A'dan Z'ye elektrikli araçlar / GALERİ

Benzin ve Mazot fiyatlarının önüne geçilememesi üzerine tüm Dünya gibi Türkiye'de elektrikli araçların peşine düştü ve ne olduğunu anlamaya çalışıyor.

A'dan Z'ye elektrikli araçlar / GALERİ
A'dan Z'ye elektrikli araçlar / GALERİ
GİRİŞ 09.04.2011 10:51 GÜNCELLEME 09.04.2011 10:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Harun Nayır'ın haberi

Elektrikli Araç Nedir?


Elektrikli arabaların benzin yerine elektrikle çalışan motorları vardır. Dışarıdan bakınca bu arabaların elektrikle çalıştığını anlamazsınız. Çoğu zaman elektrikli arabalar benzinli arabaları dönüştürerek yapılmaktadır bu yüzden anlamak iyice imkansız hale gelir. Elektrikle çalışan bir araba kullanırken yapısı ile ilgili size bir fikir verebilecek tek unsur neredeyse tamamen sessiz olmasıdır.

Şarj Maliyeti ve İstasyonları




http://elektrikport.com/admin/uploads/haber-ici-resimler/sarj_istasyonu.jpg

Şarj için aynı benzin istasyonları gibi hızlı şarj üniteleri kurulacaktır. Evde bataryanın dolması 8 saat civarındayken bu zaman dilimi şarj istasyonlarında 30 dk. civarında olacaktır. Kablosunu araca bağladıktan sonra, bir kredi kartı ya da özel bir kartla araçlar şarj edilebilecek. Dolayısıyla şarj istasyonlarının kurulmasının türeticiye ek bir maliyeti olmayacaktır, altyapı kendiliğinden zaten oluşacaktır.

Ne Kadar Sıklıkla Şarj Etmeliyiz

2 Bin batarya ömrü olduğu bilinen bir elektrikli araç her gün bir kez şarj edilirse ve 100-150 kilometre gidilirse, yaklaşık olarak 6 yılda aküler ömürlerini dolduracaktır. Ama bu, akülerin son ömürleri. Pratikte akü bir aşamadan sonra yıpranıp, daha çabuk deşarj olmaya başlar. Araba 150 kilometre gideceğine, 100 kilometre gitmeye başlar, bunun sonucu 4-5 senede bir akü değişimine ihtiyaç olabilir.

Elektrikli Araç Modelleri - Galeri İçin Linke Tıklayın


Düşük Maliyetlerle Düşük Emisyonlar


Genişletilmiş menzilli elektrikli otomobil günlük 60 km’lik sürüş (yılda 22.000 km) dikkate alındığında yıllık 1.700 litre benzin tasarrufu sağlayacaktır. Başlangıç karşılaştırması olarak: Elektrikli bir elektrikli bir aracın işletme maliyeti km başına yaklaşık 0.02 € iken litresi 1.16 € olan benzin kullanıldığında bu maliyet km başına 0.09 €’dur. Diğer bir deyişle elektrikle çalışan otomobilin kilometre maliyeti geçerli yakıt fiyatları üzerinden klasik benzinli aracın kilometre maliyetinin beşte biridir.

Elektrikli Araç Fiyatı Ne Kadar Olacak?



http://arabalife.com/wp-content/resimler/2009-renault-clio.jpg

Elektrikli arabalarda Benzinli yada Mazotlu araçlarla arasında çokda fazla bir uçurum olmayacak. Örnek olarak verirsek eğer  Renault tarafından Türkiye’de üretilen ilk ve Tek yerli elektrikli araç olan Fluence Z.E fiyatı yaklaşık 26 bin Euro (56 bin TL) olacak. Aylık pil kirası ise 79 Euro (170 TL) ile Avrupa’ya parelel olacak araç 100 kilometrede gündüz 2.5 TL, gece ise 1.5 TL’lik elektrik harcayacak.

        Elektrikli Aracın Avantajları

  • Yakıt tasarrufu (düşük hızlarda daha yüksek tasarrufu)
  • Daha az sera gazı salınımı
  • Çift motor sayesinde daha yüksek performans
  • Petrol ve petrol türevi yakıtlara bağımlılığın azalması
  • Orta-uzun vadede elektrik enerjisi üretiminde alternatif temiz enerji kaynaklardan faydalanma ihtiyacı, artan ARGE yatırımları
  • Çok sessiz motor avantajı

  • Elektrikli Aracın Dezavantajları
  • Satınalma maliyetinin yüksek oluşu
  • Pil dolayısı ile daha ağır araçlar
  • Ömrünü dolduran pil değişimi dolayısı ile dönemsel ekstra maliyet
  • Şarj noktalarının henüz yetersiz olması
KAYNAK: HABERALSAK.COM
YORUMLAR 2
  • gokhan 13 yıl önce Şikayet Et
    yerli malı mı?. Renault fluencenin nesi ilk türk yerli malı oluyormuş anlamadım. motoru mu ismi mi türk malı :))
    Cevapla
  • abdurrahim ulus 13 yıl önce Şikayet Et
    ben bu km leri yapacağına henüz ikna olmadım.. Benzinli veya dizel araçlar gibi bununda kataloglardaki değer olduğuna inanıyorum.Ayrıca max 150 km lik menzil belki küçük kentlerde yeterlidir ama İsta nbul gibi yoğun trafiği olan ve mesafelerin uzun olduğu şehirlerde kullanışlı olduğunu düşünmüyorum.Benim düşüncem en azından şu anda hibrit araçlara yönlmek daha iyi.Menziller 300-400 km lere çıkmadan elektrikli araçlar kullanışlı olmayacaktır.Bu araçlarla Haramidereden İzmite gitmek mümkün gözükmüyor.
    Cevapla