Daimler ve Bosch ortak motor üretecek

Daimler ve Bosch, elektrikli araçlara motor üretmek için kolları sıvadı. Yapılan anlaşma çerçevesinde ilk etapta 100 kişilik bir ekip ile motor üretimine başlanılacak.

Daimler ve Bosch ortak motor üretecek
Daimler ve Bosch ortak motor üretecek
GİRİŞ 26.07.2011 16:41 GÜNCELLEME 26.07.2011 16:41

Bosch'tan konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Daimler AG ve Robert Bosch GmbH, elektrikli araçlar için elektrik motorları geliştirmek, üretmek ve pazarlamak amacıyla bir süredir yapmakta oldukları görüşmeleri tamamlayarak, yüzde 50-50 ortaklık için anlaşma imzaladı.

EM-motiv GmbH adında yeni bir şirket kurulurken, şirketin merkezinin ve üretim tesislerinin Almanya'nın Hildesheim şehrinde olması kararlaştırıldı. Ortaklık anlaşması, rekabet konusundaki düzenleyici kurumların onayının ardından yürürlüğe girecek.

Anlaşmaya göre, EM-motive GmbH, her bir ana şirketten bir tane olmak üzere iki aynı kıdemde yönetici tarafından yönetilecek. Bu yılın dördüncü çeyreğinde yaklaşık 100 çalışanın ortak girişimde çalışmaya başlaması bekleniyor.

Elektromobilite alanında Daimler ve Bosch arasındaki işbirliğinin amacı, yetkinlikleri biraraya toplayıp sinerjiyi kullanmak ve sonucunda akülü, yakıt hücreli veya hibrit araçlar için üstün çekiş motorlarının geliştirilmesini hızlandırmak olarak açıklandı. Ortak girişim eseri ilk motorların üretiminin 2012'nin ilk aylarında başlaması planlanıyor. Aynı yıldan itibaren bu çekiş motorları Mercedes-Benz ve Smart markalarının yeni nesil elektrikli araçlarında kullanılacak.

EM-motive GmbH tarafından üretilecek elektrik motorlarının en belirgin özelliği, modüler tasarımları olacak. Bu da çok geniş bir yelpazede tüm elektrikli araçlara takılabilecekleri anlamına geliyor. Elektrik motorlarının Daimler dışındaki araç üreticilerine satışı Bosch tarafından yürütülecek. Mevcut planlara göre ortaklık, 2020 itibarıyla bir milyondan fazla elektrik motoru üretmiş olacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Daimler AG'nin Araştırma ve İleri Mühendislik Grubunda Elektromobilite Alanından Sorumlu Başkan Yardımcısı Herbert Kohler, şunları kaydetti:

''Elektrik motorları da lityum-iyon aküler gibi gelecekteki araçlarımızın temel bileşenlerindendir. Bu alanda yetkinliğin Almanya'da geliştirilmesi son derece önemlidir. Bosch ile güçlerimizi birleştirerek uzun süredir yanımızda olan bir ortakla bir ekip oluşturduk ve bu durumun bizi oldukça iyi sonuçlara götüreceğine inanıyoruz.''

Robert Bosch GmbH'ın Şasi Sistemleri Kontrolü, Elektrikli Tahrikler ve Marş Motorları ile Jeneratörler bölümlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wolf-Henning Scheider de ''Bu ortaklık, Avrupa otomotiv endüstrisinin geleceğini güvence altına alan bir yatırım. Bu ortaklık aynı zamanda tüm müşterilerimiz için elektrik motorları portföyümüze mükemmel bir katkı...'' ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA