Ağustos sonu itibariyle Fransa ve Almanya'nın ardından grubun en büyük üçüncü pazarı olan Brezilya, temmuz ve ağustos aylarında ise ikinci sırada yer aldı. Renault 2016-Drive The Change planı çerçevesinde Brezilya, Rusya ve Hindistan'la birlikte, Renault'nun öncelikli pazarlarından biri konumunda bulunuyor.

Renault Başkanı Carlos Ghosn, açıklamasında şunları ifade etti:

''2011 yılında, Brezilya'nın Renault'nun ikinci pazarı olmasını bekliyoruz. Brezilya gerçekten uluslararası büyüme stratejimizin temel bir taşıdır. Plan döneminin sonuna kadar gerçekleşecek Renault satışlarındaki artışın dörtte birinin Brezilya'dan geleceğini düşünüyoruz. Bu hedefe ulaşabilmek için, üretim kapasitemizi artırmamız gerekliydi ve bunu Curitiba fabrikamızda yapmaya karar verdik.''

-Duster, 7 Ekim'den itibaren Arjantin ve Brezilya'da satışa sunulacak-

Renault'un kapasite artışı Brezilya pazarında yüksek artışa eşlik edecek. 2011'in Ağustos sonu itibariyle, Brezilya 114 bin 331 araç satışıyla 2010'a kıyasla yüzde 20,3 artış gerçekleştirdi ve yüzde 5'in üzerinde bir pazar payı elde etti. Brezilya'daki beşinci üretici Renault Brezilya, 2016 yılında yüzde 8 pazar payı hedefliyor.

2011 Buenos Aires Fuarında teşhir edilen Renault Duster, Curitiba fabrikasında üretilen en yeni model oldu. Renault Design Latin Amerika (Latin Amerika Tasarım Merkezi) ve Renault Technologies Amerika (Latin Amerika Mühendislik Merkezi), yerel beklenti ve talepleri karşılayabilmek için Avrupa'da satışa sunulan modeli uyarladı.

SUV araçların geniş kitlelere ulaşmasının ve herkes için yeniliklerin sembolü olan Duster, 7 Ekim'den itibaren Arjantin ve Brezilya'da satışa sunulacak. Curitiba fabrikası bu pazarda markanın en çok satılan modeli Sandero Stepway ile birlikte Logan ve Megane Grand Tour II  modellerini üretiyor.

KAYNAK: AA