Elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulacak

Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Enerji ve Sanayi Ticaret A.Ş. arasında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye’de az sayıda bulunan elektrikli araçlar için İSPARK otoparkları başta olmak üzere çeşitli parklara şarj istasyonu kurulacak.

Elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulacak
Elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulacak
GİRİŞ 07.03.2011 16:47 GÜNCELLEME 07.03.2011 16:47

Protokolü imzalayan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ve Enerji A.Ş Genel Müdürü Adnan Çelik, elektrikli araca binerek yerleşkenin içinde bir süre tur attı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin rektörlük binasında gerçekleşen imza törenine Rektör İsmail Yüksek ve Enerji A.Ş. Genel Müdürü Adnan Çelik katıldı. Şarj istasyonlarının alt yapısını içeren bir protokol imzalayan Rektör Yüksek, yaptığı açıklamada ülkelerin gelişmişlik seviyesinin artık enerji kullanımıyla ilgili olduğunu söyledi.

Enerjinin güzel kullanımının önemine vurgu yapan Yüksek, “Alternatif enerji kaynakları olarak bahsedilen güneş enerjisi olsun, elektrik enerjisi olsun, rüzgar enerjisi çok önem arz etmekte. Günümüzde elektrik enerjisinin araçlarda kullanımıyla ilgili gelişmeler söz konusu olmuştur. Fosil yakıtların kullanıldığı araçlarda çevre kirliliği öne çıkıyor.

Ayrıca pahalı bir enerji türü. Elektrik enerjisi fosil yakıtlarla elde edilen enerjiye göre çok daha ekonomik. Çevreye kirletmemesi açısından da çok büyük önem arz etmekte.” diye konuştu.

Elektrikli araçların piyasada kullanımı ile ilgili gereken alt yapı çalışmaları üzerinde durduklarını dile getiren Rektör Yüksek, “Bu enerjinin kullanılması için nasıl bir alt yapı hazırlanacak? Bu konuda çalışmalar yapıyoruz.

Enerji depolama enerji yükleme istasyonlarının yapılması ile ilgili ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu protokolle de bir bakıma bunu yapacağız. Zaman içinde 2020 yılına doğru elektrikli araç kullanımı yoğun bir şekilde artacak.

Şebekeden elektriğin çekilmesi, aynı anda birçok araca yüklenilmesi, nerelerde bunlar nasıl yapılacak? Bunların fiziksel olarak alt yapısı nasıl olacak? Bilimsel olarak bunların araştırılması gerekiyor. Bu sadece İSPARK için değil, geniş olarak düşünülmüş bir projedir.” şeklinde konuştu.

Enerji A.Ş Genel Müdürü Adnan Çelik ise, “Enerji A.Ş İstanbul’da elektrikli araçların yaygınlaşması bakımında şarj alt yapısını oluşturmak için önemli bir misyon üstlendi.

Geçtiğimiz aylarda araç üreticileri ile işbirliği protokolü imzaladık. Yine şarj firmaları ile benzer işbirliği protokolleri imzaladık. Üniversite ayağı eksik kalmıştı. Bilimsel olarak üniversitelerden destek alınacak.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Yüksek tanıtım amaçla getirilen elektrikli aracın direksiyonuna geçti ve üniversite bahçesinde bir süre tur attı.

Aracın satıldığı firmanın temsilcisi Muhammet Ali Okul ise elektrikli aracın Türkiye’de sadece kendilerinde bulunduğunu belirtti. Şu ana kadar sipariş aldıklarını ancak satış yapmadıklarını ifade eden Okul, beraberinde getirdiği aracın fiyatının 127 bin Euro olduğunu dile getirdi.

KAYNAK: CİHAN