Hız sınırı resmen 110 km'ye yükseldi

Hız sınırı ile ilgili Karayolları yönetmeliği bugünkü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre otomobiller artık bölünmüş yollarda 110 kilometre hızla gidebilecek...

Hız sınırı resmen 110 km'ye yükseldi
Hız sınırı resmen 110 km'ye yükseldi
GİRİŞ 01.09.2010 09:03 GÜNCELLEME 01.09.2010 09:03
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin başlığı ile birinci fıkrasının (e), (g) ve (i) bentleri değiştirildi.

ARAÇ CİNSİ

YERLEŞİM

YERİ

İÇİNDE

YERLEŞİM YERİ DIŞINDA

OTOYOLLARDA

ŞEHİRLERARASI

ÇİFT YÖNLÜ

 KARAYOLLARINDA

BÖLÜNMÜŞ

YOLLARDA

Otomobil (M1),  (M1G),

50

90

110

120

Minibüs (M2),

50

80

90

100

Otobüs (M2-M3),

50

80

90

100

Kamyonet (N1), N1G)

50

80

85

95

Kamyon (N2-N3),

Çekici (N2-N3)

50

80

85

90

Motosiklet (L3)

50

80

90

100

Motosiklet (L4, L5, L7)

50

70

80

80

Motorlu bisiklet (L1, L2, L6)

Motorsuz bisiklet

30

45

45

Giremez

Tehlikeli madde taşıyan

araçlar ve özel yük

taşıma izin belgesi

veya özel izin belgesi

 ile karayoluna çıkan

araçlarda (Belgelerinde

aksine bir hüküm yoksa)

30

50

50

60

Lastik tekerlekli traktörler

20

30

40

Giremez

Arızalı bir aracı çeken araçlar

20

20

30

40

İş makineleri

20

20

20

Yolun yapım, bakım

veya işletilmesinden

sorumlu kuruluştan

izin alınmadan

giremez

kilometredir.

             Hız sınırlayıcı cihaz bulundurma ve kullanma zorunluluğu olan araçlarda; yol ayrımı yapılmaksızın M3 sınıfı otobüslerde hız sınırı ayarlaması 110 km/s, N3 sınıfı kamyon ve çekicilerde ise 90 km/s olacaktır. Bu araçlar şehir içi yollarda ise, diğer araçların tabi olduğu azami hız sınırlarına uymak zorundadırlar.

             Zorunlu haller dışında şehirlerarası karayolunu kullanan motorlu araçlarda araç cinsi gözetilmeksizin asgari hız sınırı 15 km/s, otoyollarda ise 40 km/s’tir.

             Tehlikeli madde taşımaya mahsus olup, boş olarak trafiğe çıkan araçlar yukarıda belirtilen kendi sınıfına giren araçlara ait hızla sürülebilirler.

             Römorklu veya yarı römorklu araçlarda (Römork takmış LTT hariç) en çok hız sınırı aynı cins römorksuz araçlara ait en çok hız sınırından saatte 10 km. daha düşüktür.

             Servis freni bozuk araçları çeken araçlar saatte 15 km.’nin üstünde bir hızla sürülemez.

             İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığının görüşünü alarak, yerleşim yeri dışındaki şehirlerarası çift yönlü karayolları ile bölünmüş yollarda ve otoyollarda otomobiller için hız sınırını 20 km/s’e kadar artırmaya yetkilidir.

             İl ve ilçe trafik komisyonları belediye sınırları içindeki karayollarında otomobiller için hız sınırını 20 km/s’e kadar artırmaya yetkilidir. Ancak belediye sınırları içinden geçen ve Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan devlet ve il yolları için Karayolları Genel Müdürlüğünün uygun görüşünün alınması zorunludur.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 128 inci maddesinin; birinci fıkrasının (c) bendi, aynı fıkranın (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (4) numaralı alt bendinin ikinci paragrafı ve aynı fıkranın (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “c) Azami Uzunluklar

             - Otobüs dışındaki motorlu araçlarda                                                                 12.00 metre

             - Römorklarda                                                                                                    12.00 metre

             - İki dingilli otobüslerde                                                                                     13.50 metre

             - İkiden çok dingilli otobüslerde                                                                         15.00 metre

             - Yarı römorklu araçlarda                                                                                    16.50 metre

             - Mafsallı (Körüklü) otobüslerde                                                                       18.75 metre

             - Römorklu otobüslerde                                                                                     18.75 metre

             - Römorklu kamyonlarda                                                                                   18.75 metre

             - İki römorklu katarlarda                                                                                    22.00 metre”

             “2) Toplam ağırlıklar

             İki dingilli motorlu araçlar ve römorklarda                                                         18 ton

             Üç dingilli motorlu araçlarda (Tip Onayı

             Yönetmeliğindeki şartlarla)                                                                                 25 (26*) ton

             Üç dingilli yarı römorklu araçlarla mafsallı otobüslerde                                     28 ton

             Dört dingilli motorlu araçlarda                                                                           32 ton

             Dört dingilli römorklu ve yarı römorklu araçlarda                                              36 ton

             Dört dingilli yarı römorklu araçlarda yarı römork dingil

             grubu ağırlığı 20 ton olan araçlarda                                                                     38 ton

             Beş veya daha çok dingilli yarı römorklu veya römorklu katarlarda                  40 ton

             Kombine bir taşıma faaliyeti olarak 40 ft. Boyutunda ISO Konteyner

             taşıyan iki veya üç dingilli yarı-römorka sahip üç dingilli motorlu araçlar         44 ton

             Karayollarında yapılacak sabit veya seyyar ağırlık kontrolü esnasında, aracın azami yüklü ağırlığının en çok % 5’i kadar tartı toleransı tanınır. Ancak, ocaklardan çıkarılan ve ocak sahasının içinde tartılamayan madenlerin, paketlenmemiş veya herhangi bir şekilde seçilecek stok sahalarına depolanması, zirai ürünlerin üretildiği arazi parçasından stoklama alanlarına yapılacak seri taşıma amaçlı depolamalar sırasında, her türlü karayolu üzerinde 1 kilometreye kadar yakın mesafeli taşımalarda, taşıtların hızı 60 km/s’i geçmemek kaydı ile aracın azami yüklü ağırlığını % 15 oranında aşabilmeleri mümkündür.

             Araçların imal tarihine bakılmaksızın yukarıda belirtilen boyutlar ve ağırlıklar uygulanır.”   “Ancak, bu araçlar karayolunda seyrederken azami dingil ağırlıkları ile azami yüklü ağırlık değerleri aşılamaz.”

             “m) Karayolu güzergâhları üzerinde kış hizmetleri amacı ile seyreden, yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruma ait araçlara; hizmetin gereği beraber veya ayrı ayrı çalıştırdıkları tuz serici, ön-yan kar bıçağı, kar rotatifi ve benzeri ataşmanlarla birlikte saatte 60 km/s hızı geçmemeleri kaydıyla azami yüklü ağırlıklarının üzerinde yükleme yapılabilir.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 134 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 134 – Araçların yüklenmesinde belirlenmiş ölçü ve esaslara aykırı olarak;

             a) Taşıma sınırı üstünde yolcu taşınması...

YORUMLAR 32
  • pc-kopat 13 yıl önce Şikayet Et
    saçmalık. altımda 600 cc motosiklet var. 280-290 km hız yapabilen bu araçla 80 ile gitmemi istiyorlar. hızında değilim ama sağdan gitsem kamyoncu ve tırcılar üzerime üzerime geliyor bu hızla. ortadan gitsem sağımdan solumdam sollayan yada arkadan pis pis selektor yapanalr oluyor. sola girsem bu hızla giremem. avrupada en yüksek hız sınırı motosikletlere verilir. çünkü araba kullancıları motosiketler için tehlikedir. eğer yavaş giderseniz sizi ezip geçeceklerine şüphe yok. ey bürokratlar bizde 120 km istiyoruz! Aloo
    Cevapla
  • 365 13 yıl önce Şikayet Et
    hafif ticari. hafif ticari araç diye geçen ama koltuklu araçlar için yapılan yorumlara katılıyorum... Tam güvenlik paketi var araçta ama 90 model şahin e 110 sana 85 bu gerçekten saçmalık olmuş sayın bakan hafif ticari kapalı kasa desen anlıcam yük taşıyor sonuçta ama doblo cedyy connekt tarzı araçların çogu yolcu amaçlı bu ülkede ve her sene muayne edilen araçlar... Ya ülkende bu tarz araç satımına izin verme gücün yetiyorsa tabi otomobil markalarına yada bu adaletsizligi gider... Saygılarımla...
    Cevapla
  • karaşahin 13 yıl önce Şikayet Et
    önce adalet. Arkadaş senin mantığın yanlış oğlu yanlış Ne demek hız limiti ödediği vergi ile orantılı olmalı O zaman 70 milyar ötv ödeyen adama cip lere hız sınırı 200 olsun Ya da hiç düşündünmü acaba 80 model 110 km sınırına sahip reno 12 ye kaç lira vergi ödüyorsun Fikir belirtelim de bunu da saçmalama sınırına getirmeyelim. Üstelik senin söylediğin olay devletin TİCARİ olarak geçen araçlara belirlediği ötv oranı Bir de bu oranları belirleyen arkadaşlar acaba 80 85 model otomobille sıfır km transportera binmişmi acaba
    Cevapla
  • selim 13 yıl önce Şikayet Et
    DANİMARKA güccücük karaca. konya kadar bile arazisi varmı acaba.neymiş en uzak şehirler arasında bile hızlı tren varmış.danimarkanın kaç şehri var ve araları kaç km onuda yaz.devletle vilayeti karıştırma!!!
    Cevapla
  • MAHİR SEYİDOĞLU 13 yıl önce Şikayet Et
    ORDU EMNİYETİ CEVAP VERMELİ.. BU gün bolaman fatsa arasında ceza kesen radar ekibi 119 km ye ne hakla ceza kesmiştir? kaç kişiye ceza kesilmiştir? cezalar ne olacak şimdi? bu işin peşini brakmayacağım çünkü kasıtlı olduğuna inanıyorum .memurlara hatırlatmama rağmen sen onlara inanma dediler 270 tl ceza kestiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle