'Aman Sayın Merkel kafanıza dikkat!'

Frankfurt Otomobil Fuarı’nın açılışını yaptıktan sonra özellikle Alman markalarının standlarını gezen Başbakan Angela Merkel ufak bir kaza yaşıyordu.

'Aman Sayın Merkel kafanıza dikkat!'
'Aman Sayın Merkel kafanıza dikkat!'
GİRİŞ 16.09.2011 09:56 GÜNCELLEME 16.09.2011 09:56

Levent Köprülü'nün haberi

Frankfurt Otomobil Fuarı’nın açılışını yaptıktan sonra özellikle Alman markalarının standlarını gezen Başbakan Angela Merkel, modeller hakkında bilgi aldı.

Volkswagen’in ilk kez tanıtılan miniği “Up!”ı da inceleyen Merkel, aracın üstü açık bir versiyonundan çıkarken biraz zorlandı. VW CEO’su Martin Winterkorn Merkel’e bu konuda yardımcı oldu.

Porsche 911 artık daha çevreci

Porsche, 1963’ten bu yana dünyanın en dikkat çeken spor otomobilleri arasında yer alan 911 Carrera modelinin yenisini Frankfurt’ta tanıttı. 56 mm uzun, 65 mm geniş ve 11 mm alçak olmasına rağmen öncekine göre 45 kg hafifleyen yeni 911 Carrera, böylece daha çevreci oldu.

Nitekim yeni 911,  önceki nesline oranla yüzde 16 az tüketiyor. 3.4 lt’lik motorla 911 Carrera’nın tüketimi 100 km’de 8.5 lt’ye kadar inebiliyor. Yeni araç, aralık ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak.

Skoda Rapid adımını attı

Çek üretici Skoda, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda markanın 6. model serisi olacak yeni kompakt sedanının konseptini tanıttı. “Mission L” konsepti, gelecek yıldan itibaren “Rapid” adıyla satışa çıkacak. Aracın, Orta ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra Rusya, Hindistan, Çin ve elbette Türkiye pazarında ses getirmesi belkeniyor.

Yenİ Panda, Palio’nun yerİne geçecek

Bu yıl 64. kez kapılarını açan Frankfurt Otomobil Fuarı, tamamen yeniden yaratılan Fiat Panda’nın tanıtımına da sahne oldu. Üretimine başlandığı 1980’den bu yana 6.5 milyon adet satan Panda’nın üçüncü nesli, 2012’de Türkiye pazarına sunulacak.

Yeni Panda, eskisine göre 12 cm büyüdü, 7 cm genişledi. Fiat Türkiye Pazarlama Müdürü Özgür Süslü, yeni Panda’nın önümüzdeki yıl Türkiye pazarına iddialı gireceğini ve üretimi bitecek Palio modelinin boşluğunu dolduracağını söylüyor.

‘Yerli marka otomobille kimsenin pazar payı küçülmez’

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli markalı otomobil üretiminin diğer markaların Türkiye’deki yatırımlarının önünde bir engel oluşturmayacağını söyledi.

Türkiye’de tüketiciyi de tatmin edecek yeni bir markaya ve modellere ihtiyaç olduğuna işaret eden Ergün, bunun hem yerli marka otoyla hem de başka marka ve modellerin Türkiye’de üretilmesiyle sağlanabileceğini kaydetti. Bakan Ergün, Türkiye’nin Ford için ticari araç üretim merkezi konumunda bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Biz Ford’a Türkiye’de otomobil üretmesi için de çağrı yaptık. Ford yılda 50 bin tane otomobil satıyor Türkiye iç pazarında. Ama otomobil üretimi için bir adım atmadılar. Ben bu adımı atacaklarını umut ediyorum. İç pazar, Ford’un burada otomobil üretip dünyaya ihraç etmesine de müsait. Opel’in, Volkswagen’in de üretip ihraç etmesine müsait.”

‘Kaygılanmaya gerek yok’

Nihat Ergün, “İç pazar büyümezse Türkiye’de üretim yapan markaların canı yanabilir” söylemini gerçekçi bulmadığını da ifade ederek, bu sözlerin iyi hesap edilmeden söylendiğini kaydetti. Türkiye’nin iç pazarının nasıl büyüyeceğini, ilişkilerinin nasıl olduğunu, otomotiv sektöründe önemli bir potansiyele sahip bulunduğunu herkesin gördüğünü ifade eden Ergün, şunları söyledi:

“Belki (yerli otomobil) istememek gibi bir düşünce içinde olabilirler. Bir yere kadar böyle düşünebilirler ama rekabetin olmadığı bir dünya yok. Kuşkusuz bütün firmalar Türkiye’nin iç pazarından ve dünya pazarlarından pay almaya devam edecekler. Kimsenin pazarı küçülmez, kimse merak etmesin.”

KAYNAK: MİLLİYET